Sveriges mest lönsamma nätbutik

Hos Internetworld läser jag en PDF med en kartläggning av den svenska e-handeln utförd Urban Lindstedt. Sveriges mest lönsamma nätbutik är Zoovillage med en vinstmarginal på 27 % (2006).

Zoovillage grundades 1998 av Branco Percovic och Pekka Östman. Branco Percovic gick in i bolaget år 2000. Idag har Zoovillage 15 anställda och en omsättning på 71 miljoner kronor. Vinsten: 19,2 miljoner kronor.

Då Zoovillage har för vana att inte framträda i media har Internetworld själva försökt analysera vad som gör Zoovillage så framgångsrika. Det är en bra checklista för alla som funderar på att starta affärsverksamhet på nätet. Här följer mitt korta referat av Internetworlds lista ibland tillsammans med någon egen tolkning av mig.

1. Kunna branschen
Vikten av att ha erfarenhet av hur handeln inom området fungerar. I Zoovillages fall är det klädbranschen.

2. Nischad grundidé
Sälj globalt och anamma idén om The Long Tail. Du kan alltså gott välja en smal och tydlig nisch men ändå blir stor tack vare att du säljer till de många få. Zoovillage riktar sig till 24 geografiska marknader. (De gör inte misstaget som alla e-handelstokar gjorde under IT-bubblan; att etablera sig fysiskt på alla marknader.)

3. Engagera kunderna med attityd
Kommunicera en attityd som knyter ann till dina kunders identitet. Skapa närhet genom personliga tips från medarbetare eller erkända profiler inom det egna branschen. Zoovillage samarbetar tex med tidningen Cafés modechef, Daniel Lindström.

4. Varumärken i fokus
Ett klassiskt knep är att rida på de redan välkända varumärken som säljs i butiken. Lägg fokus på dem och låt kunderna visuellt få uppleva varumärkena. Deras kraft smittar av sig på den egna butiken.

5. Bäst på Google
Zoovillage är mycket synliga i sökmotorerna, de förekommer i toppen av sökresultaten för flera kända varumärken. Att arbeta medvetet med sökmotorernas robotar som målgrupp lönar sig. Länka till de varumärken som säljs i butiken. Skriv om varumärkena på den egna webbplatsen. Att identifiera bloggare som målgrupp kan löna sig ordentligt då sökmotorerna tycker om de webbplatser som många länkar till. Inga länkar så frekvent som de bloggare som tycker om (eller inte tycker om) det som finns på en webbplats.

6. Skapa säljtryck
Låt inte nätbutiken vara statisk. Lyft fram nyheter, tips, utförsäljningar mm. Tänk på de fysiska butikerna som jobbar medvetet med “space management”. Det ska göras även på nätet. D.v.s att hela tiden optimera visualiseringen och placeringen av produkter för att maximera försläljningen.

7. Lära sig av gamlingarna
Genom att vara med i tex branschorganisationer kan man erhålla mycket värdefull kunskap. Inte för att alla gamla sanningar är till för att följas men med relevant kunskap kan nya vägar lättare identifieras.

Det ligger mycket i Urban Lindstedts analys men jag anser att han missar det mest uppenbara. Zoovillage säljer attraktiva varumärken genom en lika attraktiv nätbuk. Det i kombination med att konsekvent erbjuda ett lägre pris än det ordinarie priset, som alltid kommuniceras ut intill, är naturligtvis det som slutligen får många att klicka på köpknappen.

Urban Lindstedt har på sin läsvärda blogg Uppkopplat själv promotat för artikeln.

1 reply
  1. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    Med lite god insyn i det hela kan jag lägga till punkt 8.

    8. Branco har ett förflutet i sport & klädbranchen sedan många år tillbaka och gick in i Zoovillage först runt 2000. Zoo gick då inte alls bra och Branco kom in och lyckades på kort tid helt förändra online butikens sortiment. De gick på kort tid från att ha lite småvarumärken till att i princip representera och sälja alla heta streetvarumärken på marknaden.

    Man genomförde sen under första åren (vet inte hur mycket man gör nu) ett antal turneer runt om i landet där man hade musik och street event (läs skate osv) som sitt nav för att knyta intresse för Zoovillage i mindre städer.

    Det här i kombination med Pekkas drivkraft (grundare) har röjt vägen för en jäkligt lyckosam butik.

    Håller också med de andra punkterna.

    Zoo är grymt coola!

Comments are closed.