Några frågor till Michael Oreskes

Chefredaktören för International Herald Tribune, Michael Oreskes, intervjuas av Tom Crampton. Den senare en prisbelönt journalist och utsedd till en av morgondagens globala ledare av World Economic Forum.

Vad är journalismens roll i ett samhälle under förändring?
Ju mer komplicerad världen desto mer behöver den journalismen som en guide- service. Krisen inom journalistiken är en affärskris och ingenting annat.

Vad betyder det att läsarna nu inte enbart är mottagare av er information?
Vi som journalister måste lära oss arbeta på ett nytt sätt. Att kunna ta tillvara på respons på en artikel. Att människor är mer involverade är positivt men vi måste lära oss att bygga våra artiklar bättre. Att visa hur vi har kommit fram till det vi skriver och vara beredda att ändra oss om ny fakta kommer fram.

Vad är ert försvar mot nya aktörer som inte har fysisk distribution?
Om vi skulle börja från början idag skulle vi ju inte ha byggt det vi har idag. Den fasta kostnaden för tryck och distribution är på sitt sätt också ett skydd då ingen skulle komma på tanken att börja något sådant idag.

Internet demokratiserar, vad har du att säga om det?
De som har tillgång till nätet kommer att få kvalitativ information. Papperstidningarna kanske kommer att utvecklas till en elitprodukt. Det är oroande för de som hamnar där emellan kommer inte att vara informerade.

För att demokrati ska fungera måste människor tala till människor som inte är som de själva. Journalisternas roll är att göra just detta. Att hjälpa läsarna att förstå saker.

Vad är poängen med att ha både IHT och NYT? (IHT ägs av New York Times)
Vi talar om det hela tiden inom koncernen. Vi har en tendens att locka olika målgrupper men vi vet ännu inte om vi ska fortsätta med två varumärken eller om vi borde satsa på ett. I verksamheten verkar vi allt mer som ett företag, det är framför allt profilen gentemot läsarna som skiljer sig åt. Vår olika varumärken utgörs av olika löften till våra läsare. För stunden tror jag trots allt att vi kommer att fortsätta med våra två varumärken.