SIME är över

SIME är över för i år. Jag har i realtid försökt att återge vad det talades om även om jag inte mäktade med allt.

Kanske är jag bortskämd i mina förväntningar efter att ha besökt Web 2.0 Expo i San Fransisco tidigare i år. Tyvärr så levde inte SIME upp till mina förväntningar. Det kändes allt för mycket som att människorna, tillställningen och kommunikationen kring eventet levde på gamla meriter. Det var heller inte tillräckligt väl genomfört. De flesta tidpunkterna missades med råge. På scen upptäcker man att de som skulle vara där inte kom över huvud taget. Det trådlösa nätverket var av en kvalitet som om det vore ett experiment för sju år sedan. Även publiken måste på sitt sätt beskrivas som lite trött. Detta bygger jag på att den backchannel som fanns endast har 42 medlemmar av en publik som åtminstone bör ha varit runt 700. Av de 42 som var med i kanalen var det endast ett fåtal aktiva.

Allt för många av föredragen kändes som rena säljpresentationer från sponsorföretagen. Föredragen generellt gav förvånansvärt lite i termer av erfarenheter, inspiration och tankar om framtiden. Kanske kan vi i Stockholm inte få ett event som ens är i närheten av Web 2.0 Expo men nog borde SIME kunna ta inspiration av dem och göra något liknande i miniatyr. Faktum är att Daytona Sessions var mycket bättre trots att det var gratis och trots att det bara var en eftermiddag. Det är någonting att fundera på för gänget bakom SIME.

Nog med negativ kritik. Det fanns ljuspunkter också:

  • Ola Ahlvarsson var lysande som konfrencier och moderator.
  • Esther Dyson resonerade på ett sätt väl värt att lyssna till.
  • Det var kul att se den störste (eller i alla fall rikast på kort tid) av de nya svenska entreprenörerna, Niklas Zennström.
  • Det var en intressant diskussion mellan ett antal riskkapitalister kring hur de ser på att investera i internetföretag.
  • 13-årige Tom Varsavsky var en frisk fläkt
  • Generellt innehöll sista dagens eftermiddag relativt bra diskussioner

Själv tror jag inte att jag kommer nästa år men om SIME då låter höra tala om sig i positiva ordalag kanske jag går dit 2009. Lycka till!

5 replies
  1. Joakim
    Joakim says:

    Hej Björn,

    Vill bara skicka ett stort tack till dig för att du tog dig tid och ork att sammanfatta SIME.
    Jag hade inte möjlighet att närvara och följde därför bloggar och backchannels för att få en inblick. Håller med dig helt om att Jaikukanalen var katastrof.
    SIME TVs tekniklösning var skakig men snygg när den funkade… Däremot var innehållet dåligt med undantag för Wegelius och Dyson intervjuven. Varför streamades inte hela eventet ut? Hur kan SIME proklamera framtid och ändå inte dela med sig av innehållet… Tycker att det är lite generande. Kan det vara som du skriver att innehållet totalt sett inte höll tillräckligt hög klass?

    Nåja. Din blogg gav bättre coverage än alla andra medier tillsammans och jag är tacksam för att du orkade sammanfatta det hela.

  2. Niklas
    Niklas says:

    Bra sammanfattning Björn!

    Det största misstaget var helt klart att Sime blandade upp de mycket intressanta diskussionern med krystade “kräng”-presentationer av sina sponsorer. Det som var extra ironiskt med det upplägget var att diskussionerna handla just om att det inte längre funkar att basunera ut sitt erbjudande på det traditionella viset.

Comments are closed.