Introduktion till att skapa en iPhone-app

Tillbringade dagen på Apple iPhone Tech Talk där jag lyssnade till Paul Burford, evangelist på Apple. Här följer en sammanfattning av Pauls introduktion till att utveckla applikationer för iPhone.

iPhone och App Store är en succé

iPhone säljs idag i 53 länder. Vid årets slut kommer iPhone att säljas i 70 länder. Hittills har det sålts över 13 miljoner iPhones. På 150 dagar har det skapats 10000 applikationer till iPhone, som har laddats ned över 300 miljoner gånger.

Sju ingredienser för att skapa fantastiska applikationer

1. Hänförande upplevelse

Exempel: Dizzy bee, Guitarist, Labyrinth, Yelp & Facebook

2. Innovativ

Exempel: Classics, Shazam & Ocarina

3. Design

I en organisation krävs det support från högsta ledingen. Bra design levereras primärt av små team. Bra design fokuserar på vilket problem den ska lösa inte på mängden funktioner. Bra design kräver att säga nej till “1000 saker”. Fokus på design måste prägla hela projektcykeln. I ett typiskt projekt bör design stå för närmare 60 % av tiden. Kodning och debug för 15 % vardera och test 10 %.
Exempel: Twitteriffic & Colors!

4. Integrerad

Uppfinn inte hjulet igen. Nyttja existerande funktioner, kod och teknologier. Integrera dem till applikationen.
Exempel: MIM 1.0 & Super Monkey Ball

5. Optimerad

Optimera grafiska element för iPhone. Optimera gränssnittet för iPhones begränsade yta. Det räcker inte att “krympa” en existerande desktop-applikation.
Exempel: Enigmo, Nanosaur & Cro-Mag Rally

6. Uppkopplad

iPhone är en högst personlig sak. Personalisera även applikationen.
Exempel: Billings & billings touch och Omni Focus.

7. Lokaliserad

Anpassa applikationen till olika språk. Det kan enkelt dubbla försäljningen. Mellan konkurrerande applikationer är det den lokaliserade som vinner. Av uppenbara kvalitetsskäl bör man undvika automatiserade översättningar.
Exempel: Things

Fyra övergripande faser för att skapa en iPhone applikation

1. Familiarize

Lev med, lär dig om och förstå iPhone.

 • Läs Human Interface Guidelines (HIG).
 • Tänk på interaktion, sammanhang och begränsningar
 • Tänk på att den typiska tiden en användare interagerar med din applikation är 30 sekunder.
 • Tänk på var någonstans applikationen kommer att användas. I mörker? I solen? I trängsel på tunnelbanan?
 • Tänk på att ett finger är i genomsnitt 33 pixlar brett. Tänk på att det är ett finger och inte en mus.
 • Vilket är det lättaste sättet för användaren att mata in information? Finns det något annat sätt än att använda tangentbordet?

2. Conceptualize

Utveckla grundläggande koncept och vilken riktning applikationen skall ta.

 • Börja med en idé och brainstorma kring funktioner eller utgå ifrån en existerande desktop-applikation och ärv funktionalitet.
 • Formulera “Application definition statement”
 • Rensa upp bland funktionerna. “Less is more”. Lita till din instinkt.
 • Använd “application definition stetement” för att filtrera
 • Identifiera användarnas mentala modell. Hur ser de på saken?
 • Utifrån det, utvärdera funktionerna igen.
 • Identifiera mål, upgifter, roller och hur allting förhåller sig till varandra

3. Realize

Skapa applikationens design och iterera samtidigt som grundläggande guidelines används i så stor utsträckning som möjligt / lämpligt.

 • Bestäm dig för vilken typ av applikation det är som ska skapas: Productivity, Utility, Immersive (tar över hela skärmen),

 • Förstå grunderna i iPhone-interaktion och välj navigationstyper och funktioner för val och inmatning.
 • Iterera din design på papper, gör preliminära skisser, förfina dem och använd “interface builder” i SDKn

4. Finalize

Polera, förfina och gör applikationen “iPhone”.

 • Förbättra med grafik eller bilder
 • Addera upplevelse genom animationer
 • Finjustera inför ansökan att publiceras på App Store

Några råd på vägen

 • Omfamna det nya gränssnittsparadigm som iPhone erbjuder
 • Hantera oavsiktlig interaktion från användaren
 • Överväg under vilka ljusförhållanden applikationen skall användas
 • Minimera mängden information som presenteras för användaren vid varje specifik interaktion

Vad du än gör lansera aldrig en applikation som inte är väl testad. Att göra det är det säkraste sättet att få negativa recensioner från användarna vilket är ett mycket svårt läge att vända. Om du trots allt lanserar den innan du anser dig vara klar, tala om det direkt för användarna och för dialog med dem.

Anledningar till att en applikation kraschar

 • Dålig kod.
 • Begränsat minne i telefonen. Om man överskrider minneskapaciteten kommer operativsystemet att döda applikationen. Gör allt du kan för att reducera minnesanvändandet.
13 replies
 1. Annica Thorberg
  Annica Thorberg says:

  I min verksamhet har jag länge gått och funderatpå en applikation som har med mitt företag att göra. Och har precis läst ditt inlägg om hur man gör en applikation, råd och dåd, tack! Har även läst om ett företag som kan bygga åt oss. Har du nån uppfattning om kostnader för detta? Så man har en uppfattning när företag ger en offert! Jag lanserar snart en bok inom mitt område och vill “pigbacka på den”, så att man kan få lite av det som boken handlar om i en applikation

 2. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Annica Thorberg, det går inte att svarar på frågan om vad det kostar i så generella ordalag. Det kan kosta allt ifrån några tio-tusentals kronor till miljoner helt beroende på vad applikationen ska utföra och hur affärskritisk den är. Det viktigaste är att hitta rätt människor som verkligen kan iPhone-utvecklingen.

 3. Johan Jonsson
  Johan Jonsson says:

  Bra och “enkla” tips som dock inte är unikt för iPhone. Tack!

  Jag skulle bara vilja lägga till en viktig punkt innan, och det är OM man ska göra en iPhoneapplikation, eller en app för en annan plattform, eller en app för flera plattformar eller kanske inte en app överhuvudtaget. Allt beror så klart vem man vill nå och förstås vad syftet är, vilka krav som ställs på det man ska utveckla etc etc. Kanske är det en mobilsajt som är svaret? Lite self promotion så höll jag ett föredrag i veckan om mobila sajter, kolla gärna på http://www.moremobilerelations.se/2010/04/14/theres-a-web-for-that-konferens-atomer-och-bitar-dags-for-mobilsajt som kanske kan ge lite argument för en mobilsajt

 4. Niklas Nilsson
  Niklas Nilsson says:

  Jag tänkte också om jag skulle göra en app men efter mycket fram och tillbaka bestämde jag mig för att göra en mobilsite istället. Jag va ikontakt med företaget SvenskaIT Konsulterna och dom vara mycket proffsiga och den appen jag ville ha gjord skulle gå på ca: 100 000 :- och då har jag en annonserings sida.det enklaste man kan göra själv om det är en iPhone app du vill ha är ju nog att lägga över din sida på WordPress, där har du ju ofantliga möjligheter med t ex WP-forIphone plugin’s osv….

 5. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  Ett alternativ som jag ännu ej själv har testat är de tjänster på nätet som kompilerar om webbapplikationer till native iPhone-appar. T.ex http://www.appcelerator.com

  Det värsta som finns är fusk-appar som endast visar vanliga webbsidor.
  Då är det bättre att låta bli att bygga en app och istället säkerställa att webbplatsen fungerar i mobila enheter (vilket är en hygienfaktor idag).

 6. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Daniel, du behöver ingen app för det. Se till att din webbkille har försett er webbplats med en sk favicon. Då kan den som vill bokmärka er webbplats från sin iPhone och spara bokmärket som en ikon på hemskärmen bland övriga appar.

 7. Fredrik
  Fredrik says:

  jag satt inne på appstore i iphonen och kikade runt på appar då jag hittade Blondinbellas app som är kopplad till hennes blogg, där du får uppdateringar o dyl.
  Nu ska det ju sägas att jag är verkligen ingen beundrare av henne men iden lockade att göra liknande till min sambos blogg.
  Kanske bra med en favicon med men går det att göra en liknande app utan några pengar inblandat( göra själv gratis)
  Eller måste man betala en summa för program och licenser och för att få komma in på appstore?
  Mycket tacksam för svar.

 8. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  Hej Fredrik,
  ja du måste signa upp för Apples Developer Program http://developer.apple.com/programs/ios/

  Kostar några dollar. Kommer inte ihåg hur många. Men det är ingen idé att signa upp där om du inte kan programmera.

  I det senare fallet bör du istället få tag i någon konsult som kan bygga appen till dig.

  En favicon är inget alternativ då en av de stora poängerna med applikationerna är att komma in i AppStores marknadssystem.

  Lycka till!

  / Björn

 9. David
  David says:

  Hej!

  Om man nu har kunskapen att göra en applikation på egen hand, vad krävs då för att komma in på AppStores marknadssystem så att applikationen syns i sök-fältet i appstore?

  Tack!

 10. johannes
  johannes says:

  Låter kanske väldigt lame, men det finns inget apparnas dreamweaver idag, dvs klicka-dra-program för att göra väldigt enkla apps. Är själv ute efter en app där det verkligen inte handlar om avancerade funktioner utan väldigt grundläggande grejer.

  har för mig att jag sprungit förbi artikel där det skrevs om att man kunde omvandla en hemsida till en app också, är detta något som jag drömt eller stämmer det?

  • Frank
   Frank says:

   Pa sätt och viss ja, det går att få en hemsida att att agera som en app med de grundlägande funktioner som finns redan i sidan. Just nu skapar jag sidor i Joomla med mallar anpassade till android eller -och iPhone, iPad eller vad det nu är. Kan tänka mig att en viss interaktivitet ska ingå i själva hemsidan. Fördelen är givetviss att du kan aktualisera innehall i din hemsida – (App) närhelst det passar dig.

 11. carin
  carin says:

  Hej,

  Jag har en ide om en app till Iphone men har ingen aning om hur jag ska skapa den och om det är möjligt. Skulle behövea råd, finns det möjlighet att någon gör appen men jag kommer med idèn.

  Mvh Carin

Comments are closed.