Konversationsindex

I tider när traditionella företag (i bästa fall) kämpar med att ändra sin kommunikation från monolog till dialog tänkte jag att “konversationsindex” kan vara relevant att ta upp.

Uttrycket myntades av Stowe Boyd 2006 och visar hur konversant en blogg är. Konversationsindex får man fram genom följande formel: posts/(comments + trackbacks)=conversational index.

Med statistik från min egen blogg blir det: 85/105=0,809

conversational_index

Bjornalberts.com har alltså en konversationsindex på 0,8. Bilden ovan visar statistik från min WordPress. Notera att WordPress likställer trackbacks med kommentarer och att jag i min beräkning har rensat ifrån spam.

Ett index över 1 betyder att bloggen fortfarande mest har karaktären av monolog. Ett företag som på allvar vill förflytta sin kommunikation mot dialog bör alltså eftersträva en index under 1.

Genom att använda sig av det här mätinstrumentet kan kommunikatörer lära sig att skriva på ett sätt som inbjuder till eller möjligen triggar igång kommentarer. Har kommunikatören lyckats med det är nästa steg att konstruktivt själv delta i den uppkomna dialogen. Dvs att själv kommentera läsarnas kommentarer. När det här fungerar kommer det visa sig i allt lägre konversationsindex vilket alltså är positivt.

Det finns en mängd andra digitala kanaler i vilket företag kan föra en dialog med sin målgrupp. Konversationsindex utgår ifrån att mäta dialogen i en blogg. Rimligen bör snarlika typer av beräkningar kunna användas även för mikrobloggar eller diskussioner i kanaler som Getsatisfaction mfl.

Läs också Fyra nyanser av brunt som förutspår 2009 kring konversationer

11 replies
  1. Andreas Norman
    Andreas Norman says:

    Bra inlägg. Jag letar efter just tips på hur man kan mäta framgångar med en blogg för ett pågående projekt och detta är ett trevligt sätt att mäta och sätta upp mål som dessutom inte kräver att man grottar ner sig i Google Analytics.

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Andreas Norman. Hej Andreas, kul att ett gammalt inlägg kan komma till nytta! Berätta gärna om du hade användning av konversationsindex och i så fall hur när ni kommit så långt.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Konversationsindex Ett mått på hur konversant ditt bloggande är. Beskriver förhållande mellan antal blogginlägg och kommentarer. En konversant blogg har fler kommentarer än blogginlägg. Jag har förklarat konversationsindex mer detaljerat i en tidigare bloggpost. […]

  2. 3 sätt att Mäta Framgång för din Blogg - Andreas Normans blogg says:

    […] myntades av Stowe Boyd 2006 och visar hur mycket konversation som pågår på din blogg. Björn Alberts bloggade även i detalj om detta för ett tag […]

  3. 3 sätt att Mäta Framgång för din Blogg « Andreas Norman om Design, Sociala Medier och Digital Marknadsföring says:

    […] myntades av Stowe Boyd 2006 och visar hur mycket konversation som pågår på din blogg. Björn Alberts bloggade även i detalj om detta för ett tag […]

  4. […] gränssnitt. Om vi vill förflytta vår kommunikation från dialogform till konversation kanske konversationsindex är ett relevant […]

  5. […] Ps. Tänk på att en blogg ofta har hög bounce rate då de ofta är utformade så att den senaste bloggposten kan konsumeras direkt på startsidan utan interaktion. För en blogg kanske konversationsindex är ett bra mått vilket jag skrev om tidigare. […]

Comments are closed.