Den nyfikna formgivaren är en vinnare (här är länkarna till förklaringen)

sigvard_bernadotte_at_bjorn_alberts_blog

Bilden visar Sigvard Bernadotte, en av Sveriges största formgivare genom tiderna. En vinnare.

För att skapa digital framgång krävs:

  • Marknadsföring
  • Formgivning
  • Copywriting
  • Systemutveckling

Marknadsförare finns det många av. Copywriters likaså. Naturligtvis av olika dignitet.

Duktiga formgivare som inte främjar sig från teknik är dagens stora vinnare. Detta eftersom nätet är fullt av paketerad teknik som vem som helst kan använda för att lansera projekt eller för att starta nätbaserade företag. Naturligtvis kan även marknadsförare och copywriters använda dem men de saknar kompetens att göra ut särskiljande och attraktiv formgivning. Att skapa starka visuella identiterer. Alltså är formgivarna vinnare. Allt de behöver göra är att vara nyfikna på teknik och lära sig att arbeta med CSS.

Systemutvecklarna då? Det är ju dem som skapar koden så utan dem blir det inget. Men de systemutvecklare som ännu inte har slutat att uppfinna hjulet i varje projekt får nog tänka om. Om jag vore systemutvecklare skulle jag ta en helg och fundera över hur jag ska förhålla mig till följande exempel på avancerade, paketerade och fria (till stor del) open source-plattformar:

Bloggar

Radannonser

CRM

Content management

e-handel

Marknadsundersökningar

Forum

E-postutskick

Indexera webbplatsen snabbt

Fotogalleri

RSS

Wiki

FAQ

Chat

Plattform för Digg-kloning

Idea Management

Kalender

Ps. Om jag som IT-chef eller som Marknadschef köpte konsulter skulle jag också ta mig en funderare på om mina pengar går till att skapa innovation och affärsnytta eller om de går till att göra kod som redan finns gratis.

4 replies
  1. joolss
    joolss says:

    Mellan systemutvecklarna och och formgivarna skulle jag vilja skjuta in gränssnittsutvecklarna. HTML/CSS/Javascript (och Flash, och Silverlight, och gubevars) är ett helt eget kunskapsområde med egna möjligheter och fallgropar.

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @jools Håller med dig. Gränssnittsutvecklarna är avgörande för effektiva gränssnitt och en cool användarupplevelse. I min post ovan förenklade jag medvetet världen litet till att de formgivare som är nyfikna på ny teknik och lär sig CSS kan komma långt.

    Det finns ju i och för sig även exempel på det. Tex WordPress och alla dess plugins. Där kan man komma riktigt långt endast med CSS-kunskaper.

  3. joolss
    joolss says:

    Det är sant, absolut. Även javascript-ramverk som jQuery gör det lättare att lägga till funktioner och effekter.

    Och jag tror det är viktigt att det inte bara är teknikerna som sätter sig in i tekniken.

Comments are closed.