Sju punkter kring digital affärsutveckling

Jag hittade en mailtråd från 2007 som fick mig att börja fundera över digital affärsutveckling. Mer specifikt kring hur man bör förhålla sig till det som sker runt omkring oss och vad det är som ger framgång. Jag börjar med att återge inledningen på mailtråden för att sedan presentera de sju punkter jag kommer fram till. Fyll gärna på om du tycker någon punkt saknas.

Från: Björn Alberts
Datum: to 25 okt 2007 08.51.12 GMT+02:00
Till: ALLA
Ämne: Idag förändras Internet

Apple öppnar upp för utvecklare att skapa applikationer till iPhone. Tänk på vad det kommer att innebära…
För den som inte upplevt en iPhone går det bra att kila ner till Macoteket och klämma på den.
http://developer.apple.com/iphone/devcenter/

Vem blir först med en app? ;-)

/ Björn

Från: Supervass Gränssnittsprogrammerare .Net
Datum: to 25 okt 2007 09.49.16 GMT+02:00
Till: ALLA
Ämne: Re: Idag förändras Internet

Jag vill inte låta som världens mest negativa människa, men för en
webbutvecklare så känns det som ett steg tillbaka att återgå till “one
application for each device” upplägget.

http://www.webstandards.org/2007/08/22/the-good-the-bad-and-the-ugly-iphone-edition/

/SG – see ya

Från: Supervass Systemarkitekt .Net
Datum: to 25 okt 2007 09.52.48 GMT+02:00
Till: ALLA
Ämne: SV: Idag förändras Internet

Det har gått att utveckla applikationer till alla Symbian- och Windows-telefoner i åratal… Riktiga applikationer. Måttligt imponerad av detta med andra ord! :-D

/SSA
Reflektioner 1,5 år senare

Vi vet alla vad som har hänt. iPhone går åt som smör i solsken. Det finns långt över 10 000 applikationer att ladda ned på iTunes App Store. De har laddats ned över 500 300 miljoner gånger. Apple tjänar hundratals miljoner på affären. Många företag som utvecklat iPhone-appar tjänar storkovan, andra har mångdubblat sin tillväxt. iPhones pekskärm har gjort att alla andra tillverkare nu lanserar detsamma.

Sju punkter att tänka på kring digital affärsutveckling

  1. Nischa inte baserat på teknik
    Se till att aldrig begränsa kompetensen till en enskild teknisk plattform. Historien har flera gånger visat att teknik inte är en bra grund för nishning. Tänk på Facit som definierade sin verksamhet i skrivmaskiner istället för ordbehandling.
  2. Att välja strategi
    Låt dem med affärs- och marknadskompetens peka ut strategisk inriktning för verksamheten. Missförstå mig inte här; jag arbetar alltid hårt för att uppnå en positiv kompetenskonflikt mellan affärsutvecklare, kommunikatörer och tekniker. Det är så de verkligt innovativa lösningarna skapas i digitala kanaler. Men det är skillnad på att staka ut strategier och att skapa lösningar. Banalt exempel på strategi: arbeta med iPhone-applikationer eller inte medan en lösning mer handlar om vilken applikation vi ska bygga och hur.
  3. Bli inte trångsynt
    Gör inte religion av saker och ting. Behåll ett öppet och nyfiket sinne och var beredd på förändring. Här vill jag passa på att göra en liknelse med alla som tror att sociala medier enskilt är nyckeln till framgång. Så är det inte. Däremot utgör sociala medier en uppsjö av nya intressanta kanaler och möjligheter som förändrar sättet att kommunicera. Emellertid finns övriga sätt att kommunicera kvar med olika relevans beroende på sammanhang.
  4. Affärsnytta
    Stirra dig aldrig blind på vad som går att göra. Fokusera på om det har inneburit eller har förutsättningar att innebära någon affärspotential. Avgör sedan.
  5. Distribution på nätet är kung
    Visst har du kunnat utveckla java-applikationer för mobiltelefoner i åratal men finns det någon vettig distributionskanal? Nej. Apple lanserade samtidigt med sitt SDK iTunes App Store. En effektiv och begriplig distributionskanal. Dessutom med en affärsmodell som alla förstår. Är din applikation gratis är också din distribution gratis. Tar du betalt för din applikation tar Apple 30% och själv behåller du 70%.
  6. Användarvänlighet i digitala kanaler är kung
    Oavsett hur avancerad teknologi du kan erbjuda så kommer det att misslyckas om den inte är paketerad på ett användarvänligt sätt. Vem som helst klarar av att ladda ned en applikation till en iPhone. Trots en liten yta har Apple med iPhone löst hur man enkelt navigerar runt bland stora mängder applikationer (nej, den är inte optimal att ringa med när man kör bil men det bör man ju inte göra ändå…). Det var som en vän sa tidigare ikväll: “min iPhone har badat i en mugg kaffe så nu måste jag använda min gamla Nokia eller om det är Sony Ericsson istället. Det går inte, jag fattar inte längre hur man använder den”.
  7. Design är alltid kung
    Min vän vet alltså inte ens om det är en Sony Ericsson eller en Nokia. Snacka om identitetslöst! Apple har en identitet som suger folk till sig lika effektivt som getingar dras till ett glas hallonsaft en sommardag. Mer om design i nästa inlägg.

PS. Jag tycker om och respekterar samtliga människor i mailtråden som återges i inledningen. Var och en av dem är mycket kompetenta inom sitt område och jag skulle inte tveka att rekommendera var och en av dem vid en förfrågan.

5 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] strategi, kommunikativt ledarskap & innovation, förändring, integrerad kommunikation, affärsutveckling, långvarig närvaro i digitala kanaler, mobila tjänster, kriskommunikation, kampanjer eller […]

  2. […] Vem ser då att mjukvara blir viktigare än hårdvara men samtidigt som design är viktigare än färg? Alltså det Sony Ericsson inte såg men Apple gjorde. Jag har berört det tidigare då jag skrev om om “Sju punkter king digital affärsutveckling“. […]

Comments are closed.