Nya SVT play – en underbar upplevelse

Johan tipsade mig om nya Svtplay.se idag.

svt_play_small

Det är en sällsynt positiv upplevelse vid en första anblick. En modern och ren design som lyfter fram mängder av innehåll på ett mycket lockande vis. Avsevärt mycket snyggare än YouTube. Antagligen mer inspirerat av Hulu och Vimeo men SVT Play känns trevligare än dem alla.

Den positiva upplevelsen håller i sig när jag börjar utforska tjänsten. Ett supersnabbt AJAX-gränssnitt gör det till en fröjd att botanisera bland allt innehåll. De mjuka övergångarna vid innehållsväxlingar är mycket fint gjorda. Jag upplever att gränssnittet är utformat för att låta mig upptäcka saker vart efter jag interagerar. Ungefär som när du är på upptäcktsfärd. En gemytlig känsla.

Spelaren för filmer är även den fin. Som standard visas en relativt stor filmyta. Bra eftersom det är film jag är ute efter. Relaterat till det jag tittar på finns lite relaterad information i textform. Helskärmsläget fungerar mycket bra, extremt hög kvalitet och jag tror det kommer att driva på antalet datorer som placeras intill TVn i vardagsrummet. En liten lurig detalj är “Litet fönster”, som öppnar upp en pop-up där filmen visas i väsentligt mindre format. Bra för den som tycker om att ha någonting som går i bakgrunden när man gör annat på datorn. Inte minst kidsen idag gör ju minst 5 saker samtidigt framför datorn.

Det finns även tre specifika kanaler: Play Rapport för nyheter, Play Bolibompa för barn och Play Prima med utvalda program av extra hög kvalitet.

Så lång allt bra men någon social funktionalitet finns inte. Å ena sidan bidrar det till den rena upplevelsen men å andra sidan skulle det ju vara kul att höra andras åsikter om program, hålla koll på vad mina kompisar tycker om etc.

En tankevurpa som SVT gjort är att man kan kopiera kod för att “embedda” programmen på andra webbplatser men eftersom många av programmen slutar vara tillgängliga efter ett visst datum kanske inte det är så smart.

På det hela taget väl gjort av SVT.
Fler inlägg om SVT Play på Knuff.se.
Resumé har presenterat ett pressmeddelande från SVT rakt av som det verkar.