Sökning i sökresultaten

google_search_searchTitta noga på sökresultatet igen. Just det, Google har adderat en sökruta till när jag söker på Flickr.

Detsamma inträffar vid sökning på t.ex:

Slutsats

Samtliga sökningar är gjorda på typiska stora informationskällor dit användare går för att söka efter information och innehåll. Jag tycker det här tydligt visar Googles ambition att få användaren att även fortsättningsvis ha Google som sin primära sökfunktion. Med den här funktionen behöver användaren inte aktivt gå till olika platser för att söka. Naturligtvis är det bra för Googles annonsintäkter.

Emellertid förutsätter den här funktionen att den som söker känner till varumärkena för andra informationskällor. För att söka efter bilder på Flickr via Google måste man ju känna till varumärket Flickr. Något av en paradox.

Lite krystat kan man tycka givet dagens gadgets och beteende men ponera att Google i framtiden kommer att vara dominerande i den gadget du bär i fickan varje dag. Ja, då kanske det får en större betydelse?

För mig personligen tror jag inte att det här kommer att få någon större betydelse i dagsläget. Än så länge sitter några varumärken “top of mind” när jag letar efter en viss typ av innehåll. Imdb för information om filmer. Flickr för bilder och YouTube för videoinnehåll etc. Mitt ryggmärgsbeteende är än så länge att jag först går till de platserna, inte till Google. Vem vet, det kanske ändras?

Värt att notera är att en sökning på Twitter inte aktiverar den här funtionen.

Tack till Tobias som tipsade.

Uppdatering
Här är lite mer information på en av Googles bloggar. Ingen nyhet direkt, från mars 2008.