6 punkter för framgångsrikt företagande genom social media

På Really Realtime Conference har jag precis lyssnat till Lesley Pennington, CEO & grundare av Bemz.com. Ett företag som ger nytt liv åt gamla IKEA-möbler.

bemz

6 punkter som gjort att Lesley lyckats bygga upp ett lönsamt företag tack vare social media

  1. För att få uppmärksamhet ska man initialt aktivt arbeta med PR. Det senare kommer att ge publicitet både på nätet och traditionell media. När potentiella kunder då blir nyfikna och söker efter dig på nätet möter du dem i sökmotorerna genom sökmotormarknadsföring som leder dem till din webbplats. Sökmotoroptimering blir en naturlig följd senare.
  2. Starta en blogg för att lära känna dina kunder och skapa en relation er emellan. Genom att prenumerera på bloggen finns möjligheten till en långvarig relation. Genom bloggen kan du fånga upp viktig återkoppling både kring företaget och produkterna.Mitt egen kommentar: Ibland kan det vara klokt att börja blogga redan innan företaget är lanserat. Bloggen kan då ha karaktären av en entreprenörsblogg. Relevant att bygga relation och få återkoppling mycket tidigt i processen.
  3. Starta en Fanpage på Facebook för att möta människor där de är. Leta aktivt upp människor på Facebook som har intressen där ditt företag har en naturlig plats.
  4. Skaffa followers på Twitter. Lesley investerade själv en hel helg med att söka efter experter på Twitter. Hon började följa dem. Sedan började hon också följa experternas ”followers”. Många av dem började då följa henne. Hon sökte upp och gick med i relevanta Twitter-grupper. Antalet ”followers” växte snabbt och hela tiden. ??Mitt eget tillägg: Det finns gott om verktyg på marknaden som automatiserar hela detta steg. Fördelen är inte bara att det sparar dig tid. Den klarar också av att hitta väsentlig fler relevanta individer än vad någon människa klarar av på samma tid.
  5. Vad gör vi nu när vi har followers?
    Måste kontinuerligt förse din Twitter-kanal med relevant innehåll. Kors-referera mellan bloggen, webbplatsen, Facebook-page, Twitter och e-mail. Omnämn dina vänner – experterna. ReTweets bygger trovärdighet, glädje och etablerar relationer. Våga experimentera!
  6. Nästa steg:
    Utveckla en strategi som tar hänsyn till karaktären i respektive kanal med syften och relevant innehåll.
    Fortsätt att lära?. Fortsätta att Twittra.

5 områden till som är tänkvärda

Vad VD ska göra??

  • Som VD måste man förstå det förändrade beteende som social media innebär.
  • Kanske bör VD göra som Lesley – börja bygga sitt eget Twitter-brand??.

Lärdomar
Social Media är inte homogent. Varje kanal har sin egen karaktär. Varje kanal är lämpad för olika saker. T.ex så är Bemz Facebook Page mycket interaktiv. Samtidigt som deras Twitter-kanal enligt Lesley är ”mer som broadcast” MEN där de kan:

  • bryta in i konversationen
  • starta konversationer
  • positionera dem själva som en auktoritet
  • leda människor till webbplatsen

Misstag

  • Låt inte vem som helst ha access till företagets konton i kanalerna. (Här anar jag att Bemz har blivit skrämda av IKEAs jurister, som antagligen lever i en annan värld)
  • I början är det inte så viktigt vad du gör. Det är viktigare att komma ut och igång.
  • Förvänta dig inte att människor (followers på Twitter eller Fans på Facebook) ska leta efter dig

Organisation

  • Bemz har 10 anställda
  • 4 arbetar med kundtjänst som till stor del avser kundtjänst i sociala kanaler
  • 3 arbetar med marknadsföring varav 2 helt fokuserar på social media
  • VD är själv aktiv på Twitter.

Saker att fundera på

  • Vi vet att engelska är det största språket på Twitter men hur ska vi hantera flera olika språk?
  • Hur kan vi på bästa sätt använda kanalerna som service- eller försäljnings-kanaler eller som verktyg för marknadsföring?

Lesley, har ni problem med negativ och publik kritik kring ert företag?
Nej, faktiskt inte eftersom vi varit väldigt aktiva med kundservice hela tiden. Även vid negativ återkoppling har vi en god relation eftersom alltid är där och för dialog med dem.

7 replies
  1. Petter Engelbertsson
    Petter Engelbertsson says:

    Tack för ett bra inlägg. Fråga: Du skriver att det finns verktyg som automatiserar förloppet att hitta relevanta personer att följa på Twitter. Låter ju onekligen smidigt. Vad är det för verktyg? Och hur funkar det, egentligen?

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Från @bjornalberts Handfasta och bra tips för företagare som funderar på sociala medier: Nybloggat: 6 punkter för framgångsrikt företagande genom social media. Sammanfattning Bemz.com #realconf http://bit.ly/45P13f […]

  2. Tweets that mention 6 punkter för framgångsrikt företagande genom social media | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, ingemarsdotter and James Royal-Lawson, Mattias Östmar. Mattias Östmar said: RT @bjornalberts: 6 punkter för framgångsrikt företagande genom social media Sammanfattning Bemz.com #realconf http://bit.ly/45P13f […]

Comments are closed.