Herr Ordförande, vaccinera Ert företag mot kossor & administratörer!

Genom att exemplifiera med det jag som utomstående vet om några företag tillsammans med mina egna bedömningar vill jag visa på vilka utmaningar företag står för idag. Utmaningarna grundar sig i digitalisering, globalisering och ändrade beteendemönster.

Gula_Tidningen

Gula Tidningen

Gula Tidningen grundades 1981. Verksamheten var att ge ut en tidning 1-2 gånger i veckan som innehöll köp- och säljannonser för begagnatmarknaden. I 20 år var tidningen en succé. Det var Gula Tidningen som gällde när man ville sälja sina saker eller köpa begagnat. I princip fanns ingen annan kanal med undantag för annonser i nisch-tidningar eller dagspress samt anslagstavlorna i mataffären (ICA Maxi och liknande existerade inte då).

2004 köpte Eniro Gula Tidningen för 50 Mkr. Sannolikt en av deras sämsta affärer eftersom tidningen helt lades ned under hösten 2006.

Marknaden för begagnad kommers hade flyttat.

Blocket.se

Begagnatmarknaden hade hittat sitt nya bo hos Blocket.se, som grundades 1996. Företaget fick en bra start genom kontakter på styrelsenivå hos ComHem. Blockets tjänst fanns på startsidan för alla som hade internetuppkoppling via ComHem. När kunder hos ComHem började tipsa sina vänner om prylar till salu på Blocket spred sig tjänsten i vidare lager.

2003 såldes blocket för 183 Mkr till Aftonbladets annonsbolag Finnmer. Förra året annonserade svenska folket ut sin ägodelar till ett värde av 193 miljarder kronor på blocket. 2006 var siffran 100 miljarder och vinsten samma år var ca 250 mkr. Om vinsten har haft samma utveckling som omsättningen borde vinsten idag vara ca 500 Mkr om året. Om värdet på ett bolag skulle sättas till fem gånger vinsten skulle Blocket vara värt någonstans mellan 2 till 3 miljarder kronor idag, oräknat vidare affärsutveckling. Vad jag utelämnar i den beräkningen är också att Blocket även driver sin verksamhet i Spanien, Frankrike, Italien, Malaysia, Portugal, Filippinerna och Grekland.

Gula Tidningens problem

Det naturliga hade varit att vi istället för att knappa in blocket.se i webbläsaren hade skrivit gulatidningen.se. Så blev det inte.

Gula Tidningens problem var att de inte var lyhörda för hur deras kunders beteende förändrades och att statligt subventionerade hemdatorer och högröstade lobbyister drev på att koppla upp de svenska hemmen. Att de var så trygga i sin kassako att de negligerade behovet av förändring. De var ledande på marknaden och hade så varit i 20 år, ingenting kunde ändra på det.

De hade sitt fungerande tryckeri och distribution av sina tidningar. De tog emot annonser via telefon och fax. Senare via nätet också. De hade mestadels gratisannonser med ett begränsat antal tecken.  Som ett SMS ungefär. Ville man som annonsör att annonsen skulle särskilja sig tog de extra betalt för det. Framför allt tog de bra betalt för tidningen. De tog alltså betalt för att få access till annonserna! Det var en annan tid.

Naturligtvis såg Gula Tidningen att nätet kom även om de såg det sent. När de väl bestämde sig för att göra något förlorade de ytterligare dyrbara år på att försöka tvinga in sin befintliga affärsmodell på en marknad som nu fungerade helt annorlunda. Om jag minns rätt försökte de även på nätet att ta betalt för att jag skulle få se annonserna.

Det blev vare sig naturligt, konkurrenskraftig eller användarvänligt.

Kanske var de också hämmade av att ställa om sin organisation, som helt säkert inte hade den kompetens som krävdes och möjligen blivit för stor, p.g.a. av LAS eller andra strukturella bindningar.

Blocket hade ingen tung ryggsäck och inga traditioner. De gjorde det enklare, effektivare och billigare. Därmed tog de över ledarskapet och sedermera hela marknaden från Gula Tidningen som gick och dog.

Det hela är ett övertydligt exempel på hur framför allt digital distribution har förändrat en branschstruktur.

Så, Blocket är alltså en vinnare? Både ja och nej, det beror på vilket perspektiv de har.

Med skygglappar på och i närtid; ja de är stora vinnare. Av vad jag kan se mjölkar Blocket ut så mycket de kan av sin befintliga affär, inklusive internationalisering. De förefaller inte investera särskilt mycket i vare sig användarupplevelse eller att utveckla sina affärer. En verklig kassako.

Om vi istället funderar över vart vi är på väg i termer av beteende och marknad; nej jag är inte lika säker på att Blocket är med på banan.

Blockets problem

Vi börjar med det taktiska, dvs det jag observerar här och nu. Att som Sveriges största marknadsplats erbjuda cookie-baserad bevakning på annonser istället för RSS-baserad är nonchalant mot kunderna. Effekten är att jag är bunden till en och samma dator om jag ska ha glädje av mina bevakningar och att jag måste gå till blocket.se för att se dem. Kan det vara för att Blocket tycker det är smart? Att de anser att det gynnar deras affär med exponeringar av banner-annonser? I så fall ytterligare ett bevis på att de tänker kortsiktigt. Det enda rätta hade varit att tillhandahålla RSS-feeds för varje sökresultat. Jag skulle kunna fortsätta med det bristande stödet för mobila enheter mm.

Nåväl, det där kan tyckas vara banalt i det strategiska perspektiv som den här bloggposten handlar om. Icke desto mindre är det talande.

Det verkliga problemet är att Blocket inte återuppfinner sin affär. Vi tittar på BCG-matrisen.

bcg matrix

Blocket är en solklar kassako. Hög marknadsandel och tillväxten i antalet begagnade artiklar som säljs på en så begränsad marknad som Sverige bör inte vara alltför stor. Antagligen därför expansion sker till andra länder.

I ett långsiktigt perspektiv borde Blocket ägna sig åt att återuppfinna sin affär. Att identifiera nya stjärnor i matrisen. Att fundera över vad de mer kan göra som en naturlig förlängning på den kunskap de har och på den position de besitter. På managementspråk – att utvidga sin affär.

För att göra det kan de börja med att måla upp scenario över vart vi är på väg. T.ex:

 • Utanför den digitala delen av marknaden har detaljhandeln gått mot stora gallerior som samlar allt på ett ställe. Det kommer att bli trångt i sökresultaten hos sökmotorerna. Folk kommer att tröttna. Många kommer att vilja veta vart de ska vända sig
 • Ny teknik möjliggör nya beteenden
 • Konsumenthandeln blir allt mer global
 • Digitaliserad marknad betyder en mer perfekt marknad vilket föder spot-marknader där överkapacitet säljs till högst bjudande
 • Tillgången till marknader ökar samtidigt som företag, framför allt små, behöver hjälp att kapitalisterna på dessa nya marknader
 • Etc

Vad skulle Blocket kunna bli då? Det enklaste svaret är kanske att göra en benchmark.

Amazon.com

Amazon började som en bokhandel på nätet. Inget mer.

Jag får inte plats med att redogöra för allt de gör idag men här är några få exempel på hur de har utvidgat sin affär:

Det behöver knappast påpekas att Amazons grundare, Jeff Bezoz, är en visionär av rang.

Kort sagt, nu med facit i hand kan jag lätt konstatera att om det hade varit möjligt hade jag mycket hellre investerat några kronor i Amazon 1994 än i Blocket 1996.

Slutsats

Det finns flera slutsatser att dra. T.ex om vikten av innovation och snabbrörlighet.

Emellertid förmedlar jag den viktigaste slutsatsen genom att citera Jan Carlzon:

Jag hävdar att svensk kultur saknar affärsmannaskap. Vi är kostnadsadministratörer, vi teknikutvecklar och vi är finansiella arkitekter. Om vi inte ändrar företagskulturen kommer vi successivt tappa konkurrenskraft. Det finns ingen människa som har köpt en Volvo eller Ericsson bara för att dessa har låga kostnader. [ ] Den gode ledaren utvecklar strategier, kommunicerar och får människor att gå.
– Ur Tidningen Civilekonomen nr 8 2009.

Jag menar att många styrelser har ett val att göra nu. Fortsätt som nu och gå en långsam undergång till mötes. Kanske tar det decennier men likväl en undergång eller näst därtill.

Alternativt tänk om, tänk nytt, stick ut från mängden och börja skapa. Jag slår vad om att det på köpet blir minskade sjuktal bland de anställda och att det blir roligare att gå på nästa styrelsemöte. Tänk vilken bonus!

18 replies
 1. Carl
  Carl says:

  Word up! Proppmätt inställning kan sänka vilken organisation som helst.

  Det kan inte sägas för många gånger – Om man står still så rör man sig relativt bakåt, eftersom ens omvärld hela tiden rör sig framåt.

 2. ak
  ak says:

  Hittade länk till inlägget på twitter. Bra skrivet! Precis vad jag lär ut på mina utbildningar. Utveckling kontra förändring. Alla tycker att utveckling är så himla bra men förändring är man skeptisk till, förändring kan ju vara jättejobbigt… Men vad behövs för att utvecklas? Jo, förändring…

 3. Ib Lenneke
  Ib Lenneke says:

  Än en gång är det bevisat att svenska företag kan bara tänka en sak i taget. Vi har avancerade specialister som är så fokuserade att det tangerar närsynthet. Men vi är duktiga på administration och produktion – förutsatt att det finns en färdig beställning. När det inte finns… ja, då blir det svårt.

  Logik och perception är en bristvara, se bara de olika exemplen i artikeln. Vid ett advisory board hos Posten 1997, dit jag var kallad, skulle det diskuteras BREVET som ett nytt “vapen”. Jag menade att man skulle lägga ned tanken på brev och koncentrera sig på små och mellanstora paket p g a av den nymornade e-handeln. Posten svarade då med konceptet “stort brev upp till 2 kilo”. E-handeln dånade på och fler mycket olika verksamheter sålde på nätet – allt från känslig hemelektronik till konstglas. Vad gör Posten då – jo då tog man bort hanteringen “fragilt gods”. Ibland undrar jag var det brister…

 4. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Ib Lenneke, tack för din inblick i en verklig situation hos Posten från ungefär samma tidsepok då dramat mellan Blocket.se och Gula Tidningen utspelade sig.

 5. Svenne
  Svenne says:

  Hej Björn,

  till viss del håller jag med – men känner ändå att du missar själva kärnan. Runt om i Västvärlden fanns det tidningar liknande Gula Tidningen innan internettiden. Därefter blev de flesta utkonkurrerande av nya internetaktörer. Dock, i de flesta länder, var det bättre och mer effektiva redskap som kom, t ex Ebay. Där man kan följa annonsörens historik, få ett någorlunda korrekt marknadspris, söka effektivt etc. Mig veterligen, endast i Sverige, har vi den extremt omoderna Blocket som forfarande ser ut som en gammaldags tidning. Detta trots att Ebay / Tradera funnits mycket länge.

  Slutsatsen är att “allting går att sälja med mördande reklam”.

  Blockets succé tror jag beror på:
  1. Man förstod snabbt Altavista och Googles makt. Innan sökmotorer kunde indexera databassidor hade man en egen indexering så man ofta kom högst upp på sökningar.

  2. Samarbeten med bredbandsbolag så att man visades högt upp på sidorna.

  3. Samarbeten med olika medier (TV4 / Schibstedt) så att man fick väldigt mycket media för låg kostnad.

  Inom några år kommer Blocket som det ser ut idag vara utkonkurrerad av någon Ebayliknande.

  En annan konstig sak är hur Bonnier först står och tittar på när Gula Tidnignen startar, sedan tittar på när Blocket far fram och nu tittar på när Ebay vinner framgångar i stora delar av västvärlden. Tar man aldrig lärdom av något?

 6. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Svenne, tack för dina utförliga reflektioner!

  Intressant med jämförelsen med övriga Europa och det du skriver om “mördande reklam”. Det får mig att ana en nyans till. Nämligen att Sverige är en extremt liten marknad där ett samarbete med en bredbandsoperatör samt ett mediehus räckte för att dominera. Kan det varit en avgörande skillnad mellan Sverige och övriga länder på Europeiska kontinenten tro?

  Intressant det du nämner om Bonnier också. Det är ju inte utan att jag sitter och väntar på att det borde komma lite banbrytande saker därifrån.

 7. Carl
  Carl says:

  @Svenne, jag håller med dig om det du skriver. Dock vill jag poängtera att craigslist är långt ifrån utkonkurrerat av Ebay och liknande tjänster. Craigslist iofs har hela tiden breddats i viss mån, med nya områden och ny funktionalitet, men ser fortfarande ungefär som ett excel-ark.

  Denna vy t ex är för den som är intresserad av att köpa en cykel i Las Vegas: http://lasvegas.craigslist.org/bik/

  Även om de inte alls går att jämföra kan jag ändå se vissa likheter mellan craigslist och blocket. Jag har ingen aning om hur framgångskurvan ser ut för Craig idag, men jag kan konstatera att det inte bara är i Sverige vi har dessa extremt omoderna tjänster.

 8. Raffe
  Raffe says:

  Det ända vi lär oss att konkurrensen slår ofta till från helt oväntat håll dvs signalen har funnits där men har ofta total ignorerats. Apple har sålt mobiler i 24 mån… Hur många på Nokia, Erikson mf.l kunde se följande: saxat ur DI

  Apple har åter igen levererat en mycket stark kvartalsrapport. För bolagets mobiltelefoner har ett nytt rekord noterats. De 7,4 miljoner sålda Iphone (3G och 3GS kombinerat) under årets tredje kvartal innebär en ökning med nära 7 procent från det tidigare rekordet från samma period förra året då Iphone 3G-modellen började säljas.
  ?Iphone har även noterat ett nytt rekord för marknadsandel. Baserat på Nokias branschprognos med 288 miljoner sålda mobiltelefoner totalt för hela världen står Apple för 2,6 procent, vilket kan jämföras med Nokias modellserier E och N kombinerat som står för 3,1 procent samt Sony Ericssons 4,9 procent. Under årets nio första månader har 16,4 miljoner Iphone sålts. Volymen överträffar med råge de 13,7 miljoner enheterna för helåret 2008. Den ackumulerade försäljningen av Iphones samtliga modeller sedan säljstarten i slutet av juni 2007 är nu 33,7 miljoner enheter. 27,6 miljoner av dessa står de nya modellerna 3G och 3GS för.

  Det är lätt att utvärdera med facit i hand, rätt och fel.. men kan man backa och se om man i stunden kunnat fatta annorlunda beslut med de ingångsvärden man hade då ?
  Min tanke är hur kan man undvika att fastna i samma fälla igen ?
  En hype bygger på att det går bättre och bättre… man tar större och större risker tills det brister.. för ingen vet när det brister och var gränsen går.. man vill prova lite till… en gång till … och sen säger det pang. Kanske är samma mekanismer när något blir en kassako… lite till.. en gång till.. tills smällen kommer.. från oväntat håll :-)

 9. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Raffe, tack för din kommentar!
  Jag antar att det är farligt att vara nöjd. Visst ska man glädjas åt en framgång men sedan måste man ju komma i form för nästa match snart igen. Precis som ett fotbollslag hela tiden måste ladda om. Som företag är det antagligen klokt att hitta former för hur “nerverna” ska ligga utanför organisationen i realtid. Att hela tiden med nyfikenhet och utan begränsningar ta in hur marknad, samhälle och omvärld förändras.
  Det svåraste kanske är att vidga synfältet. Att inte stirra sig blind på sina befintliga konkurrenter.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Både i Sverige och internationellt. Vare sig det kommer att handla om varumärken, strategi, kommunikativt ledarskap & innovation, förändring, integrerad kommunikation, affärsutveckling, långvarig närvaro i digitala kanaler, […]

 2. […] vi teknikutvecklar och vi är finansiella arkitekter” som Jan Carlzon uttryckte det och jag skrivit om tidigare. Visst är det klart att de ”kan marknadsföring” men mer på nivån ”att det är viktigt att […]

 3. […] skriva listor istället. De sprider sig. Inlägget om kossor i näringslivet gjorde det inte http://bit.ly/1j6TzV Trevlig […]

 4. Tweets that mention Herr Ordförande, vaccinera Ert företag mot kossor & administratörer! | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts and Björn Alberts, Daniel Yttergren. Daniel Yttergren said: RT @bjornalberts: Nybloggat: Herr Ordförande, vaccinera Ert företag mot kossor & administratörer! | Bjornalberts.com http://bit.ly/1j6TzV […]

Comments are closed.