Spotify börjar distribuera film – kanske

Jag erkänner direkt att rubriksättningen är av tabloid-typ och är tillspetsad. Den får sin förklaring längre ned i texten.

Ikväll var jag inbjuden av Handelskammaren till ”Bloggarkväll” för att lyssna till Andreas Ehn, fd CTO Spotify. Andreas, som slutade för en månad sedan, var med sedan starten och är värd all respekt för den teknik han varit ansvarig för att utveckla på Spotify. Det här blir en bloggpost baserad på några sköna uttalanden från Andreas.

Andreas Ehn

Fruktansvärt
”S60 – ett fruktansvärt härke att utveckla för”
Om Series 60, Nokias plattform för operativsystemet Symbian.

Min kommentar: Om det är en vedertagen sanning är det tillsammans med Nokias organisation det största hindret för att Nokia överhuvud taget ska ha en chans att konkurrera med Android-baserade telefoner och iPhone. Personligen tror jag att de kommer att bli tvugna att inse fördelarna med Android och börja lansera Android-telefoner.

Nya annonsformat
”Det är på gång att kunna segmentera sin annonsering baserad på vilken musik-genre användaren lyssnar på.”

Min kommentar: Egentligen en fråga, hur lång tid tar det för en media-byrå att få med det i sin repertoar av rådgivning till sina kunder?

CPM
CPM på upp emot $60”
Kring en diskussion om Spotify som annonsmedium i jämförelse med TV.

Piratkopiering
”Omfattande piratkopiering var väl mer eller mindre en förutsättning för att vi skulle kunna börja göra det här”.
I diskussion kring de musiker och skivbolag som menar att Spotify är ett substitut för radio eller CD och därför menar att radio och CD ska vara referens när det gäller ekonomisk ersättning.

Min kommentar: Att vissa artister och skivbolag föredrar att jämföra Spotify med gamla sanningar som radio och CD är beklämmande. Genom att göra så blundar man helt för piratutvecklingen under de snart senaste 10 åren. Min åsikt är att som skivbolag eller artist bör man vara tacksam över tjänster som Spotify. En annan sak är att det skulle vara smärtsamt för vem som helst att se omfattningen av sin affär minska vilket de tvingas göra. Det är emellertid en helt annan fråga där fokus istället borde ligga på att innovera fram nya sätt att tjäna pengar på det som artisten skapar.

Juridik
”Spotify har haft en egen jurist anställd ända sedan bolaget hade ca 12 anställda vilket är lite ovanligt för en start-up. Idag har vi fyra egna jurister.”
Apropå de snåriga rättighetsstrukturerna.

Min kommentar: En tydlig konsekvens av de konstgjorda hinder som skapats i vår industriella historia. Sådana icke-naturliga förhållanden och imperfektioner kommer att förpassas till historien. Tyvärr kommer det dock dröja längre än önskvärt på grund av alla de ekonomiska intressen som bygger på befintliga branschstrukturer.

200 milli-sekunder
”Allt som händer under 200 milli-sekunder uppfattar hjärnan som omedelbart.”
I förklaring till hur snabbt Spotify är. Andreas presenterar ett diagram som visar att 40 % av alla uppspelningar av låtar startar snabbare än 200 milli-sekunder.

Min kommentar: Någonting att tänka på för alla interaktions-designer och gränssnittutvecklare.

Spotify och film
Jag frågade Andreas om Spotify kommer att börja distribuera film i framtiden?
Andreas: Det är väl inte alls omöjligt.

Tack till Andreas Ehn och Handelskammaren för en trevlig kväll!

Fråga till dig som läste ända hit – blev du arg över min rubriksättning?

Uppdatering:
Jag inser nu på morgonkvisten och efter att ha läst Henriks kommentar nedan att rubriksättnigen var väl dum. Har därför uppdaterat den och lagt till “… – kanske”.

9 replies
  1. Malin
    Malin says:

    Kul och intressant. Blev inte arg för rubriken, men är journalist själv och överhärdad av att se egna artiklar förses med rubriker lång bortom min egen fantasi.

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Henrik Torstensson, tack för din kommentar! Nu när jag har sovit på saken och läser din kommentar får jag helt klart “second thoughts” och ändrar rubriken. I och för sig var min tanke att se effekten av en sådan uppseendeväckande rubrik. Samtidigt vill jag ju inte riskera min trovärdighet. Tack!

    @Malin, tack! Förstår att du som journalist är härdad av fantasifulla rubriksättningar. Den gemene läsaren kan jag tänka mig mest blir besviken efter att ha läst innehållet under den rubriken. Själv skulle jag tyckt det vara en fantastisk nyhet. Vi får helt enkelt vänta till dess det sker, om det sker.

  3. Robin Rutberg Goncalves
    Robin Rutberg Goncalves says:

    Man har blivit härdad av tabloiderna man går förbi varje dag. Oftast blir det så enkelt att man bara tittar på ett nyckelord och förväntar sig att det kommer handla om, i det här fallet, Spotify. Effektivt med disclaimern överst, Aftonbladet borde lära sig av dig :)

    Då är jag inte ensam med mina åsikter som s60, hoppas bara Nokia inser det själv och slutar experimentera med Maemo.
    Kanske blir världens hit, vem vet, men är det inte lika bra att hoppa på bandvagnen?

  4. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Robert Rutberg Goncalves, tack för kommentaren om Aftonbladet.

    Känner själv inte till Maemo. Måste jag kolla upp. Oavsett så krävs det ju enormt mkt för att kunna etablera någonting som kan mäta sig med kraften bakom Android och iPhone.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] typisk tabloid-rubrik, någonting som jag själv föraktar. På bussen hem den kvällen skrev jag bloggposten och lade mig för att sova när jag kom hem. Där hade jag kunnat bli en […]

  2. 8F – spotify info » Blog Archive » Spotify börjar distribuera film – kanske | Bjornalberts.com says:

    […] Continue here: Spotify börjar distribuera film – kanske | Bjornalberts.com […]

  3. Tweets that mention Spotify börjar distribuera film – kanske | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, Arvid Nittve. Arvid Nittve said: RT @bjornalberts: Nybloggat: Spotify börjar distribuera film – kanske http://bit.ly/4NTqYf […]

Comments are closed.