12 steg för att bevaka varumärket i social media

Ett vanligt förekommande råd till de företag och organisationer som inte anpassat sig till social media är att de ska börja med att lyssna. Dvs lyssna till de konversationer som äger rum i sociala kanaler kring deras varumärke, produkter eller segment de verkar inom.

Till hjälp finns det olika verktyg att köpa som är bra på olika sätt, t.ex Radian6 eller svenska Silverbakk. Emellertid finns det gratismetoder som duger alldeles utmärkt till att börja med. Metoder som också är väl lämpade för att hålla kolla på det personliga varumärket, ditt namn eller din blogg. Här följer allt du behöver veta, i steg för steg, för att vara igång på 15 minuter.

Koncept för att lyssna till social media

Konceptet
Konceptet bygger på att nyttja ett antal olika sökmotorer. I varje sökmotor görs en sökning på det nyckelord man önskar bevaka. Tillsammans med sökresultaten erbjuds möjligheten att prenumerera på sökresultaten via RSS-feeds. Dessa RSS-feeds samlar man ihop (agregerar) på det egna kontot man sätter upp på tjänsten Netvibes. På så vis behöver man endast hålla koll på en enda sida för att få total kontroll över det nyckelord man bevakar i sociala kanaler.

1. Nyckelord
Bestäm vilka nyckelord du vill bevaka. Skriv ned dem i en enkel lista. Det självklara är det egna varumärket men antagligen är det också relevant att bevaka namn på produkter eller tjänster. För den ambitiöse kan det även vara relevant att bevaka konkurrenter eller viktiga nyckelpersoner inom ett visst område.

2. Skapa konto på Netvibes.com
Gå till Netvibes.com. Uppe i högra hörnet klickar man på ”Bli medlem” för att enkelt registrera sitt konto. Du kommer att få ett mail med en länk du måste klicka på för att bekräfta ditt nya konto.

3. Skapa en flik för den sökterm som ska bevakas
När du kommit in på ditt kontorkan du skapa en egen flik genom att klicka på ”Ny flik”. Döp din nya flik till någonting du finner lämpligt. Förslagsvis döper du den till det nyckelord du bevakar. På så vis kan du enkelt ha överblick över flera bevakningar när du bevakar mer än ett nyckelord.

4. Gå till respektive söktjänst
Gå till en söktjänst i taget och följ steg 5 – 9. Söktjänsterna du ska gå till är:

 • Social Mention
  Tänk på att du här kan göra flera olika typer av sökningar för samma sökterm. Blog, Microblogs, Networks, Bookmarks, Comments, Events, Videos, Images, News, Audio och Questions. Följ steg 5-9 för alla typer av sökningar.
 • IceRocket
  Här kan man göra följande typer av sökningar: Blogs, Web, Twitter, MySpace, News, Images och ”Big Buzz”. Följ steg 5-9 för alla typer av sökningar.
 • Twingly
  På Twingly gör man två sökningar. En Blog Search och en Microblog Search.
 • Twitter Search
 • Blinkx
  En särskillt cool söktjänst, som jag har skrivit om tidigare.

5. Gör en sökning på vald sökterm

6. Vid varje sökresultat finns en RSS-ikon. Klicka på den.

7. Välj att prenumerera ”på den här kanalen” med Netvibes

8. Du kommer till Netvibes
En widget med sökresultatet visas. Se till att du är inloggad. Om du inte är det, gör det högst upp i högra hörnet. Kryssa i rutan för att fortsätta vara inloggad. Vid widgeten med ditt sökresultat klicka på ”Lägg till”.

9. Placera sökning under rätt flik
Sidan laddas om. Din widget hamnar på den flik du senast var aktiv på. Om det är fel flik, dra och släpp den till den flik du skapade i steg 3.

10. Fortsätt med övriga söktjänster
När du kommit så här långt repeterar du proceduren med övriga söktjänster under punkt 4.

11. Google Alerts
Att använda Google Alerts är något krångligare än de övriga eftersom du behöver en e-postadress och dessutom måste verifiera din bevakning. Så här gör du:

 • Gå till www.google.com/alerts
 • Skriv in önskat nyckelord
 • Välj den typ av bevakning du önskar
 • Välj ”as-it-happens” vid valet ”how often”
 • Skriv in din e-postadress
 • Gå till din mailbox och klicka på länk du har fått för att verifiera
 • OBS! Viktigt! På sidan du nu kommer till klickar du på ”edit” längst till höger.
 • I rullgardinsmenyn där det står ”Email” väljer du istället ”Feed”.
 • Klicka på ”Save”
 • Längst till vänster klickar du nu på det nyckelord du bevakar. Sidan laddas om.
 • I webbläsarens adressfält visas nu en RSS-ikon. Klicka på den.
 • Välj ”Prenumerera på http://….”
 • Högst upp på sidan i rullgardinsmenyn väljer du nu ”Netvibes”
 • Klicka på Prenumerera
 • Följ nu steg 8-9.

12. Fler viktiga sökbegrepp
Nu är du varm i kläderna och du kan efter behov använda den här proceduren för att bevaka t.ex konkurrerande varumärken, era egna produktnamn etc. Jag rekommenderar att skapa en egen flik på Netvibes för varje bevakningsområde.

Njut nu av att ha koll på läget!

17 replies
 1. dojan
  dojan says:

  Bra, men man kan väl också poängtera att man med fördel kan använda vilken RSS-läsare som helst, för detta ändamål. Ex Google Reader.

 2. Fredrik Stenbeck
  Fredrik Stenbeck says:

  Bra post och givetvis jättekul att du nämner Silverbakk. Det finns några stora skillnader på “gratis” och “betalt”. Menar absolut inte att sälja (disclaimer är att jag är upphovsman och VD i bolaget bakom Silverbakk) utan bara att bidra till diskussionen.

  Gratis:
  Enkelhet samt att flexibilitet i vilka tjänster etc man vill ha in finns (då man själv bestämmer det).

  Betal:
  Språkhantering, uppföljning över tid (grafer samt information) samt vilken information som är relevant.

  Ovan jämförelse är på ytterst banal nivå, men är relaterat till de problemställningar jag möter, vilka oftast är ytterst konkreta.

  Att använda olika gratistjänster fungerar bra vad avser information runt mindre aktiva ämnen under en kort period. Betalversionerna lönar sig ofta när det gäller att bevaka ämnen som är över längre tid samt där informationsflödet är mer intensivt. Vidare är det oftast lättare att sortera ut vad som är relevant i betalprodukterna. Språkdelen är ofta en utmaning i gratisalternativen, men är det endast t.ex svenska termer så är det ju inget problem. Att bevaka internationella termer på lokal marknad är svårare i gratis tjänster (och även i de flesta betaltjänster som ofta är väldigt engelsk fokuserade, t.ex Radian6).

  Sedan tror jag inte heller vi skall ignorera tidsaspekten i det hela. Vad kostar det att sätta upp och administrera gratis alternativen mot att investera i en produkt? Svår fråga att svara på så klart, då det beror mycket på intresse och hur mycket tid man har till förfogande för detta.

  En av de delar vi möter mest intresse runt är rapporter. Detta då många företag inte anser sig ha tid att hela tiden bevaka utan vill få det konsoliderat i rapporter. Detta är givetvis en utmaning för gratis alternativen av helt naturliga själ.

  Det handlar nog mycket om hur mycket man prioriterar tid. Det avgör nog mycket vilket av alternativen man väljer.

 3. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @dojan, bra poäng. funderade på att skriva det själv men eftersom jag inte använder Google Reader avstod jag. Rimligtvis borde det gå lika bra. Vet inte hur det är med överblicken i Google Reader. I Netvibes är det i alla fall klockrent att enkelt kunna skapa olika flikar.

  @Johan Englund, ja det är ett bra verktyg. Emellertid tror jag att många skulle vara betjänta att till att börja med lyssna av det egna varumärket eller produktnamnet. Du är mer inne på nästa steg vilket absolut inte är fel.

  @Fredrik Stenbeck, tack för att du lägger ut resonemanget! Det hade blivit en allt för stökig bloggpost om jag gjort det själv. Just språkaspekten tycker jag är en mkt viktig poäng. Det är bara att titta på min exempelbevakning över Tele2 http://www.netvibes.com/bjornalberts#Tele2 Där syns spåkproblematiken mkt tydligt.

 4. dojan
  dojan says:

  Björn, en annan sak; vi får ibland indikationer på att företag gärna vill ha denna monitorering integrerad i sitt “distributions/kommunikation-verktyg”. Vad har du att säga om detta?

 5. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @dojan, det förstår jag. Klart att de vill ha allting så samlat som möjligt. Verkar ju praktiskt. Samtidigt undrar jag om de då kommer att få det bästa som är möjligt då uppgifterna är så pass olika.

  Jag skulle också kunna passa på att sticka ut hakan lite. På Rebtel aggregerade vi helt enkelt allt som sades om oss i Social Media och publicerade i vårt Social Media Newsroom. Så här i efterhand är det ju extra kul att vi kallade det “Buzz”. Jag har skrivit om hur vi resonerade: http://bjornalberts.com/2009/09/13/allt-som-behovs-for-att-skapa-ett-socialt-nyhetsrum/

  Under rubriken: “Det bästa vi gjorde – Buzz” hittar du mitt resonemang.

 6. Therese Reuterswärd
  Therese Reuterswärd says:

  Jag vill tipsa om ett verktyg! För jag hittade ingen tjänst som kunde filtrera bara svenska omnämningar om vårt företag. Så jag byggde en Yahoo Pipe – och den hämtar in alla feeds från Twitter, Knuff, Google, Technorati, Flickr, Twingly m.m till en enda RSS, som man sedan prenumerera på i vald läsare. Guld värt, snabbt och enkelt! Fyll bara i ditt företagsnamn/nyckelord här:
  http://pipes.yahoo.com/socialmediamonitor/sweden

 7. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Therese Reuterswärd, kul att du använder Pipes! Ska testa din variant. Utan att ha testat den låter det som att det ganska enkelt skulle gå att också addera Blinkx, Youtube, GetSatisfaction och Delicious om man känner för det.

  När det gäller språk tror jag att Silverbakk kan filtrera endast svenska omnämningar.

  Tack för att du delar din Yahoo Pipe!

 8. Niclas Johansson
  Niclas Johansson says:

  Tack för en bra artikel, precis vad jag var ute efter! Ska kolla in Pipes också, och passar på att tipsa om http://www.yourversion.com där man också enkelt kan bevaka nyckelord. Funkade bra när jag testade :)

 9. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Niclas Johansson, tack!
  Testade snabbt Yourversion.com. Funkade inget vidare när jag gjorde sökningar på mitt namn, som innehåller “ö”. Saknar också RSS-feed på bevakning.

 10. Tord G. Sand
  Tord G. Sand says:

  Gratistjänster är ett bra sätt att arbeta med egen branding, för att ge smakprov på vad man kan förväntas leverera när man sen tar betalt.

  Therese ovan är ett bra exempel på en person som delar med sig, det gillar vi!

  Tord c”,)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sociala ambassadörer inte mangers — KAMURSHOL says:

  […] Lite mer matnyttig läsning om vikten av varumärkesvård på nätet finns bl a hos The brand man eller lär er lite om hur man faktiskt håller koll på sitt varumärke i sociala medier hos årets YABA-vinnare Björn Alberts. […]

 2. […] konkret kunskap om marknadsföring i den digitala miljön!? Jag menar, hur intressant är det med Tolv löjliga steg för att bevaka varumärket i sociala medier? Sociala medier!? Bah! Jag hängde i sociala medier 1992, och inte fan var det särskilt kul då […]

 3. […] någonstans. Kanske genom att någon talar till dig eller om dig. Därför är det klokt att lyssna. Genom att lyssna kan vi också få idéer om vilket innehåll vi bör skapa för att ge bränsle […]

Comments are closed.