Nya affärsmodeller för en marknad under förändring

Jag brukar vända mig emot hur begreppet social media används. Allt för lättvindigt och allt för generaliserande. Istället pekar jag på att marknaden i många delar har globaliserats och digitaliserats. Till följd av det har marknadskrafterna förskjutits till konsumenternas fördel tack vare de sociala verktyg som finns fritt tillgängliga.

Som företag kan man då känna sig handfallen eller nyfiken. De nyfikna företagen experimenterar. Ett av de mest intressanta experimenten tycker jag Dell står för med ”The Swarm”. Kolla filmen.

Här har Dell testat en helt ny affärsmodell som bygger på de mekanismer som numera styr marknaden. Eller som åtminstone i allt högre grad kommer att styra marknaden. Dvs personliga nätverk, kollektiv kunskap och priskonkurrens.

De har även förpackat det på ett underhållande vis som triggar engagemang. Enkelt uttryckt med en tidsfaktor och en mängdfaktor. Ju fler vi är som vill köpa produkten inom en viss tid desto billigare blir den.

De kör sitt experiment under ett separat domännamn, dellswarm.com, varför de kan utföra det samtidigt som ”business as usual” i övrigt. Skulle experimentet inte ha fungerat skulle de enkelt kunnat stänga ned det och fortsätta i andra spår.

Självklart följde Dell upp sitt experiment med mätbar data och kom fram till att det var succé och kommer därför att rulla ut det på bred front internationellt.

Jag gissar att de nu ser till att få organisation och infrastruktur på plats bakom kulisserna för att kunna driva det i stor skala med framgång.

I filmen citeras en bloggare:

finally people are being creative

Det handlar om kreativ affärsutveckling. Att se bortom de excellark som visar hur vår affär presterar idag. Att se bortom någon slags generell social närvaro på nätet eller för den delen att se bortom en kampanj med sociala komponenter.

Det skulle vara kul om fler tog inspiration av det här exemplet.
För en tid sedan utvecklade jag tankemodellen nedan. Syftet med modellen var just att skapa ett fundament att använda för kreativ utveckling av moderna och digitala affärsmodeller. När man ställer modellen mot vad Dell skapat med sin Swarm verifierar det modellens bärighet.

I korthet:

 • Kreativitet
  Skapa en kreativ affärsmodell. Det räcker inte längre att ta in managementkonsulter från McKinsey. Det krävs också digitala kreatörer.
 • Incitament
  Affärsmodellen ska innehålla starka incitament att konvertera till köp. I Dells fall, bli fler och köp billigare.
 • Enkel konvertering där kunden är
  Det digitala gränssnittet ska göra det enkelt att konvertera. Enkelt uttryckt, om din butik eller transaktionsgränssnitt befinner sig på annan plats än där den blivande kunden är – flytta avslutsmöjligheten dit kunden är. Inte tvärt om.
 • Uppmärksamhet
  Som i all kommunikation måste vi ha ett intelligent koncept som fångar den potentiella kundens uppmärksamhet. I modellen är det illustrerat med sökmotormarknadsföring eller sökmotoroptimering (bakgrunden till det senare var att jag vid tiden för modellens tillkomst arbetade med ett projekt för att konvertera icke-kommersiell organisk trafik)
 • Landningssida
  Landningssidan är oerhört viktig. Det är porten där besökaren ska kliva in till festen. Känns det som att hon har kommit rätt? Känner hon sig lockad? Känner hon sig trygg?
 • Viral loop
  Den verkliga hävstången kommer om vi lyckas skapa en viral loop. Dvs att för varje ny besökare eller kund vi har värvat får vi ytterligare X st. Detta som ett parallellt skeende till den konverteringstratt varje enskild besökare befinner sig i. Därför ska sociala verktyg vara en central del i affärsmodellen. I modellen är det exemplifierat med e-mail, Facebook och Twitter. Dell jobbade även med SMS. Vilka man väljer beror naturligtvis på sammanhang men en sak är säker, de sociala komponenterna har stor betydelse och är det som skiljer gammalt ifrån nytt.

Eller det är snarare så att vi är tillbaka vid marknadens rötter under bondesamhället. En handlare som höll god service, sålde kvalitativa produkter till rimliga priser blev framgångsrik på torget tack vare att vitsorden spred sig och fler valde att handla av honom.

Nu är vi där igen. Konsumenterna går på steroider och kan därför trycka tillbaka betydelsen av industrialismens kommunikationsmetoder där halvdana produkter har kunnat säljas till överpriser ”med hjälp av mördande reklam”.

Idag är det de kreativa företagen med professionellt utförande i alla steg som vinner.

Därför är det så viktigt att arbeta igenom affärsmodellens alla steg in i minsta detalj. På nätet blir du aldrig bättre än din svagaste punkt.

12 replies
 1. Karin
  Karin says:

  Vilken artikel! Rolig och givande läsning. Intressant att detta prutfenomen nu plockas upp av tillverkare och att man väljer att möta och supporta en begynnande konsumenttrend.

 2. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  Tack Karin!
  Ja, Dell är förutseende här. Mer vanligt är protektionism av befintlig affärsmodell eller att inte agera alls. Jag tycker de är kloka som etablerar en alternativ affärsmodell.

 3. Stefan Tell
  Stefan Tell says:

  Bra sammanfattning och bra läsning. Letsbuyit var kanske inte helt fel ute, kanske aningens för tidiga bara (för att rycka loss en liten del av inlägget).

  Problemet är väl som alltid att merparten av företagen har så otroligt mycket investerat i den befintliga infrastrukturen av återförsäljare och annat, att de inte har råd att bara svänga helt om. Och göra de som tjänar pengar åt dem förbannade, t ex som i filmbranschen. “Bit inte den hand som föder dig” heter det väl?

 4. Ulrik Zielfelt
  Ulrik Zielfelt says:

  Intressant, men inte helt nytt. Vid sekelskiftet kallades det co-shopping och Let’s Buy It var den stora! aktören (såg att någon annan också gjort denna reflektion).

  Skillnaden nu är att den sociala webben ger användare verktyg att effektivt sprida bra innehåll vilket ger möjligt att skapa viral expansion loops (nyttan för användaren ökar när fler använder tjänsten/ tar del av ett erbjudande). Det finns några andra intressanta tjänster som bygger på samma affärsmodell exvis: the Point och Groupon.

  Men, jag håller verkligen med om att företag missar att använda de möjligheter sociala kanaler erbjuder. Man tenderar att se sociala kanaler som ännu en push kanal.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Nya affärsmodeller för en marknad under förändring […]

 2. […] Nya affärsmodeller för en marknad under förändring – Björn Alberts […]

 3. […] Björn Alberts tar på sin blogg upp hur Dell har  gjort ett expriment där man använder en ny affärsmodell där det går ut på att ju fler personer som köper en produkt desto billigare blir den. Samtidigt finns det snabbfunktioner för att de potentiella köparna kan sprida sitt budskap och värva fler köpare via facebook, twitter etc. Dvs att användarna gör en stor del av jobbet åt Dell. Som en bloggare uttryckte det ”finally people are being creative”. […]

 4. […] Nya affärsmodeller för en marknad under förändring – Björn Alberts […]

 5. Tweets that mention Nya affärsmodeller för en marknad under förändring | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, Ola Rynge. Ola Rynge said: Nya affärsmodeller för en marknad under förändring: Jag brukar vända mig emot hur begreppet social media används. … http://bit.ly/9jTNoZ […]

Comments are closed.