En tunnelbana utan tidningar

Tillbaka i stadslunken efter en härlig sommarsemester. På buss och tunnelbana sitter jag och konsumerar insikter och nyheter från hela världen i min iPad 3G. Jag läser, kollar video och lyssnar.

Runt omkring mig märker jag hur denna lilla maskin fortfarande drar uppmärksamhet till sig. Folk sneglar över axeln, kollar i ögonvrån och försöker förstå vad det är för någonting. De som redan vet verkar också vilja ha.

Några få ställer mängder av frågor. Intresserade. Inspirerade.

Samtidigt ser jag alla Metro-tidningar. Papperskorgar som svämmar över av nyheter som redan var ”old news” när läsaren klev ur sängen en timme innan hon hade Metro i handen.

Här och var ser jag en SvD eller en DI. Någon som betalat en rejäl slant för dem eller fått det subventionerat av jobbet. Emellertid är det fortfarande ”old news” och mass-förpackade nyheter som inte är skräddarsydda för den enskilde läsaren. Och de bärs upp av papper. De måste köras ut av bilar och någonstans står ett tryckeri och drar hur mycket ström som helst.

Jag tänker att allt det här är borta snart. När priset på läsplattor kommer ner. När mediaföretagen förstår att paketera sina mervärden på ett annat sätt, som inte har det förgångna som förebild eller uitgångspunkt. När var och en har läsplattor. Inte bara vi nyfikna early-adopters.

Pappershögarna av gamla nyheter kommer att försvinna. Det skulle kunna ta bara 5 år men jag tror det tar 10 år. Har vi otur tar det 15. Vad tror du?

9 replies
 1. Martin S.
  Martin S. says:

  Det papperslösa samhället. Snart är vi där! Det gäller bara att vi som är frontfigurer och redan nu använder tekniska lösningar istället för analoga sådana hjälps åt och visar andra hur smidigt saker faktiskt kan fungera.

  Analogt kommer dock alltid att finnas, bara att det blir i mindre och mindre mängder!

 2. martin
  martin says:

  Jag tror att det tar mer än 5 år. Inte pga av tekniken, utan pga av att det är relativt få människor som än så länge vill gå från papper till pekskärm.

  Dessutom tror jag att det behövs ett nytt format för att det ska slå igenom. En iPad är för stor för mig. Man behöver en väska för att orka bära den med sig. Iphonen är betydligt smidigare att ta med sig, men kanske aningen för liten. Kanske nånting som går att vika ihop till en telefons storlek för att sedan vikas upp till A5…? Fast jag vill å andra sidan ha allt i en apparat….

 3. Björn Elmberg
  Björn Elmberg says:

  Kul att du tar upp detta.
  Papperstidningen fick en revival för mig härom veckan. Jag har sedan i maj konstant läst morgonnyheterna på iPaden bredvid frukosttallriken, njutit av de personaliserade nyheterna, smidigheten med RSS-flöden, “Evernotat” det jag vill spara etc. Morgontidningen har på kvällen gått från brevlådan direkt till pappersinsamlingen. Jag har verkligen varit övertygad om papperstidningens snara död.

  Men så en dag var batterierna slut, och jag tassade ut i tofflorna och hämtade in tidningen, en tidning som jag inte sett åt på månader. Och jag fick en aha-upplevelse! Framsidan är välbalanserad och visar mig tydligt vad som är viktigt och prioriterat. För de nyheter jag vill läsa mer om finns det fördjupning längre in. Kultur, Näringsliv är enkelt separerade i egna tidningar. Vill jag läsa mer senare ligger papperstidningen alltid och väntar på mig, likadan som när jag lämnade den. Statiskt är inte bara dåligt.

  Jag tror papperstidningens död är överdriven:
  – Är det verkligen så fruktansvärt att nyheterna har några timmar på nacken?
  – Är helt personaliserat innehåll alltid önskvärt? Kan det inte vara så att det som redaktionen värderar som viktigast kanske faktiskt har bäring på mig.
  – Skärmar i all ära, stora som små, men när jag gick tillbaks till papperstidningen upplevde jag nåt jag inte visste att jag saknat. Överblick, snabbt bläddrande, knivskarp text, en layout som alltid ser rätt ut. Och inte minst – omedelbar laddtid.

  Det må så vara att ur ett rationellt perspektiv är de digitala kanalerna oslagbara. Omedelbarhet, personalisering och interaktivitet. Men samtidigt tycker jag att papperstidningen fortfarande har något som berättigar dess existens ett tag till. En överlägsen användarupplevelse.

  • Martin
   Martin says:

   Kan hålla med dig om att det kanske inte gör nått att nyheterna är några timmar gamla. De nyheter som går i tryckpressens anda är oftast mer pålitliga än de som står på nätet, där “snabbt ut” är viktigare än “rätt fakta”…

 4. Ulf
  Ulf says:

  Tidningen kommer att leva kvar men det kommer inte att dröja länge förrän den är en nischprodukt. Jag köper din analys Björn A. Tio år låter rimligt. Då läser de flesta elektroniskt.
  Faxen finns ju också kvar lite grann men på mitt jobb t.ex. har vi plockat bort alla faxar. Man scannar och skickar pdf:en. Men minns ni vilken viktig funktion faxen fyllde för tio år sen?

 5. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  Ulf, Björn Elmberg, Martin & Martin S, tack för kommentarer!

  Självklart behöver och kommer tekniken att utvecklas. Billigare, lättare, snabbare, längre batteritid etc. Kanske t.o.m ihopskrynglingsbar…

  Jag tror också att det kommer att finnas kvar pappersprodukter men inte dagstidningen som vi känner den idag. Klart att en redaktion kan vara bra. Jag skulle t.ex kunna tänka mig att betala för en daglig (eller flera ggr per dag) leverans av en redaktör som känner mig, mina behov, intressen och kanske områden där jag behöver utmanas.

  En sådan leverans skulle ha större värde för mig än dagens dagstidningsformat.

  Kanske skulle redaktionen bestå av en personlig coach, en psykolog och en riktigt grävande murvel?

  När det gäller användarupplevelse finns det många som har mycket kvar att utveckla. Men när jag använder Flipboard kan jag gällande användarupplevelse citera dig ordagrant Björn “Överblick, snabbt bläddrande, knivskarp text, en layout som alltid ser rätt ut. Och inte minst – omedelbar laddtid.”

  Nåja, laddtiden varierar. Oftast är den blixtsnabb men ibland släpar det lite. Men det är bara teknik. Det kommer att lösa sig.

  Det behöver inte alltid vara i realtid. Men om jag inte läste min “morgontidning” förr än på eftermiddagen, varför skulle den då inte kunna servera mig morgonens nyheter tillsammas med uppdateringar?

  Jag minns vilken funktion faxen fyllde för tio år sedan och jag minns vilken funktion Gula Tidningen fyllde för 12 år sedan. För den som är för ung för att komma ihåg var den senare Blockets analoga föregångare i 20 år. En enda lång kassasuccé. Tills den plötsligt blev omkörd av Blocket och senare omkom.

  Tidigare såldes och köptes begagnade saker i tidningsformat. Idag är formatet digitalt.

 6. Wezz
  Wezz says:

  Jag som nybliven ägare till en Kindle (Amazons e-ink bokläsare) måste säga att det är helt otroligt mycket skönare att läsa på den skärmen än t.ex. en iPad.

  Med den senaste generationens skärmar (som t.ex. Pixel QI) tillsammans med tablet datorns mobilitet (kommer en sån produkt snart: http://www.notionink.com/) så blir det realistiskt att förflytta sig från pappers media till det digitala på stor skala. Man ska inte underskatta läsbarheten roll i teknikskiftet.

 7. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Wezz, ja visst är läsbarheten mkt bättre på Kindle. Dessutom är ju Kindle mkt lättare än iPad. Emellertid är det ju också två helt olika enheter. Den ena är en läsplatta. Den andra är en dator.

  Det som är riktigt intressant med Kindel är att Amazon säljer dubbelt så många böcker till Kindle som de säljer fysiska böcker.

  Betänk att det är världens största bokhandel som har funnits i 15 år.
  Att sälja dubbelt så många böcker på Kindle tog bara 33 månader från det att den lanserades.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Tweets that mention En tunnelbana utan tidningar | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Hyttfors, Björn Lilja, Björn Alberts, Jennifer Bark, Michael and others. Michael said: RT @bjornalberts: Nybloggat: En tunnelbana utan tidningar http://bit.ly/cb831E […]

Comments are closed.