Google är en lök

När vi talar om Google gör vi det i singular. Så även när vi talar om sökresultatsida, även kallad SERP (search engine result page). Det är olyckligt då Google är allt annat än endimensionellt.

Google är en lökFör att bli en bättre beställare av sökomptimeringstjänster (SEO) men även för att bli en bättre SEO-strateg måste man erkänna att Google är som en lök. En lök består, som bekant, av flera tunna lager som tillsammans bildar den kompakta löken.

Enkelt uttryckt, de sökresultatsidor vi till vardags talar om på Google är Web-SERParna. Allt mer utvecklas de mot att representera en aggregerad vy av underliggande lager. Således en kompakt massa. En lök – som är svår att tränga igenom. Svårt att konkurrera om platserna på den åtråvärda förstasidan bland sökresultaten.

Bättre då att identifiera vilka lager löken består av.

Lök i genomskärning som visar alla olika typer av Googles sökresultatsidor

Bilden visar att det finns en hel del olika typer av sökresultatsidor. Utan vidare 18 stycken under varje toppdomän/land. Åtminstone förr eller senare, beroende av när Google rullar ut nya funktioner lokalt.

Skärmdump Google sökresultatsida med flera lager

Många av dessa lager av sökresultatsidor hittar man via de olika länkarna uppe till vänster eller i vänsterkolumnen. En del är mer subtila och har sin hemvist under “Sökinställningar” uppe till höger.

För en tid sedan skrev jag bloggposten 8 punkter kring SEO för marknadschefer där jag skrev:

Det här är bra att känna till av tre anledningar.

 • Dels kanske inte konkurrenssituationen är lika hög när man bryter ned det till någon av dessa kategorier.
 • Dels kanske den produkt man marknadsför är särskilt lämpad för någon av kategorierna, t.ex en demonstration via video.
 • Slutligen kan det finnas utrymme att definiera en strategi som går ut på att ranka högt i någon eller flera av dessa kategorier vilket i sin tur kan vara vägen till att ranka högt ”i de vanliga sökresultaten” (web). Det senare är nämligen i princip detsamma som ett aggregat sökresultat av de här olika alternativen.

Alltså, det handlar om att bryta ner söksammanhangen i sina beståndsdelar, reflektera över vilka typer av sökresultatsidor som lämpar sig för det man vill marknadsföra och göra en analys.  Först därefter kan man kreera strategier och koncept för att nå resultat. Min erfarenhet så här långt är att det är inget som vare sig en SEO eller en Marknadsförare får till på egen hand. Kanske är det så att vägen till att dominera Web-SERPen går via att dominera Video-SERPen?

8 replies
 1. Sara
  Sara says:

  Håller med om att Google är enormt mycket mer än bara den enkla resultatsidan man ser på http://www.google.se.

  Frågan är bara hur vanligt det är att folk använder sig av alla underliggande lager för att söka. Vet du om det finns sådan statistik att få? Tex – hur många sökningar görs i Sverige i Google Blog search, hur vanligt är det att svenskar använder Google Product Search osv.

  /Sara

 2. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Sara, nej har tyvärr ingen statistik på det. Min poäng är emellertid att man genom att fokusera på de underliggande lagren kan finna en effektivare väg att ranka bra i den generella web-SERPen. Alltså inte primärt att man ska vänta sig att stora skaror söker bland de olika underliggande SERParna.

 3. Rickard
  Rickard says:

  Och inte minst när Google fipplar med/utvecklar presentationen av den generella web-SERPen (Instant och olika infogade visningar av andra lager i löken). Att vara förstaträff på videovisningen som infogas på plats 3 i den generella web-SERPen gissar jag kan vara effektivare än att vara trea i en web-SERP utan videoträffar.

 4. James Royal-Lawson
  James Royal-Lawson says:

  Gillar löken, bra sätt att förklara. Har pratad om den här många gånger under de senaste åren!

  The Onion just gets bigger… there’s a whole load more than just the 18. You also get different search results from each country version of Google depending on what “interface language” you have chosen (and of course “search language”)

  So if i search on google.se with english as my *interface language* I get different results to when I search google.se with swedish as my *interface language*. (with all other settings being unchanged).

 5. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Rickard @James, ja det blir allt mer komplext. Kul, eller hur? Det är nu de skickliga marknadsförarna kommer att skiljas från vetet. Tiden för “easy winnings” börjar gå mot sitt slut. Åtminstone när det gäller Google.

 6. Christian
  Christian says:

  Jag gillar denna liknelsen då den harmoniserar så väl med verkligheten. Du pekar så pedagogiskt på menyn till vänster och alla sökvalen man kan göra där.

  Tycker också det är ett bra sätt att tänka när du skall störa motståndarnas kommunikation. Var de är svaga och man kan med små resurser pajja för dem!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Tweets that mention Google är en lök | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts and Björn Alberts, Sara Hernandez. Sara Hernandez said: RT @bjornalberts Google är en lök http://bit.ly/ah4HIH […]

Comments are closed.