Delicious läggs ned – R.I.P

Det är en ledsam kväll. Har precis nåtts av beskedet att Yahoo ska lägga ned tjänsten Delicious.

Delicious är en av nätets absolut bästa tjänster ur ett nyttoperspektiv. Interaktionsdesign och design lämnar en del övrigt att önska men det har jag utan bekymmer kunnat leva med då nyttan är suverän (och jag sällan besöker själva siten tack vare appar och plug-ins).

För mig personligen är det sannolikt mitt viktigaste verktyg. Jag har tidigare skrivit om hur jag använder det (och hur de t.o.m kunde utgöra en del av Googles nya konkurrens).

Bortsett från hur jag beskrev mitt användande i den bloggposten har jag även valt att följa ett antal personer på Twitter. Genom att prenumerera på en RSS-feed med alla bokmärken de lägger upp på Twitter vet jag att jag alltid får intressant information inom de olika kompetensområden jag är intresserad av och som de personerna representerar. De bokmärker ju bara saker de finner intressanta. På så vis är Delicious en mycket viktigt information- och kompetenskanal. Mitt nätverk på Delicious är som min egen utvalda redaktion.

Det är svårt att se logiken i Yahoos beslut. Delicious hade alla förutsättningar att bli ett lönsamt företag.

På kostnadssidan:

 • Kräver ingen bandbredd att tala om
 • Kräver ingen gigantisk lagringskapacitet
 • Kräver rimligen inte mängder av personal

Affärsnytta och grund för intäkter:

 • Back-up av dina bokmärken
 • Alltid tillgång till dina bokmärken överallt
 • Din egen sökbara kompetensbank som utökas för varje dag
 • Följ andra inom olika områden som filtrerar ut den mest nyttiga informationen. Din egen redaktion helt enkelt.

De hade behövt förbättra interaktionsdesign och design samt struntat i att implementera Yahoos krångliga Yahoo ID. Kanske kopplat på Facebook Single Sign-On för att minska inträdesbarriären. Kanske skapat en flerspråkig site genom en enkel XML-struktur (och låtit användarna översätta som Netvibes gör). Men framför allt, tagit ut några dollar per år för ett pro-konto och gjort en egen app för iPhone, iPAd och Android, som de också kunde ta lämpligt betalt för.

Skulle verkligen förvånat mig om det inte hade gått vägen.

Trist när ett företag på dekis,  som Yahoo, köper ett sådant klockrent företag. Åsidosätter det kraftig och efter några år beslutar att lägga ned.

Nu inställer sig en praktisk fråga: Vilken tjänst ska man byta till? En fråga som är enkel vid en första anblick. Men icke. Jag är frekvent användare av ett otal andra tjänster och appar som är integrerade mot mitt Deliciouskonto. Vilken aktör kommer att bli den nya dominerande aktören, som “alla” andra tjänster/appar väljer att integrera mot?

Lifehacker presenterar några alternativ och på Twitter dök betaltjänsten Pinboard upp som ett förslag. @deeped tipsade om att Evernote kunde vara en lösning. Emellertid är det inte en lösning som fyller gapet efter Delicious. Vilken tjänst rekommenderar du och tror du den har potential att ta över Delicious roll bland andra tjänster/appar?

Delicious R.I.P

15 replies
 1. martin121
  martin121 says:

  Men är det säkert att tjänsten kommer stängas bara för att teamet har fått sluta? En sån tjänst skulle väl kunna köras från en källare utan någon nödvändig handpåläggning ett bra tag?

  PS… upptäckte den här posten genom mitt rss-feed på din delicous :)

 2. Johan Ronnestam
  Johan Ronnestam says:

  Lite läskigt är det. Hoppas de erbjuder någon förvarning. Yahoo Live stängde Yahoo ned från en dag till en annan och vips var allt borta.

  Personligen tycker jag inte ens det behövs någon åtgärd på gränssnitt osv, möjligtvis bara rulla tillbaka till gamla submission gränssnittet som fanns för någon månad sen. After all…Delicious är en av tjänsterna jag använt utan att klaga på i åratal.

  Med den bakgrunden kunde Yahoo helt enkelt bara gått ut idag och sagt, från och med idag kostar Delicious 99:- / år om ni vill ha kvar ert konto. Jag hade pyntat direkt

 3. Linda Pierre
  Linda Pierre says:

  Jag använder också Delicious rätt flitigt sedan flera år tillbaka (om än mindre idag än tidigare). Här är en rätt bra artikel om olika alternativ som jag faktiskt fick syn på via dbd (en Delicious app för iPad som är helt ok). http://searchengineland.com/10-alternatives-to-delicious-com-bookmarking-59058

  Personligen så ser jag inte hur Evernote skulle kunna ersätta Delicious då jag använt de båda tjänsterna helt olika. Delicious har handlat mkt om att sprida länktips till andra genom att tagga medan Evernote mer syftat till att sortera och spara länkar för mig själv. Även om jag övergett Evernote för Springpad som jag tycker är mycket bättre. Den fyller dock ändå inte Delicious spridnings-användningområde. Blir till att kolla in Diigo för min del.

 4. Christoffer Du Rietz
  Christoffer Du Rietz says:

  Inte varit någon superfan av Delicious själv men man har ju alltid räknat med att det funnits där.

  Jag tycker det är en sjukt tråkig trend med bolag som köps upp av Yahoo/Google/Facebook/Twitter för att sedan negligeras och till sist läggas ned. Kan säkert räkna till 10 potentiellt ascoola tjänster och produkter som försvunnit pga deras sätt att agera. De rentav hämmar innovation och det suger. Och det ända man kan göra åt det är att försöka få folk att motstå väskorna med pengar som bolagen kommer slängandes med, och det är ju inte det enklaste direkt.

  • Jonas
   Jonas says:

   Ja, att betala för någon extratjänst skulle jag inte vara främmande för. Jag tycker det är konstigt att Yahoo inte kunde använda all denna data för att förbättra sin sökmotor men det kanske inte är något som är intressant längre.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Delicious läggs ned – R.I.P Delicious läggs ner. Jag använder det allt mer sällan. Ingen sorg från min sida. Gäller bara att flytta över mina bokmärken på ett smidigt sätt. Tillsvidare har jag exporterat dem till fil. http://bjornalberts.com/delicious-laggs-ned […]

 2. Tweets that mention Delicious läggs ned – R.I.P | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, Jesper Andersen. Jesper Andersen said: Spot on. Jag fattar inte heller varför. RT @bjornalberts: Nybloggat om tokigheten att: Delicious läggs ned – R.I.P http://bit.ly/gifJoM […]

Comments are closed.