När sökorden blir 100% “not provided” behöver du den här

Sedan 2011 har Google använt “secure search” för de användare som är inloggade på Google. Något allt fler är, inte minst tack vare både Gmails och webbläsaren Chromes spridning. För webbanalytiker och marknadsförare har det inneburit att konfronteras med att en stigande andel av den organiska trafiken inte har någon information om vilket sökord som har använts. I analysverktyg, t.ex Google Analytics, står bara “not provided” för en ökande andel av den organiska söktrafiken. Frustrerande då det gör jobbet att veta vilka sökord som leder till önskad omvandling svårare. I sin tur blir det alltså svårare att optimera marknadsföringsinsatserna till att hjälpa till att bygga närvaron och positioner i de organiska sökresultaten på relevanta sökord. Inte bra.

I morse gjorde Simon Nyström mig uppmärksam på att Google, obekräftat men sannolikt, nu rullar ut “secure search” för alla användare. Även för de som inte är inloggade. Både Search Engine Journal och Search Engine Watch skriver om det här. De senare citerar “en talesperson för Google”:

We’re now working to bring this extra protection to more users who are not signed in.

Vi kan alltså vänta oss 100% “not provided” istället för insikter om vår organiska söktrafik framöver. Inte bra.

not provided ingen panik

Lösning på problemet med “not provided”

Genom att sätta upp egna rapporter i Google Analytics kan man till viss del komma runt problemet. Eller kanske ännu bättre genom att klicka på den här länken till en rapport jag använder sedan en tid. Se till att vara inloggad på det konto du använder för Google Analytics. Klicka sedan på länken och spara rapporten (Create). Redigera den sedan genom att byta till de mål du använder i din verksamhet. Jag använder här Sign ups och Sign up rate.

Det rapporten gör är att visa vilka landningsidor den organiska trafiken, som är märkt “not provided”, landar på och vilka omvandlingar det ger. Eftersom du självklart har koll på vilken sökterm respektive sida är skapad för får du nu trots allt en relativt god bild av vilka söktermer som har använts. Om jag minns rätt vara det Nikke Lindqvist som tipsade mig om detta i en bloggpost.

Det är inte lika perfekt som förr. Det är mer svårarbetat, mer tidskrävande och i ärlighetens namn inte lika roligt. Men det är bättre än ingenting.

Moz.com har mer tips om vad man som marknadsförare kan göra.

Varför gör Google så här?

Därom kan man spekulera. Själv skulle jag kunna tänka mig något av följande skäl:

 1. Ökar incitamenten att fokusera på AdWords framför organisk optimering. Dvs mer pengar till Google. Emellertid gynnar ju det inte nödvändigtvis användarna – de som söker. 
 2. Därför kanske det är mer sannolikt att tro att Google framöver kommer att erbjuda insikter om den organiska söktrafiken mot betalning.

Vad tror du?

4 replies
 1. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  Ja, Christian. Håller med.

  För att vara mer specifik och hjälpa övriga läsare på vägen är det här några bra tips:
  – Koppla ditt Google Analytics-konto till ditt AdWords-konto
  – Koppla ditt konto på Google Webmaster Tools till ditt AdWords-konto
  – Det kan dröja några dagar innan data i följande steg visas. Ha tålamod.
  – I ditt AdWordskonto gå till kampanjer.
  – Klicka på “Keywords”
  – Klicka sedan på tabben “Dimensions”
  – Till vänster ska du sedan välja “View Paid & Organic”

  Här hittar du nu mycket intressant information om söktermer och om både dina positioner för annonser och organisk ranking. Samt inte minst hur de samverkar.

  Christian, jag undrar om det var det här du tänkte på?

Comments are closed.