Joakim Jardenberg – The vanishing newspaper

Öppnar upp men en störtskön film med Göran Persson, som berättar om hur han konsumerar nätnyheter på bekostnad av papperstidningen. Tyvärr hittar jag inte den på nätet. Om du har du länken, posta den gärna i en kommentar!

Joakim jobbar på Mindpark, som försöker hitta nya former för landsortspressen.

Joakim berättar om att tidningar allt för länge har stoppat huvudet i sanden och att det nu får vara slut med det.

Enligt professor Philip Meyer återvinner den sista tidningsläsaren den sista tidningen år 2040.

I Helsingborg har bara 55 % en dagstidning hem i brevlådan. För ca 15 år sedan var siffran 75 %.

Istället för att titta på vikande upplagor försöker man identifiera nya kanaler och istället titta på räckvidden.

Det vi betalar för när vi köper dagstidningar är inte innehållet, det är distributionen. Även de tidningar vi betalar för lever på annonser.

Joakim sågar Sime som är jättenöjda över att de återigen har en Sime-bilaga med i dagstidningen. Kom igen, hur tidsenligt är det? Å hur väl rimmar det med Sime som är ett forum för digitala kanaler? undrar Joakim.

Joakim säger att naturligtvis är framtiden digital. Digitala medier har på 3 år femdubblat sin trafik. Jämför utvecklingen för dagstidningarna i Helsingborg…

Kärnkompetensen hos de tidningar som nu måste digitaliseras är att de kan sälja menar Joakim. Viktigt är även att de har kompetensen i att skriva samt en räckvidd på 800 000 unika besökare.

Joakim slutar med att visa en film med Lars Ander som berättar om problemet med Facebook. Lars är en stormrik mediemogul som driver med sig själv.

Andra bloggar om: