Johan Ronnestam – Digital marketing evolution

Näste man på scenen är min gode vän Johan Ronnestam. Lite inside information är att det kommer att gå undan i en rasande fart. Kommer antaglien att bli omöjligt att liveblogga om detta. Vi får se!

10 spådomar om var vi är 2012.
Ett generationsskifte på ledningsnivå etablerar digital kommunikation som ledande kanal.

Johan visar sin vision om hur mkt bredare marknadsavdelningen kommer att bli och presenterar en mängd nya roller som inte finns idag. Tex Feed Content Manager, Distributed Content Manager, Social Marketing Manager, Online Gaming Analytic, Customer Service Budy…

Ingen kommunikation utan social kommunikation.
Johan visar ett diagram där vi kan se hur Facebook har gått om CNN och hur trenderna ser ut. Dessutom är det så att vid den punkt där detta sker börjar också Hotmail att gå ned på bekostnad av Facebook.

Vi konsumerar reklam i soffan igen.
Joost börjar driva denna utveckling. Även Apple har en del att göra med detta. Det kommer att förändra hur vi skapar webbplatser: HTML -> Broadband -> Built for sofa.

Vi konsumerar digital reklam i bilen.
Med en stor hårddisk i bilen och mobil bredbandsuppkoppling kommer detta att ske.

Ingen kommunikation utan innovation & interaktion
I alla gränssnitt mot kunder…
Johan exemplifierar med hur Apple under skalet på stationära datorer både har formgivit och belyst hårdvaran.

3 nya marknadsledare på mobiltelefonmarknaden
Det är inte mobiltelefoner och handhållna enheter som kommer att bära detta. Vi kommer att ha mobilt bredband och en mobil handhållen dator med en standardbrowser.

E-handeln slår igenom med full kraft
Bland annat tack vare mobil penetration.

Open source blir motorn bakom digital kommmunikation

Google får konkurrens av Microsoft
Detta genom att tex Microsoft har köpt in sig i Facebook och att sökfunktionalitet och därmed annonsering är distribuerad.

Johan berättade om den modell Paul Saffo visade oss på Framtidsfabriken för 9 år sedan. Den går ut på att våra förväntningar på ny teknologi i början överstiger teknikens möjligheter. Till sist kommer vi emellertid till en brytpunkt där teknikens möjligheter vida överstiger det vi kan föreställa oss. Johan menar att vi precis just nu är i den brytpunkten. I agree!

Vad är effekten av allt detta?
Konsumenten är kung.
Varumärket blir hovnarren som hela tiden måste fundera på hur de ska underhålla kunderna för att inte bli övergivna. Johan exemplifierar med Lunarstorm som inte hängde med när Facebook gjorde sitt intåg.

Status Q måste bli lika med förändring. Dvs vårt normaltillstånd blir att vara i förändring.
Andra bloggar om: