Det händer – men inte i Sverige
Jag är en varm anhängare av Open Source och PHP. Det innebär stora möjligheter att kunna använda budgetar och tankekraft till särskiljande idéer och tydlig kommunikation, istället för att förbrukas på teknik.
Det finns många härliga plattformar som t.ex. Typo3, Joomla, Drupal och inte minst WordPress, som den här bloggen är baserad på. Gemensamt för dem alla är att det finns tusentals duktiga utvecklare runt om i världen som utvecklar applikationer färdiga att använda för de olika plattformarna. Gratis!
Ta WordPress som exempel. Det är väl “bara” ett bloggverktyg? Nej, inte riktig. Med tusentals fritt tillgängliga applikationer och designteman kan du göra WordPress till i princip vad du vill på nätet. En fullvärdig mediasite till exempel. All Things Digital, är en sådan. Ägd av Dow Jones, som även utger The Wall Street Journal. Alltså inte någon obetydlig aktör. Stanna upp och fundera lite på det här. “En fullvärdig mediasite baserad på WordPress”. Det är väl inte möjligt?!
Nej, i Sverige verkar det inte vara det – ännu. Genom åren har jag haft insyn i en och annan budget hos många av de stora svenska mediasiterna. Oftast har det handlat om projekt då de ska implementera en ny plattform. Det investeras så många miljoner i projekt som nästan uteslutande handlar om teknik, dessutom ofta buggig sådan. Bland svenska företag och organisationer i övrigt ser det ofta tyvärr likadant ut. I Sverige verkar vi vara fast i ett .Net-träsk eller möjligen en Java-djungel. Det är säkert motiverat i vissa lägen men långt ifrån så ofta som faktiskt är fallet.
Det verkar som att vi svenskar faktiskt är relativt trångsynta. Tänk om vi kunde använda alla onödiga IT-budgetar till att utveckla idéer och innovativ marknadsföring istället!
Större delen av Web 2.0-evolutionen är baserad på Open Source och PHP. I vår omedelbara närhet ute i Europa har många internationella företag insett att merparten av det som investeras på nätet bör användas till annat än teknik. Kolla in referenslistan för Typo3, som illustrerar detta tydligt.
Eller för att uttrycka sig på ett sätt som åtminstone 500 000 svenskar förstår; om Facebook kan vara baserad på PHP och applikationer utvecklade av vem som helst, varför skulle då inte merparten av svenska företags webbplatser kunna vara det?
Grym post. Enkelt och konsist om en av de viktigaste frågorna för att Sverige skall behålla sin position som innovativt Internetland.
Kul att du tycker det!
Ja, nog borde vi kunna bättre.
Jag personligen ska göra vad jag kan i de forum jag verkar för att få till någonting bra.