Konversation med Tristan Nitot
Ola Ahlvarsson konverserar med Tristan Nitot, grundare och president för Mozilla i Europa.
Berätta historien om Netscape. Vad hände?
Det är en lång historia. Netscape började med en webbläsare som gjorde möjligt för alla att surfa på nätet. Det var ett stort företag (Microsoft) som blev rädda för att Netscape hotade deras officeapplikationer etc och satsade allt på att döda Netscape.
Det blev en långsam och plågsam död.
Men sedan öppnande med upp källkoden och öppnade upp för vem som helst att vidareuteckla produkten. Vi uppmanade alla att bidra men det var inte lätt. Vi bestämde att den kod vi hade var för gammal och att allt skulle göras om.
När kom namnet Mozilla?
Det var egentligen arbetsnamnet på webbläsaren redan under Netscapetiden.
Mozillaorganisationen, en icke vinstdrivande sådan startade med ett mycket lite antal personer som på frivillig basis började utveckla Firefox.
Varför gjorde ni så istället för att starta ett nytt kommersiellt företag?
Eftersom vi ville få andra att bidra till produktutvecklingen ansåg vi att det var mer trovärdigt om vi också kunde säga att vi inte var ute efter att tjäna pengar.
Hur lyckas ni ta så stora marknadsandelar? Detta trots ett stort företag i Redmont…
Vi är idag 120 anställda. Produkten i sig är så enkel, problemfri och trevlig att när en son säger till sin mor att han ska läsa hennes browserproblem genom att installera Firefox så sprider det sig sedan av sig själv. Produktens användarupplevelse och kvalitet är avgörande.
Blir produkten bättre för att ni inte anställer en massa människor?
Ja, absolut! Vi kan inte anställa ett helt “samhälle” (community) och all den kunskap de besitter.
En viktigt genombrott var när vi förstod att det var viktigare att bry sig om användarna än annonsörerna. Tex genom att ge användarna möjlighet att spärra pop-upfönster.
Idag tjänar ni massor av pengar. Hur kom det sig när ni inte skulle tjäna pengar?
Vi tjänade förra året ca 66 miljoner dollar, vilket inte är så dåligt för en icke vinstdrivande organisation.
Vad gör ni med pengarna?
Vi investerar i bandbredd och servers. Vi placerar även pengar i en reservfond att kunna använda om tiderna försämras för oss.
Tror du att digitalt kommer att bli en del av vårt DNA?
Jag vet inte vart vi är på väg men jag vill säkerställa att den framtid vi uppfinner idag möjliggör individuell frihet. En möjlighet att skapa sin egen framtid utan att behöva be om stillstånd från något företag.
Berikar Internet livet för människor?
Det går att förbättra. Å ena sidan har du annonsörerna å andra sidan har du individerna. Det borde gå att hitta en bättre balans mellan kommersiella intressen och individuella intressena.
Min reflektion:
Tristan var trevlig och balanserad och får väl sägas vara en av hjältarna som givit så många av oss en bättre webbläsarupplevelse. Dessutom har Mozilla varit en viktig katalysator för hela Open Source-vågen, som sin tur har förändrat vårt beteende på nätet.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Read the rest of this great post here […]
Comments are closed.