Vad är viktigt just nu?

I en paneldebatt söker Ola Ahlvarsson, som moderator, ta reda på vad som är viktigt just nu.
I Panelen: Esther Dyson, Alexander Bard, Johan Staël von Holstein och Morten Lund.

Ester: Det viktigaste har inte att göra med IT. Det viktigaste är att munkarna protester i Burma och  juristerna gör det i Pakistan. Internet erroderar nuvarande maktcentra.

Alexander: Även Al Qaida använder Internet…
Problemet med Internet är att det inte bara skapar goda saker. Det är enarena även för de onda.
Men det mest viktiga är “talent generated content” som kommer att bli framtiden. Till skillnaden från allt skräp på Facebook.

Johan: Att vi får ett digitalt ID, som kommer att underlätta affärer på nätet och minska risken för bedrägerier. GTS är en organisation som just nu håller på att arbeta med detta.

Morten: Sex är intressant och viktigt. Ingen talar om att Googles inkomster till 50 % kommer ifrån porrindustrin. Det är också viktigt att hysterin från slutet av 90-talet med uppblåsta värden inte upprepar sig. Idag går det att tjäna riktigt mycket pengar på nätet. Morten har t.e.x ett företag där man kan beställa färdiggjorda lösnaglar.

Alexander: Skivbolagen kommer att finnas kvar. Det måste finnas någon som filtrerar ut det som är värt att konsumera. Jag har inte tid att leta rätt på det.

Morten: Var kommer du ifrån? Ser du vad som händer på nätet idag? Det är användarna som bestämmer.

Ola: Vad är viktigast för någon som vill göra något på nätet?

Johan: personen är viktigare än idén. Den som är orädd och har en tro på sig själv. Det finns en missmatch mellan de som är kreativa och de som har pengar. För de som har pengar är smarta och har pengar men är livrädda för allt. Den som är kreativ är modig. Detta måste föras samman.

Ester: att investera är som att ha sex och att ha investerat är som att uppfostra barn. Som investerare är det viktigt att förstå att du kommer att stöta på problem. Då är det viktigt att istället för tänka “jag skulle inte ha investerat i det här bolaget” tänka att nu ska jag hjälpa till att lösa det här problemet. Precis som när du har barn.

Det svåra är inte att hitta entreprenörerna. Det svåra är att hitta produktchefer som håller måttet.

Ola: Över till ett annat ämne: bloggar.

Alexander: jag har inte tid att blogga och jag skulle aldrig göra det gratis. De många små bloggarna kommer att dö men superbloggarna kommer att bli kvar.

Ola, vad förutspår du inför nästa år?
Alexander: talent generated content. Inom fem år kommer det en prenumerationstjänst som kommer att ta död på Pirate Bay.

Johan: Jag hoppas att Alexander har fel.

Min reflektion: Ingenting nytt. Ester verkar vara en mycket intressant person jag tror att jag kommer att leta rätt på mer att läsa om.