TV4 – farligt ute

För ovanlighetens skulle valde jag att kolla på en film på TV ikväll. Jag kollade på “En andra chans” med Nicolas CageTV4. En riktig bra film.

Visst kröp det lite i kroppen över de extremt många reklamavbrotten och det ur användarsynpunkt helt vansinniga avbrotten för nyheter mitt i filmen. Nåväl, efter att ha spenderat nästan 3 timmar denna lördagskväll framför TV4 började filmen gå mot sitt slut. Mitt i en gripande slutscen kommer ett reklamavbrott. Mycket märkligt tänker jag. Sitter tålmodigt kvar och väntar under hela reklamen (nej, jag hade inte ens någon dator i knät varför jag faktiskt dumstirrade på dumreklamen).

Döm av min förvåning när det efter reklamavbrottet dyker upp en glad hallåa som påannonserar nästa film. Det helt osannolika har inträffat. TV4 har snuvat alla sina tittare på slutet av filmen. De klippte för tidigt!

Här har kanske några hundratusen tittare ingått ett “avtal” med TV4. Ett avtal som säger att jag kollar på era reklamspottar och ni visar mig en film. Alla dessa människor har suttit i tre timmar framför TV4. Att TV4 kan göra en sådan dundertabbe som att inte leverera hela filmen är helt ofattbart.

Min spontana kommentar, det första som kom ur min mun var: “det är därför TV är så förlegat, jag kommer aldrig mer kolla på en film på TV4”. Underförstått, jag använder nätet för att kolla på precis vad jag vill, när jag vill. Det är i sådana här stunder övertygelsen om nätets överlägsenhet jämfört med andra kanaler växer sig ännu starkare. Det är därför TV4 är farligt ute. Tur för dem att de i alla fall har förstånd nog att våga pröva vad deras närvaro på Joost kan ge.

Naturligtvis skrev jag ett argt mail till TV4s tittarombudsman, som jag har klippt in här nedanför. Nu så här några minuter efteråt kan jag ju verkligen se i mitt mail hur upprörd jag var. Lite pinsamt kan jag tycka men samtidigt, det var precis så jag kände. Det där med att jag tycker att de ska visa om filmen bryr jag mig egentligen inte så mycket om. Men å andra sidan hur ska de annars hantera det? Personligen kan jag lösa det på annat sätt. Ska bli intressant att se om jag får något svar.

“Idag har ni satt spiken i kistan. Jag och min fru (antagligen tillsammans med några hundratusen andra) satt och tittade på filmen “En andra chans”, som började klockan 21. Vi spenderade nästa 3 timmar av vår lördagskväll framför denna fantastiska film. 3 timmar eftersom priset för att se filmen är alla reklamavbrott och ett avbrott för nyheterna. Det är OK, vi vet att det är priset vi betalar för att ni levererar filmen till oss. Det är ett “avtal” oss emellan. Ni förolämpar oss å det grövsta och bryter mot detta avtal när mitt i den gripande slutscenen klipper filmen för ett reklamavbrott. Vi blev mycket förvånade. Men det var ingenting emot så förvånade och fullkomligt häpna vi blev när er glada hallåa dyker upp efter reklamen och påannonserar nästa film, som om ingenting har hänt. P.g.a. av er reklamhets (ja, det är där ni får era intäkter) drar ni er inte för att klippa en film innan den är slut. Ni drar er inte för att svika era tittare. Jag kräver en offentlig ursäkt, en personlig kompensation samt att ni snarast visar om filmen inklusive hela slutet. Jag förväntar mig ett personlig svar på detta brev. Jag är chockad.”

4 replies
  1. Leo
    Leo says:

    Bra skrivet till nötterna på tv4! Vi satt också o glodde på denna reklamvåldtagna film. Aldrig mer. Nu blir det bara nedladdningar på nätet.

  2. Hans Engnell
    Hans Engnell says:

    Det är inte första gången detta händer i TV4. Möjligen första gången det händer på bästa sändningstid, men TV4 lyckades klippa bort de sista fem minuterna av en dokumentär jag såg för några år sedan. Den käcka hallåan var tydligen medveten om misstaget men slätade över det hela med “det var ju ändå nästan slut”. Då blir man lite… irriterad.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] fick jag svar på mitt mail till TV4s tittarombudsman som jag skickade sent i lördags kväll. Jag har inget intresse av att […]

Comments are closed.