4 punkter om att förändra ett traditionellt företag

SIME lyssnade jag till Jesper Kärrbrink – Eniro, Sara Öhrvall – Bonnier och Claudia Gonzalez – FN. Det handlar om förändringar av traditionella företag och organisationer, ibland kallade dinosaurier,  pådrivna av en allt mer digitaliserad marknad och ett mer digitaliserat samhälle. I olika roller har alla tre det gemensamt att de är tillsatta för att anpassa verksamheten till nya förutsättningar.

dinosaur-dead

Här är min tolkning av deras fyra mest viktiga erfarenheter.

Högt pris
Det gör ont att komma in i en organisation med ansvar att förändra någonting. Man bör vara beredd att betala ett högt personligt pris. Det är inte säkert att du blir populärast i organisationen. Du kanske till och med blir hatad.

Sammanhang
För att få både ledning och resten av organisation att sluta upp bakom förändringarna måste du påvisa ett sammanhang. Dvs svara på frågan varför förändringarna är nödvändiga. Använd chockmetoden! Måla upp ett scenario över hur det kommer att se ut om vi inte gör någonting.

Scenariot måste både beskrivas emotionellt och rationellt. Det är nödvändigt att kommunicera tydliga och talande bilder som illustrerar scenariot. Det är viktigt att åstadkomma en känslomässig reaktion.
Icke desto mindre måste den understrykas av siffror.

För att få fram siffrorna är det klokt att börja “ute på fältet”, där den “transaktion” verksamheten syftar till sker. Samla in data av olika slag som visar verksamhetens status. Kan vara både affärsstatus eller kommunikationsstatus. Kan vara klokt att ta in extern hjälp för att ge ytterligare trovärdighet till siffrorna. Informationen korstablueras för att få fram en relevant bild. Jag har delvis beskrivit denna typ av mättal i ett tidigare inlägg.

Den bild du får fram med hjälp av siffrorna extrapoleras sedan för att få fram hur det kan komma att se ut om 5 år eller om 10 år givet samma utveckling som idag.

Nu är både ledning och organisation omskakade och en del börjar därför söka efter möjliga lösningar. Dock inte alla.

Snabba resultat
Nu har du ändå tillräckligt för att kunna få börja göra någonting. Därför är det viktigt att fokusera på det som kan ge snabba resultat. De som började tro på dig får nu bekräftat att de gjorde rätt och de som inte gjorde det har nu fått något att tala om. Kanske vill de vara med på nästa framgång?

Typiska misstag

  • Att tappa orken och börja lyssna på “de mentalt blinda” enligt Sara Öhrvall
  • Att inte vara modig nog enligt Jesper Kärrbrink
  • Att inte använda siffror enligt Claudia Gonzalez

För att inte tappa ork och mod kan man som Jesper Åström lyssna till Bob Dylan som för många år sedan skrev en sång som idag är lika relevant men i ett sammanhang som inte ens fanns då.

5 replies
  1. Jesper Åström
    Jesper Åström says:

    Björn du skriver så j-vla bra att jag får ont i hjärtat. Den här och din förra bloggpost sätter hammaren på spiken mer än något annat jag läst på mycket länge. Kanske sedan jag läste birgerking.net’s tolkning av förändringsprocessen inom online medier.

    Kan du inte börja skriva på engelska så jag kan dela dessa poster med resten av världen :)

    //Jesper

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Jesper Åström, tack! Inte trodde jag att mina texter om nätet, kommunikation och affärer kunde beröra hjärtan. Roligt att höra!

    Kul att du vill sprida min blogg till de internationella delarna av ditt nätverk. Jag har sett andra stora och bra svenska bloggar som har förlorat alla nyanser vid språkskifte varför jag drar mig för det.

    Raiha har ibland löst det genom att skicka ut en Google Translate-länk till min blogg. :-)

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Från @bjornalberts Björn Alberts tolkar insikter från Eniro, Bonnier och FN: 4 punkter om att förändra ett traditionellt företag http://bit.ly/1kl4X8 […]

  2. Tweets that mention 4 punkter om att förändra ett traditionellt företag | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts and Peter Wirhed, Niklas Dahlqvist. Niklas Dahlqvist said: RT @bjornalberts: Nybloggat: 4 punkter om att förändra ett traditionellt företag #sime09 http://bit.ly/1kl4X8 […]

  3. […] 4 punkter om att förändra ett traditionellt företag […]

Comments are closed.