Henrik Torstensson – Utan kristallkula

Öppnar med att det i princip är omöjligt att förutspå framtiden men att vi ändå ska göra ett försök genom att titta bakåt och se vad det kan betyda framåt.

Henrik kommer att tala om 5 områden. Vi får se om jag hänger med…

1. Tillgång
Vi har på kort tid gått från ca 40 000 bredbandsanvändare till ca 2.4 miljoner nu kring jul. Naturligtvis driver det tjänsteutvecklingen. Mobilen kommer nu att driva på en liknande utveckling. Mobiloperatörerna går mot flatrate vilket kommer att driva på.

2. Distribution
Om vi tittar på blocket.se så gick de för några år sedan runt till stora siter som tex TV4.se och erbjöd intäcktsdelning om de fick vara där. Det är viktigt att vi framåt funderar över hur vi ska finnas på andras webbplatser.

3. Billigare teknik
Mjukvaran går mer och mer mot open source.
Bandbredd blir billigare och billigare.
Hårdvaran har gått från dyra servermaskiner från Sun till mer PC-baserade lösningar.
Bara på den senaste tiden har tex USB-minnena minst 2 GB och kostar runt 200 kr. Mot bakgrund av det kan vi fundera på vilken kraft mobiltelefonerna kommer att få inom kort. Här handlar det mer om problem med batterikapacitet.

4. Annonsering
Naturligtvis är det sökmarknadsföringen som har utvecklats starkast de senaste åren. Så kommer det att fortsätta att vara. Hur gör vi mer riktad annonsering i andra sammanhang än sök? Det är här framtiden ligger och det är vad Google, Yahoo och Microsoft arbetar på. Mer matematik och programmering kommer att krävas. Facebook kommer i nästa vecka att lansera “Social ads”. Exakt vad det innebär är fortfarande oklart. Totalt sett kommer vi att få en bättre upplevelse på nätet eftersom annonserna inte längre är lika “dumma”. Marknadscheferna kommer att få ut mer av sin annonsbudget.

5. Social publicering
Trenden att vi vill fortsätta umgås på nätet kommer absolut att fortsätta de närmaste 5 åren. Det kommer att bli än mer mobilt än idag. Det kommer också att bli än mer bildburet än idag. Många tjänster kommer också att utvecklas lokalt och på så sätt kommer fenomenen att nå de stora massorna och inte bara”early adopters”.

Henrik höll ett trevligt anförande som var ödmjukt och underbyggt med ett initierat resonemang.
Andra bloggar om: