Modell för effektiv digital närvaro

Jag gillar digital marknadsföring bl.a eftersom det ger många möjligheter till spin-offeffekter av en kreativ idé. För att en idé i kommunikationssammanhang ska fungera bör den vara unik. Därför lämnar jag det därhän men med en modell vill jag visa i vilket intressant sammanhang en kreativ idé kan fungera.

Model digital marketing Björn Alberts

Jag har liknat modellen, som finns som PDF att ladda ned, med blodomloppet för digital marknadsföring. Det är inte nödvändigtvis en modell för kampanjer då även en långvarig digital närvaro kan etableras baserat på den här modellen.

Min tanke är att modellen ska vara självförklarande och fungera som ett sätt att höja lägsta-nivån på de försök till digital närvaro som görs lite var stans. För att nyansera modellen något vill jag ge några kommenarer.

Flera discipliner och kanaler
Modellen integrerar sökmotoroptimering (SEO), sökmotormarknadföring (SEM) med viralitet genom både e-mail marketing och marknadsföring i social media som Facebook och Twitter. Naturligtvis är det möjligt att addera flera kanaler. T.ex sociala tjänster för video eller varför inte en mobil kanal med eller utan positionering.

SEO och SEM
Det finns viktiga skillnader mellan SEO och SEM i den här modellen. Det kan verka enkelt när jag bara skriver SEO rakt upp och ned. I själva verket är det ett stort konststycke i sig. SEO kräver bl.a ett relevant innehåll på siten som sannolikt också behöver vara omfattande. Det kräver länkar in till siten och allra helst en mängd andra mer avancerade parametrar.

SEM däremot kan du börja köpa redan imorgon givet att du har gjort en ordentlig keyword-research.

För en etablerad site kan det vara en idé att se över vilka sökord man får trafik på och som inte konverterar. T.ex kanske företaget säljer någonting där besökare även letar efter gratisalternativ eller marknadsför en produkt inom ett område där det finns ett stort informations- eller utbildningsbehov. Istället för att negligera sådan icke-konverterande trafik kan det utgöra en bas för att kreera en idé att sätta in i det blodomlopp som modellen visar.

Landingssida
Driv aldrig trafik till en standard-uppsättning av startsidan på er domän. Det sker fortfarande allt för ofta och här förloras en stor del av de digitala budgetarna.

Tänk själv om du t.ex söker efter “barnstol volvo“. Jag vet att du då inte vill komma till Volvocars.com. I det här exemplet har Volvo lyckats eftersom du hamnar på en särskild sida om barnstolar hos Volvo (uppdatering december 2016: nu är det ännu värre då Volvo tagit bort sidan jag länkade till utan att göra 301 re-direct. Dvs de har inte fövaltat de ingående länkar som fanns till sidan och därmed kastat bort länkkapital. För att inte nedrankas hos Google genom att ha brutna länkar har jag tagit bort länken.). Men där är det också slut på det roliga. Den landningssidan har sannolikt ingen direkt koppling till affärsavslut. Bl.a eftersom den helt saknar stöd för besökaren att gå vidare i sin köpprocess.

Att skapa effektiva landingssidor är en konstform i sig. Även om det finns många vedertagna sanningar om vad som fungerar finns det inget universellt facit. Det är att testa sig fram som gäller.

Emellertid finns det två saker som garanterat leder till ökad konvertering jämfört med om man inte använder sig av dem.

  1. Skapa en dynamisk landningssida i betydelsen att den kan känna av vilken trafikkälla som besökaren kommer ifrån. På så sätt kan man erbjuda besökaren en för henne mer relevant landningssida. Det handlar om igenkänning. Har besökaren sökt på en särskild sökterm är det en fördel om den söktermen förkommer i t.ex landningssidans rubrik. Kommer besökaren från en särskild site (i exemplet Twitter eller Facebook) kan man med fördel koppla innehållet till det osv.
  2. Använd Facebook Connect för registering. Statistik visar att det kan öka antalet registreringar med 30-200%. Det finns mig veterligen inga argument mot detta som är starkare. Självklart kan en närvaro skapas utan krav på registrering. I vissa fall kanske det kan vara att föredra. Här får man väga kopplingen mot en användarbas på snart 375 miljoner Facebook-användare mot minskad barriär för användaren att interagera.

Unika incitament
I det kreativa koncept (“The Thing” i modellen) som utgör basen för kampanjen bör det erbjudas möjlighet för användaren att genom sin interaktion med konceptet erhålla unika incitament. Dessa ska inte gå att komma över på något annat vis och syftar till att flytta köparen närmare ett köpbeslut.

Enkla avslut
Nu är det dags att vara noga med på vilka grunder man prioriterar internt inom organisationen. Alla hinder, stora som små, för den potentiella kunden att bli kund ska elimineras.

Argument i stil med “det är inte tekniskt möjligt” är inte sanna. Argument som att “det kostar orimligt mycket pengar” är sannolikt inte heller sant. Det beror på hur man ser det. Antingen är det fel personer bakom spakarna eller så sitter ni faktiskt med ett gammalt stordatorsystem som det är hög tid att skrota. Det senare ligger förvisso utanför din budget men nu har du å andra sidan bra skäl till att få VDs uppmärksamhet.

Viralitet är gratis
Det är förvisso gratis att sprida sina budskap genom Twitter, Facebook och e-mail på det sätt som beskrivs i modellen. Emellertid är det genuint svårt att få till en idé som verkligen blir viral. De som lyckas blir hjältar. De som inte lyckas erhåller viktiga insikter och har högre sannolikhet att lyckas vid nästa försök, som måste tillåtas.

Den som lyckas skapa ett koncept baserat på Facebook Connect och möjligheten att publicera information i Facebook News Feed ska skatta sig lycklig. Det som kan hända är att för varje besökare som interagerar med din tjänst kommer det 3 nya besökare enligt tillgänglig statistik. En viral loop är ett faktum och är varje marknadsförares dröm.

Undvik girighet kring e-mail
Det går att skapa fantastiska kopplingar till tjänster för webmail som t.ex Gmail och sociala nätverk som LinkedIn t.ex. Kopplingar som gör att vi kan låta användaren importera alla sina kontakter därifrån för att sedan SPAMA dem för vår räkning.

Glöm de idéerna. Sätt er in i användarens situation. Hon har tillbringat en del tid hos er. Hon gillar det och vill delge några av sina kompisar. Steget därifrån till att tro att han ska bli vår SPAM-robot är långt.

Det är sannolikt bättre att göra det enkelt för henne att posta till de få e-postadresser hon har “top of mind”. På så vis får vi antagligen många som skickar till ett mindre antal var vilket är bra mycket bättre än en handfull som skickar till halva sitt sociala nätverk.

Integritet
Det är viktigt att användaren själv får bestämma över vad som skickas ut på dennes konton på Twitter, Facebook eller via e-mail. Värna om din potentielle kunds integriet men skapa en idé som är så bra att användarna gärna vill skylta med sin interaktion. Därigenom kommer varje användare dra fler besökare till ert koncept.

Som vanligt gäller att vara öppen, ärlig och bra. Lycka till!

Ps. Om du skapar någonting baserat på intryck från den här modellen skulle det vara kul att höra din berättelse!

10 replies
  1. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    Intressant modell.

    Jag tycker möjligen att det skulle förtydligas att detta är en modell som kan vara bra att välja när man inte har någon form av tidigare relation eftersom jag troligen skulle kickstarta med Facebook, Twitter, Mail, MSN, SMS, Offline eller annan kontakt yta. Skulle också föreslå tillägg av Sociala Aggregator tjänster som Digg, Stumble, Pusha osv. Stöd också kampanjstarten med banners.

    Flash är OUT of the question. Finns ingen som helst orsak att blanda in en flashbaserad site i det skedet du beskriver. Däremot att sätta den som ytterliggare ett komplement högst upp (även om inte jag skulle rekommendera det heller) kan vara ett alternativ.

    The THING som du beskriver det här MÅSTE vara produkten eller tjänsten. Om man så här långt i en konverteringsprocess börjar tro att man måste vrida till något…ja då undrar jag varför någon sökte på ämnet över huvud taget.

    Reklam hör hemma i attention steget. Dvs innan du ens börjar söka.

    Stycket om landningssidor är excellent!

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Johan Ronnestam, tack för dina synpunkter. Låt mig kommentera några av dem samt förtydliga en del av det jag försökte visa.

    Stämmer, vi har sannolikt ingen tidigare relation. Därav startar modellen med SEO och SEM. Emellertid kan dina kunder trots att ni har en befintlig relation söka lösning på sina behov genom att Googla. Inte säkert att ditt varumärke är top-of-mind trots befintlig relation.

    Klokt tillägg av dig när det gäller sociala aggregatorer.

    Angående flash. Visste att den skulle väcka reaktioner och självklart blev jag direkt missförstådd. Jag menar absolut inte att en hel site ska vara skapad i flash. Däremot kan mycket väl interaktiva objekt inom siten vara flashbaserade. Tänk t.ex ngn typ av spel eller applikation för användarens nytta och/eller nöje. Eller varför inte användarens medskapande?

    Angående produkten. Som du vet är även jag en varm förespråkare av att idealfallet är att tillhandahålla produkter och tjänster som marknadsför “sig själva”. Emellertid är min erfarenhet att det finns mängder av trafik till siter som är relaterade till det företaget säljer men som inte är komersiell trafik. Visst kan man negligera det och bara satsa på en självsäljande produkt men likväl kommer det att finnas trafik från människor som kanske inte är i köpläge. Tanken med modellen är att man genom nytta, underhållning och interaktion ska kunna inleda en relation samt flytta informationssökaren närmare ett köp. I bästa fall hela vägen till att bli kund.

    Angående reklam. Absolut kan reklam höra hemma i attention-steget. Jag utgår ifrån att du menar annan reklam än SEM. Jag ville emellertid hålla modellen enkel eftersom den syftar till att skapa en högre lägsta-nivå.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] modell tänkt som input och inspiration för digitala affärskoncept. Jag har skrivit om den i ett tidigare inlägg. Det intressanta är att filmen på slide 103 beskriver hur Dell har skapat ett vinnande koncept […]

  2. […] ledarskap & innovation, förändring, integrerad kommunikation, affärsutveckling, långvarig närvaro i digitala kanaler, mobila tjänster, kriskommunikation, kampanjer eller mätning i social media, SEO, optimering, […]

  3. […] Modell för effektiv digital närvaro | Bjornalberts.com […]

  4. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-12-16 says:

    […] Modell för effektiv digital närvaro | Bjornalberts.com- Läs Alberts och kommentarerna under. Via DeepEd. […]

  5. Tweets that mention Modell för effektiv digital närvaro | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, TotalMarketing.se. TotalMarketing.se said: Suverän bra, Björn Alberts "Modell för effektiv digital närvaro", http://bit.ly/8liMPp […]

Comments are closed.