De första timmarna med iPad – råd och intryck

Några erfarenheter, tankar och råd efter att ha använt iPad under några timmar det senaste dygnet.

ipad

RÅD

Vänta med att köpa
Vänta med att köpa en iPad tills 3G-versionen kommer vilket ska vara inom några veckor. Anledningen är att iPad verkligen är som gjord för användning på buss, tunnelbana och pendeltåg. Självklart får man ut maximalt av den när den också har uppkoppling.

Att ladda ned gratisapplikationer
Om du köper en iPad nu måste du skaffa ett amerikanskt konto på iTunes. Detta för att kunna ladda ned applikationer. Börja med att googla upp en äkta amerikansk postadress. Det kan vara vilken som helst. Efter det följer du Apples egen guide i detalj, steg för steg. Fuska inte för då fungerar det inte (jag vet för jag provade att fuska). När du ska välja land, välj alltså USA. Tänk också på att du inte kan skriva in å, ä eller ö i ditt namn.

På jobbet använder vi Microsoft cloud-tjänst för mail. Föga förvånande försvann Apples verifieringsmail i Microsofts spamfilter och dök upp flera timmar senare. När jag bytte till en Gmail-adress dök mailet upp blixtsnabbt. Alltså, tänk på vilken mail-adress du använder. Efter att du har klickat på verifieringslänken kan du ladda ned gratis-applikationer.

Att köpa applikationer
För att kunna köpa applikationer är det enklast att köpa ett iTunes Gift Card USD på eBay. Köp av en säljare som är Top-Rated och som kan skicka presentkortets kod per mail. På så vis slipper du vänta flera dagar på en fysisk leverans.

INTRYCK

Att skriva på resande fot
Hittills tycker jag det är mycket svårare att skriva på iPad jämfört med iPhone eller en laptop när jag sitter på bussen t.ex. Detta eftersom iPaden är för stor för att hantera på samma sätt som iPhone och mer eller mindre kräver att den ligger ned på ett bord för att kunna skriva effektivt. När jag försöker ha den i knät hamnar tangenterna för nära kroppen och den halkar även av knät.  Återstår att se hur min skrivteknik utvecklar sig.

Utländskt tangentbord och ordlista
Svenskt operativsystem och tangentbord är efterlängtat. Just nu är produktiviteten låg pga av struligt handhavande för att skriva t.e.x å, ä eller ö samt att behöva tacka nej till en mängd engelska ordförslag när jag skriver på svenska. Tills vidare kommer jag att stänga av rättstavningsfunktionen.

Att surfa
iPad är underbar till att surfa på nätet. Det går snabbt och det är en skön känsla att kunna peka ordentligt med sina fingrar för att klicka sig vidare. I motsats till duttandet på iPhone eller den klassiska muspekaren med för den delen.

Att läsa
Idag satt jag och läste en amerikansk dagstidning vilket var en mycket trevlig upplevelse. Det var vilsamt för ögonen och känslan att bläddra sig igenom tidningen var fin. Likaså är det med böcker. Fungerar utmärkt och är rakt igenom positiv upplevelse.

Att kolla på film
Även det en trevlig upplevelse. Skärmen har en fantastisk skärpa. Det känns lyxigt att kolla på film i iPaden.

Grafik och diagram
iPad är klockren för tjänster som bygger på statistik och diagram. Det är härligt att interagera med pajdiagram. Att enkelt kunna dra reglage för att se andra perspektiv av numerisk fakta eller att enkelt kunna kopiera diagram för att klistra in i t.ex ett dokument.

Summa summarum
Jag tror att iPad främst är en konsumtionsenhet. En enhet att använda för att läsa, titta och klicka. Det senare tror jag är avgörande för appar som ska lyckas på iPad. Att gränsnitten görs så enkla och intelligenta att kraven på användarens indata decimeras till minsta möjliga. Detta eftersom jag tror att iPad kommer att användas i soffan eller på bussen och inte på någon av de platserna kommer det vare sig vara effektivt eller bekvämt att använda tangentbordet.

Utan 3G förlorar också iPad sin poäng för mig personligen, som med glädje kommer att använda iPad för att läsa mina RSS-feeds till och från jobbet samt som presentationsdator på möten. Andra kanske kommer att använda den primärt i hemmet som en slags media-enhet och då behövs naturligtvis ingen 3G.

Viktigast av allt är nog ändå att iPad och konkurrerande enheter mycket väl kan utgöra det skifte som krävs för att mediabolagens krisande affärsmodeller ska finna sin nya form. Förr var vi beredda att betala uppåt 3800 kr per för att prenumerera på en dagstidning. Den tiden är ju förbi men om mediabolagen anpassar sitt utbud till aktuella förväntningar, behov och format tror jag många skulle kunna tänka sig att betala X antal hundralappar per år för att få access till ett modernt och kvalitativt innehåll tillgängligt på den här typen av enheter.

Kom ihåg att det var iPhone som satte fart på mobilt internet och som också också bidragit till att det går att ta betalt för internettjänster men då förpackade som appar.

7 replies
 1. klas
  klas says:

  Håller med om allt du säger, vill tillägga:

  – Gå _aldrig_ ut utan en duk du kan torka skärmen med. Köp även såna där engångsförpacknings-wetwipes för dataskärmar. iPads skärm suger åt sig fingerflott som jag vet inte vad.

  – Angående 3G – efter tre dagar med paden så känner jag att jag verkligen, verkligen saknar iPhonens möjlighet att hämta information var jag än är. Men vad som verkligen är irriterande är att jag ju har all hårdvara jag behöver med mig och ändå inte får använda den, sannolikt för att Apple ska tjäna några hundralappar (dom ändå inte behöver) på att sälja ny hårdvara till mig. iPhone och iPad fungerar hur bra som helst tillsammans. Ändå går det inte att tethera. Extremt, extremt irriterande. Får mig allvarligt att överväga jailbreak.

 2. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @klas, tips om skärmduk är mkt relevant. har aldrig sett en så kladdig skärm tidigare.

  Engående koppla iPhone till till iPad för uppkoppling. Ja, det är nackdelen med Apple. De har så starkt varumärke att de ibland kan välja bort det självklara för att tjäna lite extra. Trist.

  Jag glömde skriva en reflektion och det är att avsaknaden av multitask är oändligt mycket större på iPad än på iPhone. I det avseende är iPad mycket mer lik en dator. Jag råkade ut för följande: skulle maila en länk men hade glömt att kopiera med mig länken till mailprogrammet. Att då behöva stänga mailen för att öppna upp Safari, kopiera länken, stänga Safari och sedan öppna mailen igen är inte särskillt effektivt eller kul.
  Nu när multitask kommer på iPhone är det tämligen självklart att det snart även dyker upp på iPad. Ser verkligen fram emot det.

 3. Johan Ronnestam
  Johan Ronnestam says:

  Kan lägga till att den redan ändrat mitt beteende hur jag läser webben. Helt läser jag webben en bok. Jag orkar mig igenom texter jag aldrig kommit igenom. Bloggar blir som kortnoveller.

  Grymt!

 4. Kalle
  Kalle says:

  Det stämmer inte att man måste ha amerikanskt iTunes-konto för att köpa/ladda ner applikationer.

  Det finns massor av iPad-applikationer, om inte alla, i svenska iTunes – förutom Apples egna iWork och iBooks. Jag har klarat mig finfint utan dem hittills.

  Sedan kan det såklart vara kul att köpa böcker, filmer och TV-serier från US iTunes. :-)

  Jag undrar dock lite över att ha en iPad kopplat till två konton i olika länder. Förlorar man inte alla US-köpta appar om man börjar köpa svenska sedan? Det har gjort det rätt ointressant med ett US-konto för min del. @baskrud säger att det ska gå, dock. Får testa.

 5. Björn Alberts
  Björn Alberts says:

  @Kalle, jag vet tyvärr inte svaret på din fråga. Själv har jag slutat använda Paddan. När den kommer med 3G kommer den bättre att passa mina behov. Då kommer jag köpa en i Sverige för att slippa alla “specialare”.

Comments are closed.