Three trends that are really trendy

Vi lyssnar till Pontus Schultz, chefredaktör för Veckans Affärer och ordförande för SIME Juryn.

Den viktigaste trenden enligt Pontus är rädsla. Eller om vi vänder på det, kom ihåg att framtiden fortfarande finns där. Förra gången marknaden rasade kring oss försökte Pontus förstå vart är framtiden på väg. Den viktigaste lärdomen var: när en ekonomi krashar är framtiden “out of fascion”. Pontus ser exakt samma sak nu. Som ledare idag måste du skapa en vision.

Nästa trend är maktskiftet från kapital och företag till individer. Emellertid händer det fortfarande lite för mycket på ett teoretiskt plan. Obamakampanjen är det första riktigt bra exemplet på vad det kan innebära. Det behövs fortfarande en mängd verktyg för att föda den här trenden.

Den tredje trenden är fokus på klimatförändringar. Det förändar hela ekonomin. Klimatförändringarna kommer vara den största drivkraften för innovationer. Det är nu innovationen måste ske för att vinna över de långsammare konkurrenterna. Det är inte bara teknisk innovation, det är lika mycket innovation i affärsmodeller som måste ske. Vi måste göra affärer på längre sikt. Vi måste tänka på effekterna 5, 10 och 20 år framåt.

Dagens finansiella problem kommer att driva på förändringar. De närmaste åren kommer att bli tuffa. Det kommer att handla mer om framgångsrikt genomförande än om idéer.