Checklista för studsande besökare

bounce_rate_bjorn_albertsBounce rate är en viktig term inom webbanalys. Den beskriver hur stor andel av besökarna på en sida som inte fördjupar sin interaktion med webbplatsen, t.ex går vidare i köpprocessen. På svenska säger vi avvikelsefrekvens. Helt enkelt de som lämnar dig (sidan) utan interaktion.

Bounce rate uttrycker ett kvalitetsmått på trafiken. Men kan samtidigt också vara ett kvalitetsmått på erbjudande, budskap, disposition och gränssnitt.

Två perspektiv

När man arbetar med bounce rate måste man alltså ha två perspektiv:

  • Off site – trafikdrivande aktiviteter utanför den egna webbplatsen
  • On site – allting på den egna webbplatsen

En hög bounce rate betyder att någonting inte fungerar. Att sidan i fråga är dålig eller att trafiken inte är relevant. Alltså, att vi har lyckats få hit besökare som inte är intresserade av det vi har att erbjuda.

Riktmärken kring bounce rate

  • Under 20% är mycket ovanligt och får betraktas som riktig bra
  • En bounce rate på 20-35% är bra och de flesta bör kunna vara nöjda med det
  • 35-50% är en varningsflagga om att någonting bör göras
  • Över 50%. Det är dags att göra om webbplatsen och göra en ordentlig analys av vilken trafik vi driver och hur vi gör det

Siffrorna har jag fått från Daniel Rytterström, Google.

Enkel checklista vid sökmotormarknadsföring (off site)

  1. Key word (sökterm) ska stämma överens med text ad (textannonsen)
  2. Text ad ska stämma överens med H1 (sidans huvudrubrik) och innehåll på landingssida (den sida dit annonsen är länkad)

Enkel checklista för landingssida (on site)

  1. Relevant huvudrubrik (H1) som fångar upp söktermen
  2. Ett attraktivt erbjudande
  3. Tre starka och kortfattade argument varför det vi erbjuder är bra
  4. Bevisa argument genom tredje part (testimonials, recensioner, rating etc)
  5. Illustrativ eller attraktiv bild
  6. Videopresentation som alterativ till textuellt innehåll
  7. Både textlänk och länkad bild för att komma vidare (call to action)
  8. Enkelt att få mer information för den som vill (t.ex om företaget bakom erbjudandet)
  9. Analys av hur besökaren interagerar med gränssnittet med hjälp av heatmap och taggade länkar
  10. A/B-test eller multivariabla test av olika budskap och/eller kombinationer av innehåll samt dispostion

Go convert!

Ps. Tänk på att en blogg ofta har hög bounce rate då de ofta är utformade så att den senaste bloggposten kan konsumeras direkt på startsidan utan interaktion. För en blogg kanske konversationsindex är ett bra mått vilket jag skrev om tidigare.

13 replies
  1. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    Inser att min Tweet skickad från en lokal sylta i Jönköping kunde missförstås.

    Vad jag menade var:

    Utöver Googles ord varför man skall undvika Bounce… vad tycker du? Personligen skiter jag fullständigt i Bouncerate så länge jag har en hög och ökande trafik inom rätt kundsegment. Det ger positiva spilleffekter, människor som inte hade hittat min blogg pga sina sökmönster dyker in på grund av en bild jag namngett på ett sätt som egentligen inte har något med marknadsföring att göra. Om det i något fall leder till en fellänkning kan vara, men det ger mer positiva än negativa effekter.

    Möjligen är det så att Bouncerate är extremt viktigt om du exempelvis ska öppna en portal för Linser, dvs ge dig i strid med en extremt konkurrentutsatt nisch. Då kan jag tänka mig att Bounceraten avgör hur det går. Samtidigt tror jag inte du klättrar upp om du inte får spilleffekter under tillväxttiden.

  2. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    Efter lite djupare analys är det intressant att konstatera följande baserat på min egen trafik:

    Jag har 4 sajter som rankar absolut högst när det gäller Bouncerate och de är Diythemes.com med 82.33%, Daytona.se med 68.17%, Images Google med 83.89% samt Resume.se med 75.49%.

    Att Google image search ligger där innebär förståss att jag taggar bilder bra. Det vill jag fortsätta med. Det lustiga är att sen kommer 3 högst relevanta länkar med avseende på min sajt.

    Slutsats: Branschen förstår inte sitt eget bästa ;)

  3. Johan
    Johan says:

    @Ronnestam, hur fick du fram bounce siffran per inkommande länk? Vad har du för total bouncerate på ronnestam.com? Kanske är min total på 68% för galveston.se och för 57% för min vågsurfingsida 0645am.com inget ovanligt,

  4. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Johan Ronnestam Tittar du på den totala aggregerade siffran är det mkt riktigt helt ointressant. Givet det håller jag med om det du skriver.
    Däremot om man bryter ned bounce rate per trafikkälla är det högst relevant. Ponera att trafikkällan är en specifik Text ad på Google som du betalar för. Om du har hög bounce rate på den trafiken är det ju en dålig kampanj. Per trafikkälla och om det är trafikkällor du aktivt arbetar med är bounce rate en mkt viktig parameter att analysera och optimera.

    Angående dina egna siffror kan ju de också vara så höga pga att du har en blogg. Dvs ngn kommer in på din startsida och läser det senaste inlägget och går sedan därifrån utan vidare interaktion.

  5. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    @Johan. Följde instruktionerna i länken Björn tipsade om.

    @Björn – det var det jag var ute efter – vad exact ska jag använda informationen till. Adwordskampanjer är ett strålande exempel och högst användbart – tack!

  6. David Thulin
    David Thulin says:

    Kul! Mest för att jag inte håller med om några svepande kommentarer här. “En hög bouncerate betyder att någonting inte fungerar”. I många fall ser jag att faktum är precis tvärtom. Om någon söker på “mailadress Björn Alberts”, kommer direkt till din kontaktsida, och sen sticker för att maila dig – är inte det defenitionen av ett lyckat besök? Besökaren fick EXAKT vad dom ville utan en massa onödig navigering i siten.

    Eller hur? Precis som med nästan alla apekter utav webbanalys anser jag att det inte går att säga att något är bra eller dåligt i alla situationer. Inte ens besök – om ingen väljer att klicka på en “Complain about us” länk och den sidan har få besök är det väl egentligen skitbra.

    Hög pageviews per visit är enligt mig den mest felaktivt använda KPIn idag. Att folk säger att det är bra för att de indikerar “intresse” kan lika gärna betyda att folk går mellan sök, sökresultatsidor och sidkartan.

    Efter att ha jobbat med statistik åt några av de största webbplatserna i Sverige så känner jag mig trygg med att veta att ingenting alls är säkert. Som en typisk konsult svarar, på nästan alla statistikfrågor, “det beror på”. :)

    David

  7. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @David Thulin.
    Fallet du tar upp om mailadress är exakt det samma som jag exemplifierar med i slutet av posten, dvs att en blogg troligen har hög bounce rate pga att du i de flesta fall kan tillgängliggöra dig all information i senaste posten direkt på bloggens startsida. Så yes, håller med dig där.

    Jag håller också med dig om att antalet page views per besök kan vara ett missvisande mått. Jag har precis som du arbetat med många av Sveriges gigantiska webbplatser. Gemensamt för dem har ofta varit att många page views per besök snarast har berott på svår navigering, dålig sökfunktionalitet, irrelevant information etc.

    Emellertid är just kunskapen om detta inget skäl till att förkasta bounce rate som en av flera relevanta mätningar att ha kontroll på. Som med all kommunikation på nätet gäller det emellertid att de som jobbar med det är extremt kunniga inom en mängd områden. Annars får man lätt KPIer som misstolkas, precis som du skriver.

  8. Andreas Norman
    Andreas Norman says:

    Var lite ute efter det Johan skrev också. Att när man har en blogg så är avvisningsfrekvensen på startsidan rejält mycket högre. Det betyder ju dock inte att man inte kan optimera och förbättra även den för att låta nya läsare hitta gamla inlägg.
    Jag har själv experimenterat med detta och märkte en minskning med 2-3% på avvisningsfrekvensen när jag ändrade design till så det ser ut nu. Dock gjorde jag tyvärr inget A/B test så jag kan ju inte vara helt säker på att det var bättre än om jag inte ändrat alls.

  9. Helena
    Helena says:

    Jag har en väldigt hög bounce rate på min sida. Jatolkar det som att en blogg bara läses under ett par minuter – man kollar in det senaste och drar vidare…. bör jag oroa mig??

  10. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Helena, som jag skriver längst ned i posten är bounce rate som mått på en blogg vanskligt. Om du ska vara orolig eller ej kan jag inte uttala mig om (hade varit enklare att spekulera om du skickat med länken till din blogg). Kanske är det mer relevant för dig att ha koll på hur många som kommenterar på din blogg eller hur många som tipsar om respektive blogginlägg via Twitter.

Comments are closed.