Så marknadsför man en webbyrå

Webbyråer har ingenting för att köpa media och annonsera. Tämligen meningslöst. Möjligen med undantag för sökmotormarknadsföring (SEM) men mina egna erfarenheter av att marknadsföra en webbyrå i den kanalen är att det inte ger någonting. OBS! Förväxla inte det med sökmotoroptimering (SEO) som alltid är relevant.

En lista för att marknadsföra en webbyrå skulle kunna se ut så här:

  1. Leverera resultat
    Gör endast projekt som är mätbara och levererar resultat. Den bästa basen för marknadsföring är det webbyrån gör för sina kunder.
  2. Affärsdrivande PR
    Baserat på dessa resultat går det att bygga PR. Kontakta skribenter och journalister inom den fackpress som är relevant för byråns verksamhet med berättelser och material som är intressanta för deras läsare. Samarbeta med webbyråns kunder kring PR som även lyfter fram webbyrån  och alltså inte bara riktar sig till kundens målgrupp. Jag kallar det affärsdrivande PR. Kolla bland artiklarna i Internetworld, Dagens Media eller för all del Resumé. Du kommer att finna en hel del artiklar som på olika subtila sätt lyfter fram olika webbyråers förträfflighet. På köpet får du säkert med en hel del bloggare som har sitt att tillägga.
  3. Bjud på kunskap on-line
    En webbyrå är den kompetens som medarbetarna besitter. Låt dem komma till tals publikt. Bli en institution inom bloggosfären. Lägg upp föredrag på YouTube och presentationer på SlideShare. Eller varför inte ScribD? Genom att aktivt förmedla kunskap på nätet har du också möjlighet att förbättra din synlighet i sökmotorerna. På det här sättet kommen webbyrån till slut vara top of mind hos potentiella kunder som kommer att ta kontakt när det är dags.
    Exempel: CloudNine och MarkRed eller Ronnestam på SlideShare
  4. Bjud på kunskap off-line
    Håll seminarier. Det här är den analoga versionen av punkt 3. Efter seminarier kommer marknadscheferna fram för att diskutera. Inför nästa projekt tar de kontakt. De riktigt duktiga webbyråerna håller egna återkommande seminarier som blir en viktig källa till kunskap. På det sättet bygger de in en långvarig position på marknaden.
    Exempel: Daytona Sessions
  5. Instifta ett pris
    Genom att instifta ett pris kan du få fantastisk uppmärksamhet kring ditt varumärke.
    Exempel: YABA (Yet Another Blog Award) som skapats av Daytona och egentligen anledningen till att jag började skriva det här inlägget. De låter vem som helst rösta på ett antal nominerade bloggar för att kunna utse en vinnare i tre olika kategorier. De tillhandahåller också en widget (den gula uppe till högre på den här sidan) som vem som helst kan lägga på sin egen webbplats/blogg. Det som händer är att det blir en imponerande “buzz” kring tävlingen. En sökning på Knuff visar att det har skrivits 46 blogginlägg om tävlingen. På Twitter hittar jag 15 inlägg. Dessutom vet jag att det mailas och talas intensivt om tävlingen. Fördelen för Daytona är uppenbar. Det måste dra stora mängder gratis trafik till deras webbplats. Det väcker nyfikenhet kring vilka Daytona är och Daytona börjar antagligen bygga en relation till många nya människor som t.ex börjar prenumerera på deras RSS-feed (dessutom har de flera olika feeds vilket ger ytterligare en stjärna i protokollet). Å på den vägen är det.

Way to go Daytona!
(som i och med det här inlägget fick ytterligare marknadsföring)

Uppdatering
Ps. En sökning på Google visar att Yaba även är en drog vilket visar på att det finns mycket att tänka på i digital kommunikation. ;-)

7 replies
  1. Johan Ronnestam
    Johan Ronnestam says:

    Grymt bra tankar!

    Lägger till tre punkter

    6. Anmäl alla era jobb på sajter som Thefwa.com, webbsverige.wordpress.com, Adsoftheworld.com osv

    7. Rekrytera ständigt personal via sajter som Krop.com och andra väl positionerande sajter eftersom de också är trafikdrivande

    8. Tävla i Cannes, Clio, Epica, LIA, NYF, Cresta, Eurobest, Webby, Guldägget, osv osv osv

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Johan Ronnestam
    Bra tillägg.
    Angående tävlingar, du fick in mig på en annan tankebana. De har betydelse eftersom de ger mycket publicitet som också når målgruppen (marknadschefer tex). De kan dessutom fungera motivationshöjande inom ett projektteam. Så länge en byrå inte glömmer bort punkt 1, att leverera resultat, tex mätbar affärsytta, är de toppen. Många tävlingar bedömer ju inte det. Istället är det mer av karaktären “kreativ höjd” isolerat. De två i kombination vore mest intressant. Mindre toppen blir det alltså om det är ett självändamål att vinna priser. Det är lite tröttsamt och kanske helt kommer att försvinna efter 2009?

  3. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Kristofer Mencák
    Långt men som vanligt välskrivet. Gillar din blogg!
    Det var ett riktigt obehagligt exempel du tog upp med http://youchoosewefire.be. Den typen av kommunikation/tjänst ger jag inte mycket för. Över huvud taget tycker jag att man ska vara mycket försiktig med att använda negativ kommunikation. Det går nästan alltid att hitta en positiv eller åtminstone hoppingivande vinkel även på en fråga som först enbart verkar negativ.
    Tillbaka till YABA. Daytona som verkligen lever som de lär, det vore intressant och kul om de vill publicera trafiksiffror före, under och efter den här aktiviteten. Gärna även antal prenumeranter på feeds.

  4. Kristofer Mencák
    Kristofer Mencák says:

    @Björn Alberts:
    Tack! Jag har själv svårt med för långa inlägg, och det där drog iväg mer än jag tänkt. Tanken är att hålla sig mer kortfattad. =)

    Ja, det gick lite över gränsen med youchosewefire faktiskt. När det är så närstående personer som de anställda.

    Håller med – vore kul att se siffror efteråt. Får se om de går ut med det.

Comments are closed.