Googles nya konkurrens

Jag har under en tid upptäckt att jag har ett nytt beteende. Ofta när jag behöver någonting finner jag mig själv med att inte googla. Istället kollar jag bland mina bookmarks på Delicious. Det intressanta är hur de hamnar där.

Det börjar med alla er jag följer på Twitter. I ett konstant flöde dyker det upp saker som jag fångar när jag konfronterar flödet. Det kan t.ex vara bloggposter, metoder, tjänster eller statistik.

Likadant är det med de källor jag följer genom RSS-feeds i min RSS-agregator.
När någonting fångar mitt intresse kollar jag det. Är det bra, intressant eller nyttigt sparar jag det bland mina bokmärken på Delicious.

Det vara någon som sa att ”i framtiden hittar nyheterna dig”. Så är det. Redan idag.

När jag behöver någonting går jag alltså långt ifrån alla gånger till Google. Kanske 50% av gångerna öppnar jag istället min Delicious-plugin i Firefox och söker där.

Ni + Twitter + RSS + Jag + Delicious = Googles nya konkurrens.
Är det vad Google försöker möta med Social circle?

Än så länge tycker jag det känns lite krystat. Jag trivs bra med min nya metod som har växt fram naturligt med tiden. Tack för all kunskap!

Å andra sidan förstod jag inte vitsen med Facebook första gången jag loggade in 2005 och jag tyckte att Twitter var rätt trist runt 2007.

10 replies
  1. Per Larsson
    Per Larsson says:

    Oavsett om jag håller med eller inte, så tycker jag det är intressant att höra om dina metoder att filtrera och spara nyttig information. Fler såna här varianter av poster.

  2. Peter Höjman
    Peter Höjman says:

    haha, FB 2005? jag som inte fattade storheten med SM förrän i augusti 2009 när jag lyssande på Ronnestam i Malmö så jag har nog en bit kvar tills att Delicious blir en del av min vardag :) Men som vanligt alltid intressant coh lärorikt att ta del av din kunskap och reflektion.

  3. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Per Larsson, kul att du läser vad jag skriver. Blandar högt och lågt. Ibland strategiskt ibland väldigt praktiskt.

    @Peter Höjman, Ronnestam är en verklig inspirationskälla som man gör klokt i att lyssna till. Tack för all positiv återkoppling jag får ifrån dig!

  4. Christoffer Du Rietz
    Christoffer Du Rietz says:

    Twitter räcker helt klart för att hålla sig a jour om man följer rätt folk . Delicious har jag dock inte fått in i mitt flöde ännu. Det verkligt intressanta är när man även kan filtrera realtidsströmmarna från Twitter genom crowd-sourcing à la Twingly Channels, Tweetmeme, m.fl. Då behöver det inte ta 8h om dagen att ha koll på nyheterna.

  5. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Christoffer Du Rietz, jo en sak är ju att hålla sig ajour. En annan sak är när du möter ett behov som du behöver en lösning på. Det var det senare jag skrev om. Klart att man även då kan skjuta ut en fråga på Twitter. Det har jag märkt funkar ibland. Även det naturligtvis helt beroende av vilka man följer.

    Vad tror du, kommer Google Buzz fylla samma funktion som du exemplifierar med Twingly Channels & Tweetmeme?

    Själv fick jag access till Buzz imorse men har inte hunnit bilda mig ngn uppfattning eller studera funktionalitet. Bra vore om flöden arkiveras precis som gmail för att på det sättet kunna söka när behovet uppstår. Ungefär som jag skrev om i den här bloggposten.

  6. martin121
    martin121 says:

    Intressant!

    Att ha rss-bevakning på olika personers delicious-flöden är förresten ett coolt och underskattat sätt att vara en fluga på väggen i deras värld. Nu ska det till att man har ett speciellt intresse av att följa dom, låt oss säga en internetkändis eller en favoritbloggare etc. Ofta ser man då artiklar som sparats ner ett par dagar senare hamna i deras bloggposter eller inlägg på epostlistor.

    Kan också vara coolt att se vilka stora mängder artiklar eller vilka marknadsundersökningar “den där” VC:n man gillar betar genom varje dag.

    Ifall man vill vara lite manipulerande kanske man också får pluspoäng om man i mail eller konversationer hänvisar till sidor som man vet folk har delicious-bookmarkat, i hopp om att det ska bli “soulmate-wow-den-läste-jag-också!”.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mig personligen är det sannolikt mitt viktigaste verktyg. Jag har tidigare skrivit om hur jag använder det (och hur de t.o.m kunde utgöra en del av Googles nya […]

Comments are closed.