“Är det viktigt att göra reklam för sina grejer?”

Sitter och läser en bok jag fick av Caroline. “Vad är konst – och hundra andra jätteviktiga frågor” av Ernst Billgren.

Ernst ställer frågor till sig själv och för varje fråga ger han ett kort svar och ett långt.

Fråga nummer 15: Är det viktigt att göra reklam för sina grejer?

Det korta svaret är enligt Ernst: “Nej, men roligt!”. Just det svaret karaktäriserar mycket av det vi ser i reklamväg idag. Det är ofta jag funderar över om t.ex en reklamfilm jag ser levererar någonting annat än att vara just rolig.

Över till Ernst långa svar. Det är så bra och jag undrar om Ernst vet hur rätt han har särskillt när det gäller digital kommunikation:

Varken hjulet eller elden blev sådana framgångar för att det ordnades stora reklamkampanjer runt dem, det var snarare något i produkternas funktion som var oundgängliga och populära. Gör man något vettigt så läcker det ändå ut förr eller senare, även utan reklam.

I digital kommunikation bör vi just fokusera på tjänsten eller innehållet. Vad kan vi leverera för nytta till målgruppen? Ser vi till att göra det och dessutom underlätta för målgruppen att hitta oss och för de som konsumerar det vi skapat att sprida ordet, har vi i de mest lyckade fallen spelat ut behovet av reklam.

2 replies
  1. David Thulin
    David Thulin says:

    Jag gillar hur du glider lite lätt ifrån Ernsts beskrivning av “reklam” till “digital kommunikation”. Är det samma sak? Jag vet inte riktigt. Ur mitt perspektiv är det fortsatt viktigt att låta målgrupperna få reda på allt vi gör för att underlätta för dem, och hur mycket bättre deras liv kommer bli med vår produkt eller tjänst.

    Hade användandet av hjulet spritts snabbare med kontextuell marknadsföring? Med ett litet pictogram precis bredvid alla dom där sjukt tunga stenarna man släpade för att bygga sitt stenåldersaltare? Jag gissar att det skulle vara så.

    Att reklam till stor del nu inte fokuserar på att förmedla kundnytta är ju en annan sak, och att den är väldigt påträngande. Men den digitala kontextuella kommunikationen lever alltjämnt. Sökannonsering fungerar ju, t.ex.

    Jag längtar själv till den dagen då mobiltelefonen i min ficka identifierar när jag får förhöjd puls pga ett problem jag stött på och ser till att jag blir erbjuden en massa lösningar, eller t.o.m. att jag direkt blir uppringd av en säljare som kan lösa det åt mig.

    Påträngande? Visst. Skulle mitt liv bli enklare? Absolut.

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    Hej David!
    Med glidningen jag gjorde mellan reklam och digital kommunikation menade jag att det kan vara oklokt att tänka på samma sätt kring att fånga målgruppens intresse i digitala kanaler så som man traditionellt har gjort i andra kanaler.

    I digitala kanaler är tjänsten, transaktionen, kommunikationen och spridningen i de bästa fall en och samma enhet.

    Naturligtvis är det fortsatt viktig att låta målgruppen få reda på vad vi kan göra för dem. Däremot behöver vi i de mest lyckade fallen inte längre köpa reklam för att göra det.

    Klart att sökannonsering är bra! Men ändå bättre är det om man lyckas identifiera och skapa enheten jag nämnde nyss.

    Johan Ronnestam skrev om att Eniro borde fundera över att lägga sin budget på innovation i tjänsten istället för att köpa reklam:
    http://www.ronnestam.com/2008/11/16/eniro-tank-om-tank-nytt-och-tank-annorlunda

Comments are closed.