Paradigmskifte för sökmotoroptimering

Härom dagen skrev jag om att Google blir bättre och mitt fokus var produktrecensioner. Nu har jag tänkt lite till och de möjligheter Google nu erbjuder användaren förändrar en hel del. Jag börjar med ett exempel som jag idag kom på mig själv med att befinna mig mitt uppe i. Sedan några reflektioner om vad det kan innebära.

search1
Idag sökte jag efter “idea management tool”. Jag klickade runt lite i det vanliga sökresultatet numera kallat “Web” på Google. Var inte helt nöjd med vad jag fann.  Jag öppnade “Show options”, där nyheterna gömmer sig på Google.com, och valde först “Reviews”. I praktiken fick jag då upp en annan sökresultatsida där jag botaniserade bland sökresultaten för produktrecensioner.

Eftersom jag ville veta mer klickade jag sedan på “Forums”. En tredje version av sökresultatet kommer nu upp och jag kan navigera bland relevanta diskussioner. Sedan kom jag på att jag ville se skärmdumpar varför jag klickade på “Images”. Nu är jag i praktiken inne på den fjärde uppsättningen av sökresultatsida. Hade jag vid det här laget inte varit nöjd med vad jag fann hade jag kunnat forsätta med “Videos” eller valt att filtrera sökresultaten efter olika tidsaspekter.

Helt klart en ny och förbättrad sökupplevelse för mig som användare!
Vad mer innebär de nya funktionerna på Google?

Multipla SERPar (sökresultatsidor)

En del företag har precis lärt sig att de måste sökmotoroptimera. Dvs vidta ett stort antal åtgärder av vitt skilda karaktärer i syfte att hamna så högt upp i sökresultatet som det går. De har lärt sig att de ska fokusera på ett antal keywords (söktermer). Med skicklighet och tur (och ibland fula metoder) kan de lyckas.

Nu däremot måste de för samma sökterm utveckla olika strategier för att få hög ranking på Googles samtliga typer av SERPar:

  • Web-SERP (den vi vant oss vid)
  • Review-SERP
  • Forum-SERP
  • Video-SERP
  • Image-SERP (har i och för sig funnit i några år men som en separat tjänst)

Dessutom måste man nu mer än någonsin vara aktuell eftersom jag kan välja ytterligare ett antal varianter av sökresultat baserade på tid:

  • Recent result-SERP
  • Past 24 hours-SERP
  • Past week-SERP
  • Past year-SERP

Slutsats

Det här innebär enorma förändringar för alla som arbetar med sökmotoroptimering. Jag påstår att det är ett paradigmskifte. Fram till nu har man kunnat nå alla som gör en viss sökning genom att finnas på en SERP. Av dem så lyckas man få X procent att klicka på sin länk. Nu kommer samma antal sökningar vara uppdelade på många olika SERPar helt beroende av vilka preferencer den enskilda användare har. Det blir alltså svårare att få lika mycket trafik som tidigare på en sökterm. Vi kommer att behöva gå från att ha en SEO-strategi till minst fem. Eller nio om vi räknar med tidsperspektiven. Eller 5 upphöjt i X beroende på hur man ser det. Nytt är det. Komplext är det. Men inte minst, fantastiskt kul är det.

Men det finns mer.

Long tail keywords

När jag följer statistik för olika webbplatser jag arbetar med ser jag en tydlig trend i sökbeteende där long tail keywords står för en allt större del av sökningarna. T.ex istället för att bara söka efter “ski” så är allt fler sökningar mer specificerade. Tex “top ski resorts”.

Det finns flera skäl till det. Generellt har internetanvändare blivit duktigare på att söka. Men naturligtvis hjälper även Google Search Suggest till. Alltså den funktion som gör att du automatiskt får förslag på förfinade sökningar när du skriver in ditt sökord. Den har funnits en tid men nu har det kommit fler funktioner på samma tema.

Related searches

T.ex om jag söker på “ski” innebär “Related searches” ett snabbt och effektivt verktyg för att förfina min sökning. Så här förfinas min sökning blixtsnabbt klick för klick:

  • ski
  • ski resorts
  • top ski resorts
  • top ski resorts in north america
  • top ski resorts in north america 2008

Wonder wheel

Wonder wheel är en annan av de nya funktionera som också kommer att öka användandet av long tail keywords. När jag söker på “ski” får jag fram hjulet nedan.

skiSedan är det bara att klicka sig vidare. Här har jag klickat på “ski for sale” och får fram ett nytt hjul.

skiforsale

Slutsats

Long tail keywords kommer att bli vanligare och viktigare. Att fokusera på enkla och uppenbara keywords kommer inte att räcka. Det innebär också att det kommer att bli mycket svårare att dominera sökresultaten.

  • Grattis till  de som redan har representanter som aktivt konverserar i forum.
  • Grattis till de som har produkter och varumärken som är så omtyckta att andra talar gott om er.
  • Grattis till de som har jobbat aktivt med metadata och filnamn för bilder (jag talade om det i Internetworld redan 2006)
  • Grattis till de som har låtit kunder recensera sina produkter
  • Grattis till de som har arbetat aktivt med videomaterial på YouTube.
  • Grattis till de som har ett konstant och frekvent flöde av relevant information genom bloggar, PR-tjänster och social media news rooms och allmänt väl uppdaterade webbplatser

Ni kommer nu att kunna börja skörda frukten av era investeringar. Men kom ihåg att för att kunna skörda igen måste man fortsätta att så.

Alla andra, wakey-wakey.

2 replies
  1. Joakim Axelsson
    Joakim Axelsson says:

    Värt att notera: När jag använder det svenska användergränssnittet av Google så får jag inte upp länken “Options” för att få tillgång till de multipla SERParna och Wonder wheel. Om jag däremot kör engelska användargränssnittet får jag upp dessa val.

Comments are closed.