Micro-SIM till iPad eller tvillingkort – lösningen

Jag vill dela med mig av hur jag löste 3G-uppkopplingen till min iPad 3G. Kanske hjälper det någon att slippa problemet att betala för mycket för att vara uppkopplad oavsett från vilken enhet man använder.
De abonnemang jag redan hade
 • 3G-dong med fast avgift och obegränsad surf hos 3
 • Mobilabonnemang med datatrafik hos Telia kopplad till vår företagsväxel
Mitt första försök
 • Skaffa ett extrakort (ofta kallat tvillingkort) till mitt mobilabonnemang hos Telia. Skulle kosta mig ca 40 kr / månad.
 • Väl i butiken får jag efter en flitig medarbetares långa sökningar i deras ”katalog” reda på att det inte går att ha extrakort för nummer som är kopplade till en företagsväxel. Värt att notera är att det heller inte går till Telias särskilda iPhone-abonnemnag (vilka jag alltså inte har).
Mitt andra försök
 • Skaffa ett tvillingkort till mitt mobila bredband hos 3
 • Gick inte där heller. De säljer helt enkelt inte tjänsten.
Min lösning
 • Jag bad 3 byta ut mitt SIM-kort, från 3G-dongen, till ett Micro-SIM, vilket de gjorde direkt på plats utan kostnad.
 • Det nya Micro-SIM-kortet stoppade jag sedan in i min iPad. I inställningarna under Cellular Data angav jag data.tre.se som APN.
 • Uppkopplad! Emellertid vill jag fortfarande kunda använda min 3G-dong till min Macbook.
 • Därför köpte jag en Micro-SIM-adapter. Dvs en liten plasthållare i vilken jag lägger mitt Micro-SIM när jag vill använda det i 3G-dongen, där det behövs ett vanligt SIM-kort
 • Adaptern köpte jag på Amazon.co.uk. Den kostade ca 70 kr och kom hem på ett par dagar.
Kommentar
Undrar hur länge Telecomoperatörerna kan styra i vilken enhet jag får använda den tjänst jag köper av dem?
I praktiken kan jag kringgå dem men det hade ju varit trevligare om det hade löst sig på något av de två sätt som jag först hade tänkt.
7 replies
 1. Marthin Freij
  Marthin Freij says:

  Det har börjat dyka upp endel intressanta kontantkortsvarianter som kan vara ett prisvärt alt för iPaden. Värt att kolla upp!

 2. Niclas
  Niclas says:

  För mig gick det bra att skaffa ett tvilkingkort till mitt Telia iPhone abonemang 40:-/mån. Lotteri kanske…

 3. Ulf Nilsson
  Ulf Nilsson says:

  Operatörerna har verktyg kvar att ta till om de vill låsa användandet av vissa SIM kort i vissa typer av mobiler. Framför allt kan de kolla att det SIM du använder och det IMEI som terminalen har “hör ihop”. Till exempel skulle det kunna vara omöjligt att använda ett SIM kort som hör ihop med ett mobilt bredbandsabonnemang i en vanlig telefon. Dock skulle du kunna använda det i vilken USB-dongel som helst.

  Jag tror inte detta används i någon större skala idag, men att opeatörerna inte skulle kunna styra hur du använder abonnemangen stämmer inte.

 4. Rosita
  Rosita says:

  Hej! Lyckades få igång mitt bredband på “paddan” tack vare Ditt inlägg. Ändrade APN från bredband.tre.se till Ditt förslag data.tre.se! Så nu surfar jag :-)
  Hälsning Rosita

Trackbacks & Pingbacks

 1. Smått och gott – 2010/08/15 | Anders Carlsson says:

  […] Bjornalberts.com – Micro-SIM till iPad eller tvillingkort – lösningen2010/08/07 […]

 2. Tweets that mention Micro-SIM till iPad eller tvillingkort – lösningen | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, Johan Ydring. Johan Ydring said: Bra tips och även en inblick i hur lite en konsument får bestämma. RT @bjornalberts Micro-SIM till iPad… – lösningen http://bit.ly/dyIXZg […]

Comments are closed.