Enkelhet

Ibland hittar man saker på nätet som är slående. Tjänster som man bara flyter igenom. Webbplatser som får en att förstå någonting blixtsnabbt eller en blogg som gör att din nästa utmaning blir lättare att bemästra.

Jag hade precis ett av de ögonblicken där jag fick uppleva alla tre saker inom en minut.

Fick nys om ett gäng på Irland, webbyrån Contrast. För deras behov är deras webbplats föredömlig. De förmedlar effektivt det jag som potentiell kund behöver känna för att agera, d.v.s ta kontakt. Redan i TITLE förmedlar de rakt på:

We do web apps, we’re pretty good.

Blixtsnabbt präntar de på det sättet in rätt “state of mind” hos mig. Vilka är de tänker jag? Svaret omedelbart; ett snyggt foto av teamet.  Med betoning på snyggt. Inga trista profilbilder. En bild med känsla.

Jag tänker att de här är riktigt intressanta men vad har de gjort? Igen, de möter mig direkt med ett relativt stort urval av det de har skapat. Inga ord, inga förklaringar. De gör rätt, de väcker min nyfikenhet. Att få veta vilka resultat de levererat för sina kunder får vi ju tillfälle att prata om när vi ses.

Apropå det, självklart leder de mig in i steget att ta kontakt. Kontakt tagen, konverteringen fullbordad. Föredömligt!

Allt utformat med enklaste tänkbara interaktionsdesign. Inte en vedertagen sådan utan en som särskiljer dem.

Vissa av oss kanske vill ha mer. Bloggen. En blogg med många värdefulla insikter om hur digitala gränssnitt bör utformas.

Till sist. De har utvecklat tjänsten Taskfive. En föredömligt enkelt todolist som hjälper dig och dina medarbetare att genomföra 5 uppgifter var varje dag. Tar mindre än en minut att komma igång. Med 200 arbetsdagar på ett år utförs 1000 saker per man och år.

Vad krävs för att åstadkomma enkelhet i digitala gränssnitt? Insikt om målgruppens beteende. Kunskap om faktiskt användande av olika finesser. Men mest av allt, mod. Mod att välja bort och sist men inte minst; förmågan att övertyga övriga intressenter om att våga välja bort.

3 replies
  1. Eoghan McCabe
    Eoghan McCabe says:

    Thanks for your kind words. It’s really great to see people getting what we’re all about with our all-too-mysterious site. A lot of people don’t get it, but I’m very glad to see you do! :-)

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    Hi Eoghan!
    I guess you must have used Google Translate?
    I really like your aproach and what I read on your blog. Keep the spirit up for simplicity!

    Interesting though you’re saying that a lot of people don’t get your site. I just praised it for the simplicity and that is was a good thing with an interaction design that was easy but not the expected one. Easy and distinguishing at the same time.

    What problem do some people experience with your site?

Trackbacks & Pingbacks

  1. I feel again it | KAMURSHOL says:

    […] Såg på Björns blogg att killarna Contrast varit inne och läst hans inlägg och det är ju onekligen coolt att det […]

Comments are closed.