Shazam för iPhone – ett litet under

Tänk dig att du hör en låt som du fastnar för direkt första gången du hör den. Ingen talar om vad den heter och du har ingen möjlighet att ta reda på det. Känner du igen dig? Genom åren har det i alla fall hänt mig ett antal gånger.

Tack vare ett tips från Christoffer är det slut med det för min del. Med applikationen Shazam installerad på min iPhone har jag allt jag behöver. När jag hör “den där låten” startar jag helt enkelt Shazam och låter den lyssna till låten i några sekunder. Telefonen vibrerar och på skärmen ser jag vilken artist, låt och album som spelas! Det sparas ner i mitt eget “tag-arkiv” i Shazam. Därifrån kan jag gå till iTunes för att lyssna på en “preview” och köpa låten. Shazam presenterar också relaterade klipp på YouTube.

Det är sådana här applikationer jag vill att alla ska få uppleva. Utan den upplevelsen är det svårt att förstå hur iPhone nästan blir som din lilla kompis i fickan. En som du aldrig vill vara utan.

Jo just det. För knappt två veckor sedan skrev jag att iPhone är bra för affärerna. Det är även Shazams iPhone-applikation ett bevis på. Hos BusinessWeek läser jag att det tog Shazam 4 år att nå ca 20 miljoner mobila användare före dess att iPhone fanns. På de 10 veckor som iPhone-applikationen har funnits har den laddats ner 1,5 miljoner gånger. 20 miljoner förfrågningar har gjorts från applikationen vilket indikerar att användarna 2-3 gånger per vecka har använt applikationen. Tack Alexander för tipset om artikeln!

Direktlänk till applikationen i iTunes App Store