The Joi Ito Show

Joi ItoVi lyssnar till Joi Ito. Japansk Internet-superhjälte. CEO för Creative Commons. I styrelsen för Technorati, Digital Garage, Witness, Pia Corporation, Socialtext, iCommons och Mozilla Corporation. Investerat i Six Apart, Technorati, Flickr, SocialText, Dopplr och Last.fm. Naturligtvis även en bloggare av rang.

Joi Ito börjar med att säga att han inte håller med Mårten Lund om att vi inte har en aning.

Fundamentet för utvecklingen av tjänster och affärer på nätet utgörs av lager av öppen innovation enligt Joi Ito:

  • Creative Commons: Kultur och idéer
  • HTTP/Webben: Innehåll
  • TCP/IP: Nätverket
  • Ethernet: Datorer

Joi Ito presenterar klassikern om hur Internet startade till hur nätet har flyttat kontrollen från stora organisationer och företag till vem som helst. Varje lager har skapat en öppen standard som möjliggjort detta.

Presentation av vas Creative Common kan bidra med.

Sex olika licenser går att väja hos Creative Common.

Vi får se ett exempel på hur Nine Inch Nails distribuerat sin musik under CC-licens. På bara några månader gav det 1,6 miljoner dollar i intäkter utan distributionskostnad. Det handlar om vad du kan ge gratis för att istället få andra mindre intäkter men från många fler. Matematiken är: om att tillhandahålla något gratis kommer att skapa en efterfrågan/intäkter som överstiger kostnaden av att många kommer att “äta gratis” ska du ge bort gratis.

Ett offline-exempel är Technobrega. Företaget låter band spelar in skivor och låter pirater sälja musiken på marknader. Detta gör banden kända och efterfrågan på kringtjänster uppstår. Technobrega tjänar istället pengarna på klubbar, konsterter och t-shirts.

Ett annat exempel är tjänster som låter kunder producera egen musik och egna videos: