Meet the pirates

Pirater eller frihetskämpar? Vi lyssnar till Peter Sunde från Piratebay.

Peter menar att det är helt rätt att bryta mot upphovsrätt eftersom “it’s good”.

Peter berättar att de publicerar all kommunikation de har med jurister världen över på sin egen sajt. Han drar några exempel på hur de driver med rättighetsinnehavare och varumärken. Publiken skrattar. Men seriöst, jag tycker det är pubertalt i negativ bemärkelse. Tycker mest att det visar på en icke konstruktiv och naiv inställning.”Vi gör en massa konstiga saker”, säger Peter.

Peter forsätter att dra en massa rövarhistorier om “hur duktiga de är”.

Vi får se delar av den här filmen:

 

Frågestund med Ola.

Hur känns det när någon hör av sig och är ledsen för att ni stjäl mina saker?
Peter: Vi stjäl inte. För att stjäla någonting måste det vara fysiskt. Jag slutar lyssna när någon säger att någonting under copyright är stulet.

Vad skulle hända om ni skulle kunna få 5 års fängelse?
Peter: Vi riskerar just nu 2 års fängelse men vi kommer att vinna.

Kan ni hitta nya affärsmodeller och samarbeta med företag?
Peter: Just nu har vi nog förstört de möjligheterna men jag bryr mig inte. Då behöver jag inte “kiss ass” och jag vet vart jag vill.

Finns det innehållsproducenter som hör av sig till er?
Peter: Ja, hela tiden. Vi hjälper många att få ut sin musik.

Har du ett vanligt jobb också?
Peter: Ja, jag bygger en lösnig för microbetalningar online…. Piratebay är en hobby.

Använder ni “irritation” för att åstadkomma förändring?
Peter: Ja, det är enda sättet att få folk att lyssna.

Hur många i publiken håller med Peter eller håller inte med Peter?
Det verkar ungefär vara fifty fifty och en stor del som inte har bestämt sig om någon åsikt.

2 replies
  1. Joakim
    Joakim says:

    det är synd att vi i Sverige har så lite tilltro till vad liberal syn eller frihet är … att ingen person med dignitet bistår debatten innan denna stora katastrof …

    DU om någon borde ju vara väl insatt i CC och lawrence lessing … annars finnde det mycket på http://www.youtube.com/user/lessig

    tyvärr är nog inte peter den bästa att leda denna debatt dock är han just för tillfället den ENDA som har GUTS att våga säga något …

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    Personligen tycker jag att det största problemet är att allt för få inom musikindustrin anammar de nya villkor och möjligheter som finns nu. Ace of Base är ordentligt på gång och Radioheads visade ju hur man kan göra när de släppte sin senaste platta Rainbow. (Kanske är det lite old-school att fortfarande prata om “plattor”…). Det finns helt säkert många fler som jag inte känner till.
    Denna trögrörlighet i kombination med avsaknaden av en mer mogen attityd och mer konstruktiva argumentation från piraterna gör att utvecklingen just nu är ganska ointressant. Hur vore det om piraterna istället hade gjort till sin största uppgift att hjälpa artister att distribuera sin musik på nya villkor och samtidigt hjälpt dem att identifiera och exploatera nya intäktsmodeller? Det hade varit konstruktivt och intressant.
    Jag är helt klart för att de som skapar någonting också ska kunna leva på det och gärna även bli förmögna om de når stor uppskattning. Det är inte samma sak som att gamla branschstrukturer, villkor och affärsmodeller ska gälla framöver. Det finns en imperfektion i marknaden och det brukar betyda nya affärsmöjligheter.

Comments are closed.