TEDxStockholm

Besökte TEDxStockholm i lördags. Det var både trevligt och inspirerande, eller som Andreas Wiberg uttryckte det efteråt: “Bombad av skön energi i 8 timmar. Som ett mentalt solarium.” Tack till Teo Härén och Henrik Ahlen för att ni driver TEDx Stockholm.

Vi lyssnade både till fördrag som hölls på plats och på föredrag som spelats in tidigare och här visades på video. Några av dem vill jag gärna lyfta fram.

Dan Pink om incitament
Högaktuellt och tänkvärt var det inspelade föredraget av Dan Pink. Det handlar om hur de allra flesta företag använder sig av felaktiga incitamentsmodeller. Detta trots att vetenskap idag tydligt visar att de inte fungerar. Klart sevärt, kolla filmen här ovanför.

Janine Benyus om naturens design
Vi såg Janine Benyus berätta om hur naturen har löst problem på de mest fantastiska vis och om hur vi kan skapa innovativa produkter genom att kopiera naturen. Favoritcitat: “If you have a problem. Ask how nature would have solved it”. Se hennes föredrag på TED.com.

Hans Rosling om befolkingsutvecklingen i världen
Hans Rosling var själklart huvudnumret. Som vanligt gjorde han statistik kul och påminde oss återigen om att den världsbild de flesta av oss har inte stämmer överens med verkligheten 2009. Dagen till ära körde Hans Rosling även ett analogt nummer där han staplade Ikea-backar i samma stil som Wachtmeister och Bert staplade öl-backar en gång i tiden. Den viktigaste lärdomen kan sammanfattas som att om vi hjälper de 1 miljarder människor som är allra fattigast i världen ur sin fattigdom kommer också den stora befolkningstillväxten att avta. Detta baserat på statistik över hur världen hittills har utvecklats.

3D-printing
Alexander Lervik siade om hur 3D-printern kommer att leda till illegal nedladning av möbler. 3D-printers är spännande och jag väntar själv otåligt på att det ska bli tillgängligt för en mängd produkter på massmarknaden. Kolla en sökning på YouTube för att få en inblick i 3D-printerns värld eller testa själv på Shapeways,com.

Solvatten
Petra Wadström berättade om sin lika enkla som geniala uppfinning Solvatten som ger rent vatten med hjälp av solen.

PeePoo Bag
Anders Wilhelmson berättade om PeePoo Bag. Ett projekt som går ut på att ge en toalett till var och en av de ca 2,6 miljarder fattiga människor i världen som saknar en idag. Toaletten i sig består av en påse som är biologiskt nedbrytbar och som hjälper till att eliminiera alla skadliga bakterier. Ett fantastiskt initiativ som jag hoppas kommer att lyckas. Mer finns att läsa på Peepoople.com.

6 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. TEDx Stockholm | Internetionalisering says:

    […] Björn Alberts: TEDxStockholm […]

Comments are closed.