Intervju med Net Jacobsson & Dave Sifry

Vi möter Net Jacobsson, Director international business development Facebook. Dessutom Dave Sifry, grundare av Technorati.com.

Varför är det som händer i bloggosfären viktigt för företag?
DS: Därför att konsumenterna agerar i den. Lyssna till konversationen. I nästa steg kan företagen själva delta i dialogen. MEN det finns en stor risk om det endast är bolagsjuristerna som syns i bloggosfären. I det fallet, gör oss alla en tjänst: blogga inte!

Varför är Facebook så populärt?
NJ: Vi försöker “mappa” existerande relationer. Det hjälper användarna att vara uppdaterade kring de männsikor man bryr sig om.

Hur många gillar att bli “poked”?
Publiken: Endast en.

Vad är grejen med poke, varför skapades den?
NJ: Den har sitt ursprung från Harvard University, där endast studenter fick vara med.

Var det en framgångsfaktor att ni började med eliten?
NJ: Nej, däremot var det viktigt för studenterna att enkelt kunna fortsätta hålla kontakten. Att vi hjälpte dem med det var avgörande.

Dave kan du berätta om ditt nya företag, Offbeatguides.com?

DS: Vi bygger personaliserade “on demand travel books”.

Dave drar ett exempel.
Han ska åka till Dalian i Kina. Problemet var att han inte visste någonting om Dalian. Han gick till den lokala bokaffären. Böckerna handlar bara om de stora turistmålen. Som mest fanns det två sidor om Dalian. En stad med 7 miljoner invånare! Det här måste gå att göra bättre, tänte Dave.

Tänk om vi kunde bygga världens största resesökmotor men inte få den att se ut som en sökmotor. Tänk om vi också kunde dra nytta av allt innehåll under Creative Commons.

Offbeatguides.com Lanserades förra måndagen. Täcker idag 30000 destinationer. Här får man information endast om precis den destination man ska besöka. Rensat från allt annat. Även aktuell information om vad som är på gång.

Det enda vi behöver göra är att svara på några enkla frågor:

  • Vart ska du åka?
  • Vad heter du?
  • Vilka datum ska du vara där?

Man kan välja att ladda ned en PDF eller att printa ut en bok.

Tillbaka till Facebook.

Vilken attityd ska vi ha till folk som vill adda oss som vänner? Lär oss!
NJ: Vi har olika typer av vänner. Dina närmaste. Andra människor du tycker om att umgås med. Du har kollegor. Jag tror det är upp till dig. Jag själv adderar ingen jag inte riktigt vet vem det är. Men om 20 av mina vänner känner en person jag inte känner kanske det är OK ändå..

Är sociala nätverk som klubbar? Alltså att det först är coolt men sedan förlora sin glans? Eller är det mer som en social nyttighet, som en telefonbok till exempel?
DS: Ta Friendster tex. De var en av de första. Sedan fick de teknikproblem och folk började lägga upp många falska identiteter, som tex Jesus. Men idag är de populära i Asien.
NJ: Vi ser oss inte som en social networking site. Vi ser oss mer som en social plattform som möjliggör för dig att nyttja den på det sätt som hjälper dig i dina relationer.

Vi möjliggjorde översättning av användarna själva. Den franska siten skapades på mindre än 20 timmar av 4000 frivilliga fransmän.

1 reply
  1. Alex Drewniak
    Alex Drewniak says:

    “Den franska siten skapades på mindre än 20 timmar av 4000 frivilliga fransmän.”

    Vet inte vad som är häftigast, citat ovan eller att människan heter “Net”.

    Keep it coming Björn!

Comments are closed.