Låttexter på Last.fm

Spotify i all ära men nu annonserar, “veteranen” i sällskapet, Last.fm, en ny cool tjänst. Genom ett samarbete med LyricFind får Last.fm tillgång till ca 800 000 låttexter. Det öppnar upp för många intressanta tjänster. T.ex att kunna söka på delar av en låttext för att finna en låt vars titel du inte kan. Det är ju heller inte så dumt att kunna se låttexten samtidigt som låten spelas. Jag fångade upp det här på ReadWriteWeb, som emellertid har en del vettiga reflektioner kring att Last.fm skulle kunna gjort det ännu bättre.

Jag vill gärna heja på Spotify; alltid kul med framgångsrika svenska uppstickare. Kul vore om Spotify försöker licensiera ett ännu större textarkiv. Med det som bas kan de sedan erbjuda rullande text i takt med låten och därifrån är steget inte långt till streamad karaoke. Vore inte det något?

10 replies
  1. Christoffer
    Christoffer says:

    Apropå att hitta låtar du inte kan namnet på kan jag tipsa om app:en Shazam till iPhonen. Spela in 5 sek av en låt du hör och den jämför mot en databas och ger dig svar dirket. Funkar riktigt bra plus att den sparar alla låtar du “tagat” så du kan köpa dom senare. Vet inte hur bra det funkar om du försöker sjunga låten dock :)

  2. Brainspiration
    Brainspiration says:

    Du har mer rätt än du kanske tror.. karaoke ligger i pipen för Spoti har jag hört!

  3. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    Vore fantastiskt kul om det stämmer. Kanske kan det vara det unika mervärde som skulle göra Spotify framgångsrika? För onekligen har ju Spotify en tuff beteendeförändring att besegra. Att gå från att köpa skivor, till att ladda ned olagligt/gratis och därifrån kanske via att ladda ned lagligt till att abonnera på tillgång till en musikkatalog är onekligen en stor förändring för de flesta.

  4. Brainspiration
    Brainspiration says:

    Absolut.. tänk vilken koppling singstar/ Spoti skulle kunna vara… mina lördagkvällar och helger kommer aldrig se likadana ut i så fall ;-) Däremot vet jag inte med beteendeförändringen från skivförsäljning.. det känns inte som att CDförsäljningen är så pass inpräntad i människors konsumtionsmönster utan snarare den olagliga nedladdningen. Spotis musik går ju (än så länge) inte att ta med sig i mp3 format, förutom för Iphone som kommer snart, så det konkurrerar nog mer med limewire och andra nedladdningssiter.. tror du inte?

  5. Björn
    Björn says:

    Håller med dig. Var nog lite otydlig bara. Vi 70-talister hann ju köpa både LP-skivor och CDs i många år innan man kunde ladda ned. Nu kommer nästa beteendeförändring.

  6. Nicke
    Nicke says:

    Att äga musik är gamla regler. Att däremot komma åt musik och tilläggstjänster i alla devicer överallt is the shit! Apple har börjat utbildningen och Spotify har lyckats knäcka affärsmodellen. Nu blir det åka av!

  7. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @listdj
    Tyvärr kan jag inte prova eftersom Listdj bara fungerar med Windows. Rent konceptuellt verkar det ju vara en klockren tilläggstjänst till Spotify. Kul!
    Jag blir väldigt nyfiken. Varifrån hämtar du låttexterna? Täcker du hela Spotifys musikkatalog eller vilka begränsningar finns?

  8. listdj
    listdj says:

    Ska försöka göra en mac version snart också, men först har jag gjort en karaoke varient, den kommer bli rätt fräck!

  9. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @listdj Kul! Du förverkligar ju det jag skissade på när jag skrev posten.
    Nyfiken. Varifrån hämtar du låttexterna? Täcker du hela Spotifys musikkatalog eller vilka begränsningar finns?

Comments are closed.