Vinna eller försvinna

Satt precis och tittade på Vinna eller försvinna på SVT. Ett program som hjälper småföretagaren att få ordning på sin verksamhet. I programmet fick vi se hur en kvinna får hjälp med sin butik i Bollnäs. Butiken heter “Stor och fin” och säljer kläder för storvuxna. Ett av råden var att etablera en e-shop på webbplatsen i syfte att nå ett större upptagningsområde. Helt rätt.

Nu till det tragiska. Denna småföretagare får alltså fin PR i SVT. För ovanlighetens skull visar SVT till och med URLen i klartext, www.storochfin.se. Jag knappar in adressen på datorn jag har i knät, precis som jag tror att många andra gör. Resultatet är ett felmeddelande:

storochfinTänk så viktigt det är att ha koll på sin tekniska miljö, inte minst vid trafikdrivande aktiviteter. Den verkliga hjälpen för den här småföretagaren hade ju varit att hjälpa henne säkerställa detta när hon får gratis PR i nationell television.

Inom ramarna för programmet jag just såg kanske det hade varit överkurs att komma med råd om trafikdrivning. Innan du driver trafik måste du ju ha någonting relevant att driva den till.

Men för att avrunda och växla upp perspektivet lite grann. Att siten eller en landingssida inte ligger nere är ju naturligtvis extremt viktigt vid trafikdrivande kampanjer. T.ex vid kampanjer på DIGG. Inte bara för det uppenbara att kunna konvertera trafiken utan också för att DIGG kan vidta negativa åtgärder mot siter som ligger nere, t.ex att det blir svårare att komma upp där nästa gång du försöker. Samma sak gäller vid köp av AdWords på Google. Ligger landningssidan nere sjunker din quality score med följden att annonsköpen blir dyrare och du får svårare att nå de mest attraktiva placeringarna. Även ur SEO-perspektiv är det inte särskillt meriterande med siter eller sidor som ligger nere. Detta då sökmotorernas botar, precis som en användare, helt enkelt inte gillar siter som ligger nere.

Alltså; tänk alltid på att säkerställa att siten är uppe och klarar ökad trafikbelastning vid trafikdrivande kampanjer och PR. Med andra ord, se till att ha en bra dialog med IT-avdelningen eller din driftoperatör.