Site for sore eyes

Vi lyssnar till Hedvig Hagvall, Creative Director, King

Hedvig börjar med att titta tillbaka 10 år. På kontoret på reklambyrån Lowe fick hon inte ha sin mobiltelefon på. Reklam handlade om pop-ups och banners. Kunderna gick till webbyråer istället för till reklambyråerna. Hedvig påstår att de gick till ingenjörer och tekniker. OBS! Fel ute enligt mig. Visst fanns det säkerligen några sådana exempel. Men vi var en hel del marknadsförare som jobbade med tjänster, affärer och kommunikation på nätet långt innan reklambyråerna förstod vad som hände runt omkring dem.

Nu är Hedvig på banan igen. Hon förklarar nu att det var reklambyråernas eget fel som inte trodde på det som hände digitalt.

Resultatet menar Hedvig var att pengar spenderades utan att de gav någon effekt.

Hedvig undrar om är det verkligen någon “webkille” som ska göra reklamen? Nej, det är reklambyråerna tycker Hedvig…

Hallå! Get real! Varför pratar Hedvig om “vi” och “dem”. Hedvig har ju inte förstått någonting. Det är inte frågan om det. Det handlar om att arbeta med idéer och budskap. Och det menar Hedvig att det bara är reklambyråer som kan göra och säger sedan att “webbkillarna” ska komma in först efteråt.

Hedvig, har du någon aning om vad som har etablerats medan reklamklubben har ägnat sig åt navelskådning? Det har etablerats nya aktörer, nya stjärnor som arbetar med kommunikation. Som inte bryr sig om vilken kanal som används. Som jobbar mot målen men som har en förankring i att konsumenter lever och agerar digitalt idag. Det som skiljer dem från den syn Hedvig förmedlar är att de inte föraktar traditionell media och att de vet att kommunikation idag är en dialog och en interaktion. Att kommunikation idag lika mycket handlar om att tillhandahålla tjänster.

Tyvärr var inte tekniken med Hedvig vilket var väldigt synd. Hennes poäng gick förlorad. Orättvist. Det kanske var “webbkillarnas” fel.

Till slut dyker Theecodance.com upp. Det verkar vara en “reklambyrå” som både har designat och byggt siten. Den tog 5 minuter att ladda. När den dök upp var det inte helt lätt för navigatören att förstå vad han skulle göra. Hedvig fick berätta. Sedan tog det ytterligare någon minut innan någonting händer.

Vart kommer annonsering ta vägen frågar Ola?
Antingen kommer reklambyråerna att ta lead eller så kommer webbyråerna bli mer strategiska avslutar Hedvig med.

Jag misstänker att någon annan bloggare kommer att reflektera/kommentera på Hedvigs föredrag. I backchannel höjdes röster.

1 reply
  1. johan
    johan says:

    Otroligt märkliga uttalanden av en annars bright kvinna. Känns ju som hon bara vill provocera i ett rum, hon rimligen måste förstå, är fullt av “webbkillar”.
    Tyvärr är det väl fortfarande så att det är alldeles för mycket revir-pissande i den här branchen.

Comments are closed.