9 punkter för Vattenfall att tänka på kring Sociala Medier

Bloggers Monday idag var frågan ”Hur skulle Vattenfall kunna agera i sociala medier för att bemöta skriverierna om företaget?” Jag sammanfattar och tolkar en lång diskussion i 9 punkter för Vattenfall (och andra) att tänka på.

Vattenfall Logotyp

1. Bas av innehåll
Etablera en omfattande och relevant bas av innehåll att kunna hänvisa till i konversation på t.ex Twitter. Innehållet ska beskriva verksamheten och de vägval som görs samt varför de görs. Belys gärna både positiva och negativa effekter. Att ha en bra bas av innehåll gör det enklare att nyansera kritiken och gör att man slipper försöka förklara sig på 140 tecken i en tweet.

2. Rikt innehåll
Innehållet ska utöver den traditionella texten även vara video, bilder och grafik. Generellt är vi flyktiga på nätet. Genom att tillhandahålla innehåll i olika format anpassade för nätet ökar sannolikheten för att vi når ut med vårt budskap.

3. Delbart
Allt innehåll och alla innehållsobjekt skall vara enkelt att dela. Dvs enkelt att länka till, enkelt att kopiera eller enkelt att bädda in på en annan site.

4. Sökbart
För att få ut den fulla potentialen av innehållet måste det naturligtvis vara sökbart. Det betyder t.ex att man ska tänka igenom filnamn på bilder, att man använder ALT- och TITLE-attribut, att det finns relevanta textuella beskrivningar av filmer mm. Meningsmotståndarna agerar utifrån sociala plattformar optimerade i syfte att vara sökbara.  För att nyansera sökresultaten är det absolut centralt att innehållet är sökbart.

5. Distribuerat
Använd de tjänster på nätet som finns tillgängliga för att tillhandahålla olika typer av innehåll. För t.ex video innebär det att filmerna finns på YouTube, Blip, Vimeo mfl. Bilder på Flickr, Picasa etc. Användare letar information på de ställen de tycker om att göra det. Tro inte att de kommer till en specifik webbplats. Det kostar inget extra att göra informationen tillgänglig på andra platser – se till att göra det. Ofta är det t.o.m mycket billigare än att underhålla egna bild- och videodatabaser och betala för den bandbredd som krävs.

6. Blogg
Etablera en egen VD-blogg där VD ger sin bild av verkligheten. Överväg att etablera en specifik blogg för respektive område som anses viktigt att belysa. Det här är ytterligare ett sätt att nyansera övriga röster som hörs i en fråga. Gör den egna åsikten hörd oredigerat av andra och låt sedan den som lyssnar själv ta ställning.

7. Dialog – men inte med alla överallt
Bemöt kritik på ett sakligt vis och där det bedöms kunna tas emot på öppet vis. Undvik att försöka svara på allt överallt. Det riskerar att ta för mycket kraft och resurser till marginell nytta.

8. Tänk först – agera sedan
Gå inte ut på t.ex Twitter utan att ha ett tydligt och relevant syfte för vad ni ska göra där. Tänk först igenom hur Twitter skulle kunna stöjda er verksamhet och för vilka intressenter er närvaro på Twitter skulle kunna vara relevant.

9. Traditionell media är fortfarande tungt
För företagen själva är det antagligen lätt att inse att traditionell media fortfarande är mycket viktigt. Men precis som företag eventuellt har svårt att ta till sig hur viktigt social media är kan det vara värt att påminna de konsulter som arbetar med social media att traditionell media fortfarande är en mycket relevant kanal och maktfaktor.

Slutord
Personligen anser jag att exemplet med mediastormen kring Vattenfall visar hur viktigt det är att i förebyggande syfte arbeta med innehåll och kommunikation på ett sätt som är anpassat för en digitaliserad marknad. Det understryker vikten av att vara öppen, ärlig och bra. Att kontinuerligt producera innehåll som pedagogiskt förklarar vägval, orsaker och sammanhang. Att kunna kommunicera med hjälp av bilder är viktigt. Precis som ett tydligt internt ledarskap behöver målande bilder behövs de även i extern digital kommunikation.

Hela diskussionen finns att titta på via Bambuser (avsnitt 1 och avsnitt 2) tack vare Daniel Erkstam, som broadcastade.

10 replies
  1. Jesper Åström
    Jesper Åström says:

    Håller med om alla punkter utom punkt åtta. Den skulle jag vilja ändra till “Ut och gör, se vad som händer och var beredda att anpassa er”. Storföretagen kommer gå på bet med sina strategier då 0 av dem kommer fungera i praktiken. 1. de blir för tråkiga, 2. de blir inte mobila och lättrörliga, kan inte anpassa sig efter situationer 3. de fortsätter leka marknadsförare 4. de skiter i att lyssna 5. de delar upp ansvarsområden efter den interna organisationen vilket inte lämpar sig för den omkringliggande världen vilket kommer leda till mycket högre kostnader 6. de förstår inte vad de ger sig in på och begränsar sin syn på vilka nyttor det finns med att arbeta i sociala medier och går därmed bet på stora värden

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Jesper Åström, visste att du skulle hugga ned på den och jag borde antagligen ha exemplifierat.

    Jag menade inte att man ska tro att man kan planera för allt. Däremot bör de som sitter bakom företagets Twitter-kanal vara kunniga i hur social kommunikation fungerar. Precis som du säger bör de t.ex veta hur man lyssnar (monitorerar) sociala kanaler. Om ett företag ger sig ut i sociala kanaler bör de vara mycket klara över vad de står för, vad som kan tänkas vara underlag för kritik och missnöje och ha en idé om hur man på bästa sätt sakligt bemöter det etc.

    Sådana saker sköter sig inte själv – det kräver viss planering och förberedelse. I övrigt är det klart att man måste våga sätta igång.

  3. Stefan Deak
    Stefan Deak says:

    Jag tycker också att det hela ser solitt ut, men..

    @Jesper, well, nu är ju inte företag i storleksordningen Vattenfall med nödvändighet detsamma som Wallmans salonger direkt, så jag tror inte att de har något större krav på sig att vara lajbans. Jag är böjd att hålla med @Björn om §6.

    Ibland kan det vara bra att tänka innan man pratar. Om man däremot är ett livsstilsvarumärke kan det nog finnas större incitament att sticka ut hakan.

    Å andra sidan har väl å andra sidan §6 inte så mycket med de senaste skrivierna om Vattenfall att göra. I deras fall hade detnog varit bättre att tänka innan de signerade ett avtal med eventuella långtgående ekonomiska konsekvenser inte bara för Vattenfall utan kanske även för Sverige.

    Utformningen av det avtalet om det ser ut som det rapporterats i tidningarna hade nog ingen social media-policy eller -strategi i hela världen kunnat rå på.

  4. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Stefan Deak, som du är inne på när du nämner “avtalet” var diskussionen imorse också inne på företagets affärsidé och hur verksamheten bedrivs etc. Vi valde emellertid att försöka hålla oss till hur de skulle kunna agera mha av social media i den uppkomna situationen.

    Långsiktigt är det emellertid mycket intressant att, som du är inne på, ta tag i frågor om varumärket och företagets agerande i stort som smått mot bakgrund av att marknad och samhälle är mer transparent idag.

  5. Jesper Åström
    Jesper Åström says:

    @Stefan – Att vara o-tråkig är inte det samma som att Wallmans-underhålla. Är du tråkig i din kommunikation kommer du aldrig att nå ut. Tråkig för mig är motsatsen till intressant, snarare än skrattrolig. I stora organisationer så blir det lätt att en sak bestäms för att förbli på det sättet. Och det vill man inte ha :)

  6. David Wolgers
    David Wolgers says:

    Intressant sammanställning.
    Tag gärna en titt på Vattenfall Newsroom som vi ständigt arbetar på att förbättra.

  7. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @David Wolgers, tack för tipset!

    Det slår mig att det kanske hade varit intressant om Lars G Josefsson hade gjort en YouTube-kommentar till media-stormen? Enligt samma resonemang som i punkt 6 ovan.

    Ser att han förekommer med några framträdanden i andra frågor i er YouTube-kanal.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kommunikation, affärsutveckling, långvarig närvaro i digitala kanaler, mobila tjänster, kriskommunikation, kampanjer eller mätning i social media, SEO, optimering, space management, tjänsteutveckling, […]

  2. […] Från @bjornalberts Filosofen och ekonomen Leo Heijbel skrev ett tänkvärt gästinlägg här på The Brand-Man om Vattenfalls oförmåga att kommunicera och agera i harmoni. Björn Alberts resonerar i ungefär samma banor, men med utgångspunkt i de sociala medierna: Nybloggat: 9 punkter för Vattenfall att tänka på kring Sociala Medier http://bit.ly/7vyGxF […]

  3. Tweets that mention 9 punkter för Vattenfall att tänka på kring Sociala Medier | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts, Anders Björk. Anders Björk said: RT @bjornalberts 9 punkter för Vattenfall att tänka på kring Sociala Medier http://bit.ly/7vyGxF […]

Comments are closed.