Digital Politics (or How to become President in the US)

Vi lyssnar till Dan Dubno, flerfaldigt Emmy-belönat nyhetsankare hos CBS. Även mer känd som karaktären Digital Dan. Även Tom Crampton (?) dyker upp scenen.

Det var långt ifrån självklart att den relativt okände Obama skulle vinna valet. Det var inte bara nätet som avgjorde. Chris Hughes kom med idén om att skapa en “community” kring Obama. Att vara värd för konversationen och att entusiasmera människor att delta. En nyckeltfaktor var att belöna deltagande. Ett publikt poängsystem etablerades som visade vilket engagemang varje indvid hade.

Det kretsade inte bara kring en webbplats: Mybarackobama.com. Ytterligare 16 andra officiella platser och över 500 grupper på Facebook var ett faktum.

På Youtube skapades filmer. Tex:

och

Nu är valet över och Obama fortsätter på nätet. Han etablerar Change.gov vilket ska bli mycket intressant att följa.

Dan Dubno tar över scenen och fortsätter.

Dan visar bl.a hur det judiska samhället också engagarades:

Obamakampanjen påverkade även traditionell media och journalister. Många journalister har berättat för Dan att de får information fårn olika komedi-shower. Humorn har alltså fått en viktig roll även i viktiga frågor.

Dan visar Sara Palins debut på Saturday Night Live:

Tre dagar före valet bestämmer McCain att ta det “bisarra” beslutet att delta i Saturday Night Live. Klipp därifrån:

Dan menar att McXain lade hela sitt öde i händerna på en komedishow.

Dans poäng: journalisterna var frusterade över att varje gång de träffade kandidaterna var det samma tal. Gång på gång. Ingenting nytt. Journalisterna ställde de traditionella och tråkiga frågorna och inget hände. Istället var det de orädda komikerna som fick fram någonting av intresse.

Vi ser en fundamental förändring i hur människor tar till sig information. Det här är inte en övergående trend. Det är ett paradigmskifte.

Frågor från publiken:

Skulle McCain kunnat vinna om han hade samma online-strategi?
McCains väljare är mindre intresserade av nätet.
För att vara rättvist var det republikanerna som från början utvecklade strategierna för “micro-targeting”. Emellertid så blev de helt utklassade av demokraternas planering och organisation och de anammade inte web 2.0. Naturligtvis spelade pengarna roll. Det intressant i Obamas fall var att de många små donationerna tillsammans gjorde stor skillnad.

2 replies
  1. Alex Drewniak
    Alex Drewniak says:

    Obamas fantastiska sätt att engagera folk som vanligvis kanske inte skulle bry sig om att rösta genom Web 2.0-metoder visade sig ju väldigt effektivt.

    Precis som du skrev så gjorde de många små donationerna skillnaden och allt som allt så drog Obama de facto in tre gånger så mycket pengar som McCain.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Dan Dubno om det amerikanska valet var den största behållningen (för mig som missade Hans Rosling) […]

Comments are closed.