Off topic – Recessesionens verkliga ansikte

Det här inlägget handlar egentligen inte om nätet men ger snabbt en dramatisk inblick i vad det är som händer i världsekonomin och hur det påverkar ett vanligt svenskt småföretag.

Jag har några släktningar som sedan 40 år driver en bildemontering. En stor del av intäkten har genererats av försäljning av stål (ihoppressade bilkarosser) på den globala marknaden.

I somras fick man ca 2 600 kronor per ton stål. I dagsläget är priset för samma mängd 25 kr. Hur tacklar man ett sådant intäktsfall? Det är med sådana siffror man förstår att någonting är riktigt galet. Krispaket, varsel etc. Ingenting har fått mig att förstå det allvarliga läget lika tydligt som detta.

Samtidigt; det är mycket psykologi bakom det som nu sker både på den finansiella marknaden och i den reella ekonomin. Med domedagsprofetior i media dagarna i ända är det klart att lusten att investera och konsumera avtar. Det enda jag tror mig veta är att förr eller senare tröttnar “alla” även på att hålla igen och sakteliga snurrar maskineriet igång igen och så småning om befinner man sig i en högkonjunktur.

Det här gången sägs det dröja men det är å andra sidan främst beroende av “the mindset of the crowds”. Jag tror att oändligt många små positiva signaler i bloggosfären och i sociala nätverk skulle kunna påverka det kollektiva sinnelaget i en positiv riktning och därmed hjälpa till att vända ekonomin uppåt igen.

Eftersom ingen känner igen sig i det nuvarnade ekonomiska läget kommer vi i efterhand också kunna identifiera tidigare okända faktorer som fick hjulen att snurra igen.

Vi har äntligen fått se en svart ung man utan de rätta kontakterna bli president i USA mycket tack vare de många små initiativen på nätet. Dags för nästa utmaning.

Vad tror du?