Optimal närvaro – Öppet svar till Elias Betinakis

Elias Betinakis skrev så här på sin blogg:

Jag funderar mycket just nu kring hur en optimal webbnärvaro ska formuleras.

Vad är optimal? Vad är webbnärvaro? Vad är egentligen det allra viktigaste?

Som ett försök att crowdsourca frågan; och som ett sätt att försöka få till ett riktigt bra underlag tänkte jag be tio av Sveriges bästa och smartaste webbtänkare om hjälp.

questionmarkTack Elias för att du placerar mig bland en av dessa tio! Det finns många fler som skulle kunnat vara på den listan; många av dem finner du bland de jag följer på Twitter. På vägen hem skrev jag ihop det här svaret.

Optimal är att vara för målgruppen högst relevant och samtidigt erbjuda en god affärsnytta för varumärket.

Optimal för användare innebär att på bästa sätt tillfredsställa dennes behov vid det tillfälle och på den plats som passar användaren bäst.

Behoven kan naturligtvis skifta mellan mänsklig interaktion, information, underhållning och nytta. Eller en kombination därav.

Notera att jag inte skriver “maximal” affärsnytta för varumärket. Jag tror att maximal lätt tolkas som något som är i tiden begränsat. Med god affärsnytta menar jag en balanserad nytta som ger en optimal tillfredsställelse fördelat mellan varumärkets alla intressenter. Bland dessa finns förutom kunder även anställda, ägare och samhälle. Dessutom finns här ett tidsperspektiv där optimal balans måste råda mellan lång och kort sikt.

Webbnärvaro är som begrepp förlegat då digitala kanaler omfattar långt mycket mer än det som ryms inom begreppet “webb”. Om vi nödvändigtvis måste särskilja den närvaro jag tror du menar från närvaro på en marknad över huvud taget är det bättre att tala om digital närvaro. Däri ryms även företeelser som t.ex podcasts, rich applications, mobilapplikationer eller varför inte i helt nya enheter likt Amazons Kindle. Detta utöver det som kanske definierar det snävare begreppet “webb”. T.ex RSS, video, blogg, mikroblogg, sökresultat, wiki, widgets, forum, communities mm. Närvaro i digitala kanaler är således den närvaro som krävs för att vara optimal för målgruppen och varumärket i symbios.

Vad är egentligen det allra viktigaste?

  1. Känn målgruppens behov
  2. Identifiera vart representanter från målgruppen går att finna
  3. Kom fram till vad varumärket måste göra för att vara den som bäst tillfredsställer dessa behov
  4. För att leverera god affärsnytta måste sannolikt heliga kor slaktas. Gamla sanningar ifrågasättas. Befintliga branschstrukturer rivas. Bekvämlighet läggas åt sidan.

I den kreativa processen måste följande beaktas:

  1. Innehåll
  2. Sökbart
  3. Delbart
  4. Länkbart
  5. Distribuerat
  6. Mätbart
  7. Inlänkat

Nu lämnar jag över till andra att slå in en smash.

Björn Elmberg

Copylinda®

Therese Mannheimer

Sofia Mirjamsdotter

Johan Ronnestam

Jerry Silfwer

Martin Stadhammar

Brit Stakston

Judith Wolst

13 replies
  1. Kristofer Björkman
    Kristofer Björkman says:

    Jag tycker både du, Björn, och Johan Ronnestam (ronnestam.com) gjort tappra försök att svara på Elias fråga på vad “en optimal webbnärvaro” är.

    Personligen tycker jag frågan är omöjlig att besvara då underlaget är för onyanserat. Ni båda har exempelvis utgått ifrån att företagen ifråga är idkar affärer, vilket ju inte omfattas av frågan.

    Jag kommer istället att tänka på den briljanta boken “the Five most important questions – you will ever ask about your organization” av Peter F. Drucker i samarbete med bl a Jim Collins, Philip Kotler, m fl.

    What is our mission? Who is our customer? What does the customer value? What are our results? What is our plan?

  2. Björn Alberts
    Björn Alberts says:

    @Kristofer Björkman
    naturligtvis går det inte att ge ett generellt svar, på en så vid och allomfattande fråga, som håller i alla lägen. Genom att byta “affärsnytta” i mitt svar till “verksamhetsnytta” skulle svaret även kunna gälla icke vinstdrivande organisationer. Oavsett bör mitt svar mest ses som saker att tänka på när analysen av varje enskilt fall görs.

Trackbacks & Pingbacks

  1. funny you should ask » Bookmarks for October 11th through October 13th says:

    […] Optimal närvaro – Öppet svar till Elias Betinakis | Bjornalberts.com – Optimal webb/digital närvaro. […]

  2. […] Björn Alberts svarar här […]

  3. Brainspiration » Till Elias… says:

    […] Björn Alberts svarar här […]

  4. […] ska jag läsa de andras svar. Björn Alberts, Björn Elmberg, Johan Ronnestam, Brit Stakston, Judith Wolst, Copylinda, Therese Mannheimer, Jerry […]

  5. Tweets that mention Öppet svar till Elias Betinakis | Bjornalberts.com -- Topsy.com says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Björn Alberts. Björn Alberts said: Svarat RT @eliasbetinakis: Öppen fråga till 10 av de bästa @britstakston @JudithW @ronnestam @stadhammar @bjornalberts http://bit.ly/fIUto […]

  6. Svar till Elias Betinakis – Den optimala webbnärvaron says:

    […] anser att webbnärvaro handlar om ett företags eller organisations närvaro på webben. I likhet med Björn Alberts föredrar jag också begreppet digital närvaro, eftersom det inte är lika begränsande som […]

  7. Kommunikations-svar till Elias Betinakis | Internetionalisering says:

    […] Björn Alberts: Öppet svar till Elias Betinakis […]

  8. […] här efter 8 andra perspektiv på samma fråga: Björn Alberts, Björn Elmberg, Copylinda, Therese Mannheimer, Sofia Mirjamsdotter, Johan Ronnestam, Jerry […]

  9. […] Björn Alberts fick frågan. Här hittar du Björns svar. Tweet This!Share this on del.icio.usDigg this!Share this on FacebookShare this on LinkedinShare […]

Comments are closed.